Era 1994, Romania lui Hagi facea ravagii in Campionatul Mondial. Pe atunci eram in Stockholm, Suedia, chiar cand nationala noastra juca in sferturile de finala. Desi am pierdut, a fost un meci frumos si, de fiecare data cand intalneam un suedez si ma intreba din ce tara sunt, raspundeam, mandru – sunt roman! Ridicau sprancenele si spuneau “ce bine jucati! Felicitari!”.

Eram mandru ca sunt roman!

Fast forward si, in 2001, lucram in Canada – curier rapid pe bicicleta. Eram singurul din Europa angajat la Quick Business Services si mi-am facut treaba foarte bine. Lumea ma felicita, am fost promovat – eram mandru ca sunt roman. Ba chiar am convins mai multi amici de acolo sa viziteze Romania. Le povesteam de Dracula, Delta Dunarii, manastirile din Bucovina, istoria tarii. Erau curiosi si unii dintre ei chiar au venit in tara, la indemnul meu.

Eram mandru ca sunt roman! Nici nu-mi trecea prin cap sa nu ma intorc in tara mea.

In 2015 eram dezamagit – tara nu mergea in directiile bune, coruptie, furt la drumul mare, mizerie. Romania nu reusise in atatia ani sa isi faca un brand de tara. Incercam sa gasesc scuze oamenilor care “votau stramb”. Imi spuneam: “nu au de unde sa stie, unii dintre ei… se fura, da, insa pana la urma exista prezumtia de nevinovatie. Plus ca multi sunt de la tara, nu au acces la educatie…”.

Apoi a venit teribilul dezastru de la Colectiv. Poporul s-a trezit parca dintr-o profunda amorteala. A iesit in strada, eram printre ei, strigam jos Parlamentul, jos coruptia, hotii sa fie pedepsiti. Simteam ca sunt, iar, mandru ca sunt roman, ca exista oameni care simt ce se intampla in jurul lor si nu se mai complac in stari letargice.

Lasa-ma insa sa fiu scarbit, scarbit pana in maduva oaselor, de prostia romanilor.

Unul cate unul, au inceput sa infunde puscaria sau sa primeasca dosare penale. DNA isi facea treaba – nu atat de rapid si de eficient precum in alte tari, dar, oricum, pe drumul cel bun.

Cateva luni mai tarziu, in 2016, este deconspirat intreg sistemul subred, putrezit, al sistemului de sanatate din tara. Ma asteptam ca lumea sa iasa, iar, in strada, sa curga cu demisii. Nu am vazut decat furie si dezgust – pe Facebook si la unele canale TV. Cateva articole razlete. Greoiul mecanism al cercetarilor se urneste din loc, nu inainte ca multi alti oameni, nestiuti decat de apropiatii lor, sa moara cu zile pe paturile insalubre de spitale.

Realizez cat de jos suntem, cat de “tara bananiera”, cat de corupt este statul roman. Ma incalzea gandul ca vin alegerile si probabil rezultatele tuturor scandalurilor, dosarelor penale, isi vor pune amprenta asupra constiintei nationale si, pentru prima oara, se va vota cu cap. Se va vota in functie de ce a facut omul, nu de un mititel si o bere; se va vota in functie de cat de curat este intr-un sector, nu de cate borduri au fost puse si raspuse; se va vota in functie de lipsa petelor intr-un dosal penal, si nu de pete.

Si a venit ziua votului. Am iesit din casa, am pus stampila pe cele patru foi si am sperat la ceva bun.

Fiecare om este liber sa voteze fix cum doreste – unul dintre principiile de baza ale democratiei, in care cred. Si in democratie, si in votul liber. Lasa-ma insa sa fiu scarbit, scarbit pana in maduva oaselor, de prostia romanilor. De naivitatea, de automatismul, de spiritul mioritic. Lasa-ma sa plang putin la mormantul eroului necunoscut care si-a dat viata pentru ca noi sa traim intr-un stat liber, independent, pentru ca, mai apoi, sa votam penali.

Nu am nimic impotriva alegerilor oamenilor – poti vota PSD, PNL, independenti, USB, ce vrei tu. Dar, te implor, romanule, raspunde-mi: de ce votezi oameni penali?! De ce votezi o persoana care este in arest – ma uit la voi, Baimarenilor. Ma uit la tine, Craiova! Toate localitatile mizerabile din Oltenia si Moldova, in special. De ce votezi, sectorule 3, un plagiator, datornic? De ce votati, oamenilor, un partid care are mai multi corupti, si in fruntea lor un om cu dosar penal, decat aveti voi degete la maini si la picioare?!

Cum se va prezenta Romanai de acum? Romania este condusa de un partid in fruntea caruia are culcus un penal, la propriu. Cine o sa investeasca in tara asta!? Ce investitor strain va mai veni, stiind ce cloaca de hoti o conduce?

Rusine voua, celor care incurajati furtul, prin votul vostru liber! Politicienii astia ne vor prosti, pentru ca, nu-i asa, oamenii fara cultura sunt mult mai usor de manipulat. “Oameni kare skriu astphel de propoziti” sunt tinte sigure si simple – pot fi manipulati de un om prezentabil, imbracat la costum, care promite “eliminarea taxei pe gunoi”, de parca ASTA este prima si ultima problema a Sectorului 6, un sector mort din multiple puncte de vedere.

Rusine, romani!

Este pentru prima oara in viata cand regret, cu adevarat, ca nu m-am mutat intr-una din cele doua tari cu care am inceput acest strigat scris. Este pentru prima oara in viata mea cand nu mai gasesc motive de mandrie ca sunt roman.

Este pentru prima oara cand NU sunt mandru ca sunt roman.

Sursa foto: Shutterstock: Yavuz Sariyildiz

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri