Autoritatile romane ar trebui sa constientizeze aportul important pe care il pot avea romanii plecati la munca in strainatate la dezvoltarea Romaniei, daca s-ar intoarce sa investeasca in tara. Omul de afaceri Dragos Anastasiu considera ca primarii ar trebui sa le trimita personal scrisori romanilor din diaspora, in care sa ii cheme inapoi in tara.

Dragos Anastasiu, presedintele grupului Eurolines, este si membru al Romanian Business Leaders (RBL), asociatie care deruleaza de peste un an de zile un program de repatriere prin antreprenoriat.

Programul, denumit Repatriot, isi propune sa sustina romanii care doresc sa revina in tara cu informatii si consiliere pentru acces la oportunitatile din Romania. Proiectul se adreseaza in acelasi timp si romanilor care sunt de mult timp in strainatate si doresc sa ramana acolo, dar sunt interesati sa porneasca o afacere si sa fructifice oportunitatile in tara, transferand in Romania bunele practici dobandite in tara respectiva.

"Cred ca este momentul sa vedem realitatile si oportunitatile, asa cum sunt ele, sa mai vedem si partea plina a paharului si nu numai partea goala. (...) Mesajul este un apel catre alesii locali, sa foloseasca aceasta resursa extraordinara, care se numeste diaspora, intr-o tara in care resursele sunt oricum relativ limitate", a explicat Dragos Anastasiu.

Potrivit acestuia, cei circa patru milioane de romani care traiesc in strainatate ar trebui sa afle despre oportunitatile pe care le poate oferi tara noastra, daca aleg sa revina si sa investeasca intr-un business aici si sa creeze locuri de munca.

"Primarii trebuie sa trimita o scrisoare scrisa de mana, in care sa ii invite inapoi in tara pe romanii plecati in afara, ca sa viziteze macar Romania si sa vada ca tara noastra se schimba", a precizat Anastasiu, care a spus ca, personal, a luat cea mai buna decizie in urma cu 20 de ani, cand s-a reintors in Romania.

Nu as fi reusit nici in 300 de ani, in Germania, ce am reusit in 20 de ani, in Romania

Unu din cinci romani s-ar intoarce imediat in tara

Un studiu realizat de RBL arata ca 20% dintre romanii care muncesc in prezent in strainatate s-ar intoarce in acest an in tara, iar 40% ar fi dispusi sa revina in urmatorii trei ani.

"Marea majoritate a romanilor nu este multumita in afara. In Europa, nu am intalnit roman sa imi spuna ca este fericit acolo. Multi spun ca au de toate acolo, dar sufletul lor este tot acasa", a explicat Felix Tataru, presedintele GMP Group, unul dintre cele mai mari grupuri de comunicare independente de pe piata locala.

El a adaugat ca una dintre cele mai importante motive care ii impiedica pe romani sa revina in tara este neincrederea "ca Romania a depasit barierele coruptiei si birocratiei", a precizat Tataru.

Astfel, cei implicati in proiectul Repatriot sustin ca in Romania sunt din ce in ce mai multe oportunitati de investitii, in special in domeniul agriculturi si nu numai.

De asemenea, in cadrul programului care isi propune sa aduca cat mai multi romani in tara va fi lansata si o platforma de joburi dedicata diasporei.

Totodata, cei implicati in proiectul Repatriot isi doresc sa declare 15 august Ziua Diasporei, ocazie cu care autoritatile locale vor putea organiza evenimente pentru romanii plecati din comunitatile lor.

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri