Industria tutunului se loveste de o noua problema. Producatorii de tutun spun ca si-ar putea inchide fabricile pentru o vreme daca Ordonanta de urgenta pentru transpunerea Directivei tutunului, initiata cu intarziere de Ministerul Sanatatii, cu toate ca un Proiect de lege identic a fost deja votat de Senat, nu le va permite amanarea cu cel putin jumatate de an ca sa se adapteze noilor cerinte, potrivit unui comunicat de presa trimis de Japan Tobacco International (JTI), unul dintre principalii producatori de tigarete din Romania.

Ordonanta de urgenta pentru transpunerea Directivei tutunului ii "baga"in ceata" pe reprezentantii JTI, acestia spun ca nu stiu nici macar "ce culoare trebuie tiparite textele avertismentelor de sanatate: cu alb, sau cu alb si rosu? Acest aspect nu a fost lamurit nici in cadrul sedintelor publice din comisiile de specialitate ale Senatului, nici ca urmare a adreselor trimise ministerului", se arata in comunicatul citat, conform News.ro

Cum vor trebui sa arate pachetele de tigari

In fisierele transmise producatorilor de catre Ministerul Sanatatii la inceputul lunii februarie, textul este alb pe fond negru (in conformitate cu Decizia Comisiei 2015/1842), iar in Anexa la Proiectul Legii de transpunere/ Proiectul Ordonantei de urgenta, textul este scris cu alb si rosu (conform Directivei delegate 109/2014/UE).

Conform directivei, compozitia amestecului de tutun va fi modificata, iar pachetele de tigari vor trebui sa aiba avertismente de sanatate pe 65% din suprafata. Daca in ceea ce priveste grosimea tigaretelor nu se impun standarde, lungimea este stabilita: 84 de mm.

Proiectul de Ordonanta de urgenta prevede intrarea in vigoare si conformarea productiei la data publicarii acesteia in Monitorul Oficial, normele de aplicare urmand sa fie adoptate in termen de 30 de zile de la aceasta data.

”Rezulta ca trecerea la noile cerinte de productie ar trebui facuta intempestiv, la data publicarii Ordonantei, data care nu poate fi anticipata, fara sansa finalizarii activitatilor necesare noii productii, adica introducerea in procesul de fabricatie a noilor materiale si echipamente”, se arata in comunicatul JTI.

Blocarea productiei va produce statului un gol la buget de 250 de milioane de euro pe luna

Acestia subliniaza ca, intre data intrarii in vigoare astfel cum este prevazuta de Proiectul de Ordonanta de Urgenta si aparitia Normelor, productia va fi blocata, nemaiputand produce conform actualelor prevederi ale legii si necunoscand continutul normelor de aplicare.
Blocarea productiei va produce statului un gol la buget de 250 de milioane de euro pe luna, cat inseamna taxele platite de industrie, ceea ce va genera un deficit bugetar excesiv.

Companiile de tigarete au virat in 2015 la bugetul de stat, circa 3 miliarde de euro, fiind al doilea mare contribuabil, dupa sectorul petrolier.
Suma reprezinta aproape 2% din PIB si 12,5% din totalul veniturilor bugetare. Companiile de tutun, aflate in Romania de peste 20 de ani, detin capacitati importante de productie. In industrie lucreaza aproape 4.000 de angajati, fiind generate alte 45.000 de locuri de munca indirecte.

In aceste conditii, JTI solicita acordarea unei perioade de tranzitie pentru conformarea productiei la noile cerinte, prin prevederea unui termen de intrare in vigoare rezonabil, ulterior publicarii Normelor de aplicare a Ordonantei de Urgenta, si a unor dispozitii tranzitorii care sa permita continuarea productiei conform actualei legi pana la data intrarii in vigoare a noului act normativ.

Sursa foto: graja / Shutterstock Happy Together / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri