Octavian Patrascu, business developer si angel investor, lanseaza proiectul ‘’Hub pentru startup-uri’’ prin care vrea sa contribuie la dezvoltarea ecosistemului romanesc de startup-uri.

Acesta este urmatorul pas dupa experienta in calitate de angel investor in startup-uri de succes ca Vector Watch sau shareholder in companii cu impact social precum ConsultaClick (o platforma pentru programari medicale) sau ICS Agency (o companie de recrutare care ofera locuri de munca tinerilor talentati indiferent de experienta). Proiectul are ca scop infiintarea unui hub pentru startup-uri-spatiu dedicat viitorilor antreprenori, tineri inovatori in cautare de finantare si mentorat.

Ce inseamna o astfel de investitie?

Conform imaginii schitate de catre Octavian Patrascu, deocamdata, acest proiect presupune:
• construirea unor structuri ce sprijina progresul afacerilor aflate la inceput de activitate: incubatoare, acceleratoare, spatii de co-working
• suport financiar si parteneriate pentru crearea unui fond de investitii pentru startup-uri
• capital de lucru si resurse materiale ce acopera necesitati logistice: consultanta, servicii de management al afacerii (administrare, juridic, financiar, HR)
• birouri moderne dotate cu facilitati recreationale si design ‘’stil Google’’
• infrastructura IT&C si servicii de telecomunicatii de ultima generatie
• programe de mentorat, evenimente si conexiuni cu eventuali angel investors
• servicii de marketing online si promovare a produsului (activitati de networking, expozitii)

‘’Hub pentru startup-uri’’-piesa lipsa din ‘’puzzle’’

Potrivit unor studii (realizate de EY si Impact Hub 2016), exista o serie de nevoi si lipsuri ce caracterizeaza ecosistemul romanesc de startup-uri. In topul piedicilor intampinate de tinerii antreprenori se afla cateva aspecte conectate:
• lipsa finantarii adecvate
• o educatie antreprenoriala precara
• o mediatizare ineficienta
• slaba dezvoltare a culturii de tip business angels
• absenta unei traditii a inovatiei

Construirea unui hub e in acest tablou, exact piesa lipsa care ofera solutii prin construirea unui spatiu de agregare. Ofera posibilitatea investitorilor de a cunoaste mai multe idei de business aflate in competitie, din care le pot selecta pe cele mai lucrative. Iar tinerii au parte de expunerea necesara. Octavian Patrascu afirma ca “Romania are nevoie de cat mai multe orase cu huburi interconectate daca ne dorim ca startup-urile sa ramana si sa aiba succes aici’’.

De la o societate de consum inspre ‘’sharing economy’’

‘’M-am gandit ca as putea folosi investitiile mele in imobiliare (doua imobile sunt deja disponibile) pentru a crea un spatiu care promoveaza talentul, cultiva dialogul si poate folosi experienta si know-how-ul pe care le am in ceea ce priveste dezvoltarea unei afaceri. Tinerii ar putea sa beneficieze de toate astea, facand ce stiu ei mai bine-sa fie inventivi si creativi’’, declara Octavian Patrascu.

E o modalitate de utilizare eficienta a resurselor prin care consumul este inlocuit cu investitiile durabile. Conceptul de proprietate devine desuet atunci cand izoleaza. In schimb, aceste spatii de colaborare creeaza deschidere. Startup-urile au acces la servicii pentru care contribuie la comun in schimbul unui anumit procent din afacere.

“In plus, am convingerea ca acest proiect e unul de succes’’, conchide Octavian Constantin Patrascu. Este de precizat faptul ca tanarul investitor are deja experienta cu startup-urile nu numai pe piata locala, ci si international. A vazut cum functioneaza lucrurile in Silicon Valley, fratele acestuia care locuieste acolo luand parte la un exit cand compania la care lucra a fost cumparata de IBM.

De asemenea, Octavian Patrascu a participat la un exit foarte mare pentru o companie tehnologica din Israel, una dintre cele mai dinamice piete de startup-uri. Israelul este clasat pe locul 2 in lume pentru concentratia de fonduri de capital de risc si de startup-uri (peste 3.500), imediat dupa Silicon Valley, in prima parte a lui 2015 reuseste o crestere de 65 % in ceea ce priveste achizitiile, 33 de startup-uri realizand exituri.

Romania este recunoscuta pentru capacitatea sa tehnologica, tinerii de aici fiind vanati de catre companii din toata lumea. Dintre cei 95.000 de specialisti pe IT, jumatate sunt dezvoltatori de software, Romania ocupand locul 10 global.

‘’Implementarea unor astfel de proiecte ne poate ajuta sa devenim un etalon pentru regiunea Europei, acesti tineri talentati putand sa aiba la fel de multe sanse ca cei din Silicon Valley’’, e de parere Octavian Patrascu.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri