Una dintre cele mai importante probleme cu care se confrunta sistemul romanesc de sanatate este legata de finantarea neechitabila a actului medical, considera Victor Costache, directorul medical al spitalului privat Polisano, care explica cum CNAS aloca fonduri in mod discriminatoriu si finanteaza programe "oculte". In acest context, el nu crede ca dificultatile din sanatate vor disparea in curand, insa propune un set de masuri care ar putea facilita accesul populatiei la sistemul de sanatate.

Wall-Street.ro: Ce pasi ar trebui urmati pentru a ne asigura ca spitalele din Romania sunt salubre? Ce teste ar trebui realizate?

Conf. Dr. Victor Costache: In Romania avem suficiente mecanisme de control, dar care din nefericire disfunctioneaza. Sunt create comisiii si subcomisii la nivelul directiilor de sanatate publica, dar de cele mai multe ori acestea au ca prim scop realizarea de controale si supracontroale la spitale private care paradoxal sunt noi si au probleme minime de asepsie, si inchid ochii cu buna stiinta la situatia catastrofica din spitalele publice pe motivul „lasa ca merge si asa”.

WS: Care sunt cele mai importante probleme ale sistemului de sanatate romanesc si cum credeti ca ar putea fi rezolvate rapid?

Conf. Dr. Victor Costache: Problemele sistemului de sanatate romanesc nu vor fi rezolvate rapid, deoarece exista un sistem foarte bine pus la punct de cercuri de interese care dreneaza banii publici, care pun interesul pecuniar pe primul loc si mai putin rolul pe care ar trebui sa il aiba acest sistem in ameliorarea starii de sanatate a populatiei.

Una din principalele probleme este nefinantarea echitabila a actului medical. In momentul de fata banii populatiei sunt deturnati; noi, cei care platim contributii de sanatate ar trebui sa beneficiem de aceste fonduri care apartin abonatilor si structurilor medicale, atat de stat, cat si cele private si care ar trebui sa acceseze aceste fonduri dupa principiul stipulat in legea sanatatii romanesti ca „banul urmeaza pacientul”. Din nefericire, acest principiu care a asigurat buna functionarea a sistemelor europene vreme de mai bine de 100 de ani, in Romania este calcat in fiecare zi. Casa Nationala aloca fonduri preferential si discretionar repartizandu-i in tot felul de programe de sanatate oculte, complet rupte de dinamica demografica a patologiei populatiei romanesti; nu exista nicio transparenta si niciun mecanism de control. Ministerul Sanatatii a creat un set de comisii de profesionisti care ar trebui sa controleze modul de finantare al fiecarei specialitati medicale. Problema este de aproximativ doi ani de zile, Casa de Asigurari nu mai asculta de comisiile de profesionisti si nici de societatile de profil, alocand cele aproximativ sapte miliarde de lei preferential.

WS: Ce ii lipseste personalului medical si cum poate fi stimulat in conditiile in care salariile nu sunt motivante?

Conf. Dr. Victor Costache: Salariile trebuie sa devina motivante si acest lucru este perfect realizabil daca s-ar finanta si s-ar aprecia asa cum trebuie actul medical si para-medical. Atata timp cat aceste principii nu se respecta, se va continua pauperizarea (aducerea la stare de saracie extrema - n.red) medicilor si a asistentilor medicali din Romania, precum si exodul masiv al cadrelor medicale in vestul Europei. Reamintesc ca din 2008 pana in prezent mai mult de 20.000 de medici si un numar incalculabil de asistenti medicali au parasit tara.

WS: Care ar fi reformele pe care, daca ati putea, le-ati impune chiar acum in sistemul de sanatate de stat din Romania?

Conf. Dr. Victor Costache: Respectarea principiului „banul urmeaza pacientul” si oprirea finantarii discriminatorii a spitalelor publice fata de cele private. Sistemul are nevoie de o concurenta sanatoasa pentru a se dezvolta si functiona la parametri europeni. Paradoxal, in Romania exista peste 100 de spitale private, cea mai mare majoritate fiind la standarde europene. Daca am face o paralela cu sistemul de transporturi, am avea deja construita o retea de autostrazi pe care nu esti lasat sa circuli, din cauza unei lipse de reglementari si a unor blocaje birocratice fara sens.

A doua masura ar fi aprobarea legii parteneriatului public-privat, care ar duce la deblocarea proiectelor celor trei mari spitale regionale care stagneaza de ani buni, in lipsa gasirii unor parteneri credibili in zona privata.

Al treilea ar fi optimizarea pregatirii generatiilor viitoare de medici prin cresterea si imbunatatirea centrelor de formare, care in momentul de fata, sunt depasite numeric si logistic.

Dar cea mai importanta masura ar fi deblocarea legii asigurarilor de sanatate – care este in aceasta situatie din iarna anului 2012, dupa o manipulare grosolana a opiniei publice – si care ar rezolva majoritatea problemelor din sistem.

WS: Cat de accesibil este sistemul de sanatate privat pentru cetateanul de rand si cum il putem face mai "accesibil"?

Conf. Dr. Victor Costache: In momentul de fata, sistemul privat este greu accesibil nerespectandu-se astfel niciun mod de functionare a unei societati europene. Daca ar fi sa facem comparatii, sistemul nostru de sanatate este mai aproape de Africa sahariana si mult prea departe de Europa occidentala, chiar si la mare distanta de tari ca Bulgaria sau Ungaria. Suntem martorii unui sistem aberant in care pacientii care se duc la spitalele private trebuie sa-si achite integral operatiile, care, de cele mai multe ori, le vor salva vietile. Cauza principala este modul de functionare al Casei Nationale care colecteaza banii asiguratilor si ii redistribuie dupa criterii doar de ei stiute si care sunt complet deconectate de realitatea demografica a patologiei populatiei din Romania. Astfel, am ajuns la performante triste sa avem cea mai mare mortalitate in boli cardiovasculare din Europa si sa fim singura tara europeana in care, conform raportului Bancii Mondiale din 2015, speranta de viata scade constant din 1970 incoace.

WS: Cum pot cele doua sisteme de sanatate (public si privat) sa colaboreze? Ce parghii pot fi create si unde se blocheaza lucrurile?

Conf. Dr. Victor Costache: Cele doua sisteme pot foarte bine sa colaboreze, intrucat sunt complementare in majoritatea oraselor din tara. Este suficient sa se asigure pacientilor accesul la ambele tipuri de spitale. De asemenea, o masura ce a fost adoptata in majoritatea tarilor europene pentru a se evita vampirizarea sistemului sanitar, este ca medicii care lucreaza intr-o institutie de stat sa nu poata lucra in paralel intr-o clinica privata. Permitand acest lucru se creeaza monopoluri si se distrug locuri de munca, inclusiv accesul tinerilor medici la viitoarele locuri de munca.

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In luna mai, vom aborda problema sistemului medical. Vom discuta constant cu specialisti din sistemul medical si farmaceutic despre reforma absolut necesara de care sistemul de sanatate romanesc are nevoie urgent si vom prezenta solutiile concrete pentru a vedea curand rezultate vizibile.

Citeste si:
    Abonează-te pe

    Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

    Despre autor
    Alice Gheorghe
    Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

    Te-ar putea interesa și:



    Mai multe articole din secțiunea Social »



    Setari Cookie-uri