Nu de putine ori, in Romania se vorbeste despre clase cu foarte multi elevi si despre faptul ca un profesor preda unui numar prea mare de elevi. Se pare ca unitatile scolare cu putini copii influeteaza puternic statisticile, astfel ca datele oficiale de la nivel national arata ca in Romania raportul este de 15 elevi la un cadru didactic.

"In anul scolar/universitar 2015-2016, personalul didactic din cadrul sistemului educational a insumat 237.400 de persoane. Astfel, raportul mediu dintre populatia scolara si numarul cadrelor didactice a fost de 15 copii/elevi/studenti la un cadru didactic", se arata in datele Institutului National de Statistica (INS).

Cati elevi sunt in Romania

In anul scolar 2015-2016 au fost inscrisi in sistemul national de educatie a 3,64 milioane de copii, elevi, studenti, cursanti, reprezentand 72,2% din populatia de varsta scolara.

Dintre acestia, cei mai multi (95,7%) au fost cuprinsi in unitatile scolare publice, iar 4,3% in unitati scolare private.

Cele mai importante valori ale distributiei populatiei scolare pe niveluri educationale s-au inregistrat in invatamantul primar si gimnazial (47,0%), invatamantul liceal (18,5%), invatamantul anteprescolar si prescolar (15,2%).

Din totalul populatiei scolare cuprinsa in sistemul de educatie, 50,3% au fost copii, elevi, studenti, cursanti de sex masculin si 49,7 de sex feminin. De asemenea, din total, 70,3% au studiat in mediul urban si doar 29,7% in mediul rural.

De asemenea, datele INS arata ca gradul de cuprindere in invatamant al elevilor din grupa de varsta 6-10 ani a inregistrat cel mai ridicat nivel (91,8%), comparativ cu cel al celorlalte grupe de varsta.

Invatamantul profesional, pe plus

Comparativ cu anul scolar/universitar precedent, invatamantul profesional este singurul nivel care a inregistrat o crestere (+17.900 elevi), ajungand la 68.700 elevi, dar fiind in continuare nivelul educational cel mai putin reprezentat in totalul populatiei scolare (1,9%).

Invatamantul liceal, anteprescolar si prescolar au cunoscut cele mai accentuate scaderi ale numarului de copii/elevi inscrisi in anul scolar 2015-2016 fata de cel anterior (-53.500 elevi, respectiv -24.600 copii).

Cele mai dorite facultati

In anul universitar 2015-2016 au fost inscrisi in invatamantul superior 535.200 studenti/cursanti, din care 53,9% femei.

Cele mai atractive specializari (conform clasificarii ISCED-F) din invatamantul superior au fost: afaceri, administratie si drept (24,0% din totalul studentilor/cursantilor), respectiv inginerie, prelucrare si constructii (22,2% din totalul studentilor/cursantilor).

Sursa foto: Poznyakov, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri