Campania pentru "Cumintenia Pamantului" a strans peste 200.000 de euro , in urma lansarii unei subscriptii publice de catre Guvern, pentru strangerea sumei de 6 milioane de euro. Multi lideri politici au declarat ca este important ca sculptura sa ajunga din nou in patrimoniul national, dar nu s-au inghesuit pana acum sa doneze pentru opera lui Constantin Brancusi.

Principalii politicieni care au spus ca nu vor sa doneze pentru "Cumintenia Pamantului" sunt presedintele PSD, Liviu Dragnea, fostul ministru al Culturii, senatorul ALDE Daniel Barbu, fostul ministru al Finantelor Eugen Teodorovici sau fostul presedinte Traian Basescu, conform News.ro

Fostul ministru al Culturii Daniel Barbu considera ca statul trebuie sa cumpere opera lui Brancusi, mentionand ca nu are de gand sa doneze.

”Statul a cumparat deja lucrarea, cunosc dosarul si dupa parerea mea restituirea lucrarii a fost frauduloasa. Luand act ca e in proprietate privata, cred ca statul are datoria sa o cumpere. Nu e un pret atat de mare ca sa nu-si permita Guvernul Romaniei. Se pare ca e pur si simplu un circ de doi bani sa le ceri romanilor bani”, a declarat Barbu, pentru News.ro.


Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a raspuns ”nu” atunci cand a fost intrebat daca a donat, in nume personal, pentru ”Cumintenia Pamantului”.

"Nu. Daca Guvernul considera ca e un obiectiv national, se poate face efortul, care nu e foarte mare, sa se achizitioneze. Asta a fost o actiune strict populista, care nu poate avea finalitate. Ajungem in situatia in care nu se strang toti banii, ce se intampla cu banii? Cum se gestioneaza? se dau banii inapoi, se dau sms-urile inapoi?”, a declarat Dragnea.

Si fostul ministru al Finantelor, social-democratul Eugen Teodorovici, spune ca nu este de acord cu subscriptia publica si considera, la fel ca si Dragnea, ca suma de 6 milioane de euro nu va fi stransa. ”Eu nu sunt de acord cu ea (n.r. - cu subscriptia publica) (…) Nu, nu voi dona”, a precizat Eugen Teodorovici.

Fostul presedinte Traian Basescu a afirmat recent ca procedura de achizitie publica a sculpturii lui Constantin Brancusi ”Cumintenia Pamantului” nu i se pare cea mai potrivita, opera trebuind cumparata direct de catre statul roman. Intrebat daca ar fi dispus sa contribuie cu bani la subscriptia publica demarata de statul roman pentru ”Cumintenia Pamantului”, Traian Basescu a raspuns: ”Sincer, nu!”

De partea cealalta, presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, sustine ca subscriptia lansata de Guvern este ”unul din lucrurile bune” facute de acest Executiv si il sustine, motiv pentru care a donat pentru sculptura.

”Da, am donat echivalentul a 100 de euro, adica 400 si ceva de lei. Mi s-a parut important in contextul in care proprietarii doresc sa-si valorifice bunul si avand in vedere ca, in Romania, Brancusi are prea putine lucrari, cu toate ca exista. E o lucrare importanta care mi-ar placea sa ramana in patrimoniul Romaniei (...) I-am indemnat pe toti colegii mei din partid si ii indemn si pe toti cetatenii. Sigur, nu trebuie la nivelul la care l-am facut eu, dar eu cred ca daca facem o socoteala si fiecare roman ar dona un euro, s-ar strange suma”, a declarat Tariceanu, pentru News.ro.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri