Programul guvernamental "Romania competitiva” va presupune costuri de 16,9 miliarde de euro. Aceasta suma echivaleaza cu 10,5% din Produsul Intern Brut (PIB) si ar urma sa fie cheltuita pana in 2020. Reusita acestui program depinde insa in mare masura de politicieni.

"Succesul proiectului Romania competitiva presupune trecerea testului perenitatii ciclurilor electorale, astfel incat sa poata fi conturat consensul politic necesar pentru implementarea reformelor economice si institutionale (…)”, se arata in documentul prezentat de Guvern.

Obiectivul central al documentului este reprezentat de crestere economica, iar principalele "motoare” sunt productivitatea (in agricultura sau in sectoarele creative), capital (investitiile straine si exporturile, fondurile europene, piata de capital) si alte "elemente care creeaza conditiile pentru dezvoltarea productiei autohtone”.

Efortul bugetar cumulat pe o perioada de cinci ani presupus de aplicarea tuturor masurilor prezentate a fost estimat la 16,9 miliarde euro. Potrivit Guvernului, o crestere "sanatoasa” a economiei Romaniei nu se mai poate face prin politici monetare, fiscale sau salariale care incurajeaza consumul, ci doar prin stimularea productiei oriunde in Romania.

Totodata, niciun cetatean din Romania nu ar trebui sa fie la o distanta mai mare de doua ore de o autostrada. In Romania, sunt practicabili circa 700 kilometri de autostrada.

"Viziunea (documentului) este concretizata in 16 domenii, care la randul lor cuprind 41 de prioritati, respectiv 90 de masuri cu un orizont de realizare pana in 2020 care adreseaza provocarile curente pentru cei trei factori mentionati, precum scaderea natalitatii sau migratia (in cazul fortei de munca), sau reducerea substantiala a investitiilor straine post-criza (in cazul capitalului)”, potrivit sursei citate.

Din perspectiva Guvernului, aplicarea prevederilor cuprinse in acest program ar trebui sustinuta fara rezerve de catre factorii politici intrucat lipseste "factorul ideologic”, iar masurile prevazute sunt "populare”, in sensul ca toata lumea isi da seama ca sunt necesare.

Sursa foto: Sergey Nivens / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri