Procedurile pentru solicitarea drepturilor au fost simplificate

Procedurile pentru solicitarea drepturilor au fost simplificate

Guvernul a decis simplificarea procedurilor de aplicare, ca rezultat al activitatii Comisiei de taiat hartii anuntata in urma cu cateva luni.

Cele mai importante simplificari:

  • Documentele justificative vor fi prezentate in copie, impreuna cu originalele. Nu mai este necesara legalizarea.
  • Acolo unde va fi posibil, primaria va transmite documentele de solicitare in format electronic agentiilor pentru plati si inspectie sociala.
  • Cererile vor putea fi certificate de catre primari, prin semnatura electronica, pentru mai multa rapiditate.
  • Pentru copiii nascuti in strainatate, se va accepta traducerea autorizata a certificatului, nemaifiind obligatorie legalizarea.
  • Pentru copiii nascuti in perioada de concediu, se va depune doar cererea, insotita de certificatul de nastere a noului copil.
  • Se vor completa in acelasi formular solicitarie pentru drepturile de alocatie de stat simultan cu indemnizatia pentru cresterea copilului sau stimulentul de insertie.
  • Formularele necesare vor fi disponibile pe site-urile ministerului Muncii, ANPIS, AJPIS, primarii.

Sursa foto: Goran Bogicevic / Shutterstock

La cat poate ajunge indemnizatia de crestere a copilului

La cat poate ajunge indemnizatia de crestere a copilului

Conform hotararii de Guvern pentru simplificarea procedurilor de acordare a indemnizatiei si concediului pentru cresterea copilului, limita maxima a indemnizatiei de crestere a copilului va fi eliminata, ceea ce inseamna ca mamele cu venituri ridicate isi vor calcula indemnizatia in baza a 85% din veniturile nete realizate in ultimul an, fara ca suma rezultata sa mai fie plafonata la 3.400 lei.

De asemenea, Guvernul elimina si conditia de plata a impozitelor si taxelor locale pentru ca mamele sa isi mentina dreptul la indemnizatia de crestere a copilului, iar cuantumul indemnizatiei acordate persoanelor care au in intretinere copii cu handicap este si care solicita acordarea concediului pentru cresterea copilului cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani este si ea majorata, de la 450 lei la 1.063 lei.

Cum se vor stabili cele 12 luni de eligibilitate

Cum se vor stabili cele 12 luni de eligibilitate

Unul din principalele aspecte vizate de Hotararea de Guvern este modul de stabilire a celor 12 luni de eligibilitate din ultimii 2 ani inainte de nasterea copilului, in vederea acordarii dreptului la concediu si indemnizatie lunara:

  • din 12 luni consecutive, in cazul in care in aceasta perioada se realizeaza fara intrerupere venituri supuse impozitului si/sau se inregistreaza una sau mai multe dintre situatiile asimilate prevazute de ordonanta de urgenta (somaj, concedii medicale, perioade de studii preuniversitare/universitare sau postuniversitare etc.);
  • din 12 luni succesive, in care sunt indeplinite conditiile de acordare, in cazul in care in perioada de 2 ani, realizarea veniturilor supuse impozitului si/sau inregistrarea uneia sau mai multora dintre situatiile prevazute de lege (la art. 2 alin.(5) din ordonanta de urgenta) s-au produs cu intreruperi.

De asemenea, Guvernul reglementeaza modul de acordare a stimulentului de insertie si, respectiv de prelungire a perioadei de acordare a acestuia, alaturi de includerea indemnizatiei pentru persoanele care au copii cu handicap in intretinere si care opteaza pentru program de lucru redus.

Sursa foto: Monkey Business Images, Shutterstock

Cat de mult creste concediul de crestere a copilului

Cat de mult creste concediul de crestere a copilului

Conform modificarilor aduse legii, acum exista o singura varianta de concediu de crestere a copilului, pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap. Pana acum, mamele puteau alege sa stea acasa un an de zile cu copilul, avand dreptul la indemnizatia maxima, iar dupa revenirea la locul de munca mai primeau si un stimulent de insertie, de 500 de lei. Pe de alta parte, femeile care isi doreau sa stea in concediul de crestere a copilului timp de 2 ani nu aveau dreptul la stimulentul de insertie si primeau o indemnizatie de crestere a copilului plafonata la 1.200 lei.

In forma noua a legii, dispare plafonarea stimulentului de insertie la 500 de lei, care va fi stabilit la 50% din indemnizatia minima, ceea ce inseamna 532 lei in prezent, avand in vedere ca indemnizatia minima este 1.063 lei (85% din salariul minim brut). De asemenea, Guvernul prelungeste acordarea stimulentului de insertie cu inca un an, in cazul persoanelor care se intorc la locul de munca cu cel putin 60 de zile inainte de implinirea de catre copil a varstei de 2 ani, respectiv 3 ani.

Modificari pentru persoanele aflate deja in concediu

Modificari pentru persoanele aflate deja in concediu

Pe langa decizia Guvernului, Ministerul Muncii promoveaza un ordin al ministrului ce contine precizari pentru persoanele care au optat pentru concediul pentru cresterea copilului pana la 1 an si se afla in plata indemnizatiei aferente acestuia, sau in stimulentul de insertie ori in concediul fara plata pana la implinirea de catre copil a varstei de 2 ani.

Ordinul de ministru vizeaza urmatoarele aspecte:

  • acordarea din oficiu a majorarilor de cuantumuri prevazute de lege, pe baza documentelor care au determinat acordarea dreptului initial;
  • prelungirea din oficiu a perioadei de acordare a stimulentului de insertie, pentru persoanele care la data intrarii in vigoare a Legii nr.66/2016 se afla in plata acestui drept si care nu solicita prelungirea sau, dupa caz, reluarea drepturilor de indemnizatie pentru cresterea copilului;
  • prelungirea/reluarea concediului pentru cresterea copilului si a indemnizatiei pentru persoanele care au optat, in baza reglementarilor anterioare, pentru concediul pentru cresterea copilului pana la 1 an, pe baza de cerere si adeverinta eliberata de angajator
  • reglementarea situatiei persoanelor aflate in imposibilitatea de prelungire ori reluare a concediului din cauza desfiintarii angajatorului sau a incetarii raporturilor de munca sau de serviciu.

Pentru a evita ingreunarea procesului de solicitare a reluarii/prelungirii dreptului la indemnizatie pentru cresterea copilului, Guvernul a reglementat urmatoarele posibilitati de transmitere a cererii si documentului/documentelor doveditoare:

  • prin prezentare directa la sediul agentiei teritoriale;
  • prin serviciile postale sau de curierat, in plic inchis, la adresa agentiei teritoriale, cu specificatia ” prelungire/reluare drepturi ICC”;
  • prin transmitere in format electronic, scanat, la adresele de mail comunicate de agentiile teritoriale.

Toate informatiile vor fi afisate pe site-urile ministerului, ANPIS, AJPIS pentru a fi mai usor identificate modalitatile de transmitere a solicitarilor. De asemenea, formularul de cerere este pe o singura pagina si cuprinde informatiile necesare identificarii beneficiarului.