Consiliul suprem de Aparare a Tarii a stabilit aplicarea de norme mai exigente si sanctiuni mai mari in privinta dezinfectantilor din spitale, masurile urmand a fi stabilite la nivelul guvernului pana la sfarsitul lunii iulie. Trimestrial, Guvernul va prezenta in CSAT informatii privind sistemul de sanatate publica si starea cetatenilor de sanatate, a anuntat presedintele Klaus Iohannis, la finalul sedintei Consiliul, conform News.ro

Iohannis a anuntat ca in CSAT a fost convenit un plan de actiune care stabileste in cateva puncte masuri referitoare la normele privind dezinfectantii si curatenia in spitale, care trebuie sa fie aliniate standardelor europene, proceduri clare, dar si control mai riguros al autoritatilor si, in special, al Ministerului Sanatatii.

Va fi elaborata si o retea de laboratoare acreditate in tara care va putea verifica daca produsele sunt la standarde corespunzatoare.

"Avem nevoie de norme, norme aliniate la cerintele standardelor europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, norme mai exigente, mai aplicate, inclusiv cu sanctiuni mai severe. S-a convenit ca un asemenea pachet de norme sa fie elaborat la nivel de Guvern pana la sfarsitul lunii iulie", a spus presedintele.

La nivelul Guvernului va fi constituit un grup de experti format din medici, biologi, chimisti, specialisti in siguranta alimentara si alte categorii de specialisti, care sa lucreze la acest pachet de norme.

"Acestea privesc modul in care se pun pe piata produsele biocide, dar si curatenia, dezinfectia si sterilizarea in spitale, conformitatea cu standardele europene referitoare la antiseptice si dezinfectante chimice, activitatea de control si inspectie sanitara de stat, precum si intarirea capacitatii de control a Ministerului Sanatatii", a spus Iohannis.

Seful statului a precizat ca Executivul a fost insarcinat sa urmareasca implementarea tuturor obiectivelor stabilite in Planul strategic de prevenire si combatere a infectiilor nosocomiale 2016-2018, prin care sunt dispuse masuri privind preventia, reducerea incidentei, monitorizarea si cresterea capacitatii de diagnostic a infectiilor intraspitalicesti.

Klaus Iohannis: Guvernul va initia programe de instruire si perfectionare a personalului medical

In ceea ce priveste masurile de control, Iohannis a anuntat ca a fost convenita crearea unui mecanism de raportare, informare si control "mult mai riguros", iar Guvernul va prezenta in CSAT informari cu privire la sistemul de sanatate publica si starea de sanatate a cetatenilor.

"S-a hotarat, de asemenea, ca Guvernul sa initieze programe de instruire si perfectionare a pregatirii personalului medical pentru identificarea, prevenirea si combaterea infectiilor intraspitalicesti, precum si legate de responsabilitatea pentru asigurarea unor servicii medicale de calitate", a spus Iohannis.

Retea de laboratoare acreditate

Va fi elaborata si o retea de laboratoare acreditate in tara care va putea verifica daca produsele sunt la standarde corespunzatoare.

"Am discutat despre conditiile necesare crearii unei asemenea retele, care sa asigure controlul oficial conform cerintelor Uniunii Europene. S-a luat decizia ca Guvernul Romaniei sa elaboreze un program de investitii pe termen lung. Acesta urmareste, pe de-o parte, crearea la nivel national de laboratoare acreditate pentru efectuarea testelor de evaluare a eficientei biocidelor, iar, pe de alta parte, reorganizarea si dotarea corespunzatoare a autoritatilor de control in domeniul sanatatii publice, la nivel central, cat si teritorial, cu respectarea regulamentelor si a standardelor europene in domeniu", a mai spus Iohannis.

Seful statului a aratat ca va trebui reglementat si modul de coordonare a activitatii intre domeniile sanatatii umane, veterinare, alimentatiei publice si cresterii animalelor, "pentru stabilirea unor masuri in vederea utilizarii eficiente a antibioticelor".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri