Romanii sunt printre cei mai multumiti cetateni de apartenenta tarii lor la UE, avand incredere mare in Parlamentul European, potrivit Eurobarometrului din luna aprilie, care arata si ca romanii cred ca somajul si agricultura sunt domeniile in care Uniunea ar trebui investi, in timp ce lupta impotriva terorismului nu prezinta interes pentru ei.

Intrebati unde ar dori sa vada Uniunea Europeana intervenind mai mult decat in prezent, romanii s-au aratat cel mai interesati de lupta impotriva somajului si mai putin interesati de lupta impotriva terorismului si a migratiei, scrie News.ro.

Astfel, 82% dintre romani considera ca UE ar trebui sa intervina mai mult in lupta antiterorism, procentul fiind in media europeana. In privinta migratiei, 75% dintre romani considera ca Uniunea ar trebui sa intervina mai mult, fiind cu un procent peste media europeana.

Romanii considera insa in proportie de 82% ca UE ar trebui sa intervina mai mult in privinta somajului, fiind cu 5 procente peste media europeana si pe locul 8 in UE.

Doar 39% dintre romani cred ca lupta impotriva finantarii gruparilor teroriste ar trebui sa fie o prioritate a UE, tara noastra fiind pe locul 19 in Uniune. Cei mai interesati de acest domeniu sunt cipriotii, spaniolii si finlandezii.

Romania se afla pe locul 24 in privinta importantei pe care o acorda luptei impotriva cauzelor terorismului, insa jumatate dintre romani cred ca trebuie intarite masurile pentru controlul granitelor externe ale Uniunii, fiind astfel cu 11 procente mai multi decat media europeana. Putin interes este acordat si luptei contra site-urilor radicale, romanii fiind tot pe locul 25 la acest capitol.

Romanii mai sunt interesati de masurile contra excluderii sociale si a saraciei (45%, fata de media europeana de 39%).
Romamnii se afla pe primul loc in europa in ceea ce priveste convingerea ca UE ar trebui sa investeasca mai mult in masurile pentru agricultura (74%, fata de media europeana de 50%).

Cu toate acestea, unul din cinci romani considera ca exista un risc ridicat ca atacuri teroriste sa aiba loc in tara lor, media europeana fiind dubla, de 40%. 31% dintre romani cred ca riscul este scazut, iar 45% cred ca exista un oarecare risc.

In privinta perceptiei asupra institutiilor UE, Romania se afla pe locul trei cu privire la parerea pozitiva despre Parlamentul European, 36% dintre cetateni afirmand ca au o imagine buna sau foarte buna. Media europeana este de 24%. Topul este condus de Bulgaria si Luxemburg, cu 37%, si este inchis de Franta (15%) si Cehia (13%).

Increderea in Parlamentul European este, de asemenea, la o cota inalta, Romania aflandu-se pe locul 5 intre statele europene, cu 53%, in timp ce media europeana este de 40%. Topul este condus de Danemarca, Lituania si Finlanda si este inchis de Ciprz, Cehia si Spania.

Mai mult, 64% dintre romani considera ca apartenenta tarii la UE este un lucru bun, cu 9 procente peste media europeana. Romania se afla pe locul 8 in UE, in frunte aflandu-se Luxemburg, cu 82%, iar la coada aflandu-se Cehia, cu 34%.

Eurobarometrul a strans informatii de la un numar de 27.969 de cetateni europeni cu varsta de peste 15 ani, in perioada 9-18 aprilie 2016.

Sursa foto: symbiot / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri