ANRE a decis, in 2015, scaderea tarifului de distributie a energiei, unul dintre cele mai impovaratoare “biruri” din factura de electricitate a consumatorilor din Romania. Acest tarif acopera, de regula, circa o treime din valoarea unei facturi. Datele au fost prezentate de conducerea ANRE Comisiilor reunite ale Parlamentului Romaniei si au fost incluse in raportul de activitate al institutiei pe 2015.

Mai jos, redam cateva dintre cele mai importante decizii ale Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE) din 2005:
Astfel, in anul 2015:

- Tarifele pentru serviciul de distributie a energiei electrice au scazut cu aproape 13% pe joasa tensiune. Acest lucru este important pentru consumatorii casnici, care sunt alimentati cu energie prin retele de joasa tensiune. Pentru energia distribuita prin retelele de medie si inalta tensiune, tarifele au coborat cu 11%.

- In 1 ianuarie 2015, s-a finalizat procesul de liberalizare a pietei interne de gaze naturale pentru clientii noncasnici. Astfel, acestia nu mai beneficiaza de preturi reglementate, ci si le negociaza direct cu furnizorii. Drept urmare, numarul firme care au ales sa isi schimbe furnizorul a crescut la aproape 189.000 in 2015, fata de 10.600 in 2014.

- Tariful de transport al energiei electrice a scazut, in 1 iulie 2016, cu 6,8%. Acest tarif este perceput de transportatoul de energie Transelectrica si este si el, prezent, in factura finala a consumatorilor.

- ANRE a dat, in 2015, amenzi de peste 40,1 milioane de lei, atat unor persoane fizice (11 cazuri), cat si pentru firme (aproape 820).

- Pana la 31 decembrie 2015, ANRE a acreditat capacitati de producere a energiei din surse regenerabile cu o putere instalata totala de 4.662 de MW. Din total, 2.931 de MW sunt turbine eoliene, 1.296 — panouri fotovoltaice si 106,5 MW — biomasa, biogaz si gaz de fermentare a deseurilor.

- Cei mai mari producatori de energie electrica au fost in 2015 hidrocentralele – 27,36% din energie livrata in retele, termocentralele pe carbune – 26,89%, centrala nucleareletrica din Cernavoda -17,83% si termocentralele pe gaze naturale – 13,68%. Unitatile de energie regenerabila au acoprit diferenta, respectiv cele eoliene – 11,03%, panourile solare – 2,34% iar centralele pe biomasa – 0,72%.

Sursa foto: Mircea Dragos Photography

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri