Sistemul de sanatate din Romania are nevoie de reforme, dar acest lucru nu poate fi posibil atata timp cat cetatenii nu vor incepe ei insisi, in primul rand, sa-si schimbe mentalitatea si comportamentul. Un prim lucru pe care acestia ar trebui sa il constientizeze este importanta sanatatii, a preventiei si a controalelor regulate, dar si diferentele dintre sistemele de sanatate de stat si privat, considera doctorul Ovidiu Palea, directorul general ProVita. Acesta a povestit, intr-un interviu acordat wall-street.ro, ce nu functioneaza in Romania si cum pot colabora cele doua sisteme de sanatate astfel incat sa se asigure servicii medicale eficiente tututor.

Cat de accesibil este sistemul de sanatate privat?

Directorul ProVita considera ca sistemul de sanatate privat este accesibil tututor pacientilor, dar acest lucru difera in functie de cat de importanta este sanatatea pentru fiecare in parte: „Daca intrebarea este cati isi permit, acest lucru este primordial, in functie de cata atentie acorda sanatatii si cat de ipocriti sunt fata de ei insisi. Nu vorbesc aici despre cei care chiar nu isi permit sa se duca la privat, pentru ca nici in afara nu merge toata lumea la privat.

Insa atunci cand mergi la mare in Grecia, la ski in Austria, dar spui ca privatul e scump pentru boala ta si alegi la stat, pentru ca te costa la jumatate (stim cu totii ca nu e gratis la stat), ei bine, atunci pentru mine pacientul este ipocrit! Daca raportezi la cat sustinem noi, ca romani, turismul regional numai de la Austria in jos, cu Italia, pana in Antalia, atunci masa reala care are un standard de viata rezonabil nu este deloc mica. Nu imi spuneti ca daca schiezi in Austria (si sunt cu sutele de mii de romani pe partiile Europei), nu ai cateva mii de euro pentru operatie. Dar aici e carcoteala mioritica sau ipocrizia.

Ovidiu Palea a adaugat ca exista insa si pacienti dispusi sa renunte la un concediu pentru a acorda atentia care se cuvinte sanatatii lor. „Este vorba despre constientizarea importantei sanatatii, preventie, controale regulate si tratarea afectiunilor in stadii incipiente. Iar statul poate incuraja aceasta atitudine”.

Totodata, directorul Provita da vina pe sistemul privat de sanatate pentru ca nu face tocmai acest lucru, nu ajuta oamenii sa constientizeze diferentele reale dintre cele doua sisteme: „Privatul nu a facut nimic care sa il faca pe pacient constient pe ce da banii, in afara de o faianta italieneasca si o plasma in salon! Ori aici nebunia asta cu infectia la stat face primul pas in a lamuri pacientii ca privatul e dincolo de hotel de 5 stele, cum a fost perceput de multi. Acum, brusc, pacientul vede o diferenta intre stat si privat, iar multi care carcoteau pana acum vad o prioritate in sanatatea lor. Nu ca pun pret mai mult pe sanatatea lor, dar le este mult mai frica”.

Aceasta ipocrizie nu este evident general valabila si are o scuza: pana acum privatul nu a comunicat corect pacientilor ceea ce ofera!

Perceptia pacientilor este ca atat in sistemul privat, cat si in cel de la stat sunt aceiasi doctori, iar intrebarea care le ramane acestora este de ce sa plateasca in plus doar pentru a beneficia de conditii de cinci stele. „Ei bine, infectiile sunt varful icebergului, diferentele sunt uriase si trebuie detaliate mai pe larg, dar tin primordial de echipa medicala a privatului. In frunte (culmea!) nu cu medicii, ci cu asistentele medicale, care sunt temelia actului medical si pe care statul nu are cum sa le tina la un standard. Iar asta pentru ca, la nivel mondial, criza de asistente medicale este uriasa, mai mare ca cea de medici, iar migrarea acestei forte de munca este o problema majora. Iar peste tot, cei mai buni pleaca".

Cum pot cele doua sisteme de sanatate sa colaboreze

Directorul ProVita este de parere ca sistemul niciunei tari din lume nu este perfect, dar cu cat se investeste mai mult in domeniul sanatatii, cu atat se obtin mai multe rezultate. „Statul trebuie neaparat sa asigure o baza decenta pentru toti! Dar, vorbind la modul general, nu doar la nivel de Romania, nicaieri in lume statul nu poate oferi un act medical pentru toti, la timp. Iar ceea ce ofera asigurarile, la un extra cost, desigur, pentru cine este dispus, este acest act medical la timp si la un standard mai ridicat”.

Statul roman ar trebui sa ofere alternativa pacientilor. Iar acest lucru se face prin pachetul de baza si prin accesul la asigurari, pentru cine doreste ceva in plus. Aceste este sistemul folosit in toata lumea, iar noi nu trebuie sa reinventam roata.

Unde intervine blocajul in colaborarea celor doua? „La nivel de legi care sa sustina asigurarile, sa fie deductibile de taxe, sa le faca complementare, de exemplu, la cea de Casa de Asigurari si sa inceteze aceasta competitie fara sens intre asigurari si abonamente. Daca, de exemplu, Casa de Asigurari ar plati un pret corect pentru interventii, asa cum se intampla in Vest, privatul ar contracta, iar astfel statul si-ar rezolva problema de a-si deservi cetatenii. Iar asigurarile ar fi pentru diferente de cazare si promptitudine. Dar, deoarece Casa de Asigurari nu are niciodata sustinere politica pentru a obtine un buget corect, iar sistemul este oricum abuzat (ca sa nu zic furat la maxim), atunci ramane doar alternativa de a lasa coplata sau asigurari.

Cred ca este timpul sa spunem lucrurilor pe nume, concret. Nu se doreste o reforma, daca era cu adevarat o prioritate se gaseau demult banii necesari! In schimb, acestia se duc in alte directii, in timp ce sanatatea si educatia au de suferit de 26 de ani! Dar as vrea ca un lucru sa fie limpede pentru pacienti si pentru noi, medicii: nu poate fi medicina peste nivelul moral general al tarii, atata timp cat toti dau sfaturi si le stiu pe toate, dar daca mergi la ei acasa nu isi fac curat in propria ograda si merg la fiecare pas pe principiul “merge si asa”, care a ajus motto de tara real! Cat timp schimbarea nu vine din fiecare, la nivelul lui si in jurul lui, cat timp se asteapta schimbare de sus, dar nu si din noi insine, nimic nu se va intampla!

„In ziua in care nu vom mai parca pe locuri de handicapati si depasim linia de tramvai, in ziua in care vom respecta macar jumatate din poporul asta, regula - oricare e ea, pentru ca este regula, nu pentru ca trebuie incalcata; de abia in ziua aia apare lumina morala la capatul tunelului! Schimbarea trebuie sa o faca fiecare, in el, zi de zi, sa nu se mai uite in curtea vecinului, ci sa faca curat la el intai, apoi sa aiba pretentii de la stat si de la cei din jur! Renasterea mandriei nationala este singura solutie care poate da rezultate in 1-2 generatii!”

Wall-Street.ro a lansat proiectul anului: #RomaniaProfesionista. Avand in minte tragedia de la Colectiv, din toamna lui 2015, si schimbarile produse atunci in fiecare dintre noi si in societate, in ansamblu, ne dorim sa fim parte din schimbare. Mai mult, ne dorim sa contribuim, sa conturam acea Romanie profesionista in care sa ne regasim, sa propunem solutii concrete pentru reforma reala de care avem nevoie. Astfel, vom lansa permanent solutii, propuneri si idei ale managerilor si antreprenorilor - specialistii care sustin economia reala. In luna mai, vom aborda problema sistemului medical. Vom discuta constant cu specialisti din sistemul medical si farmaceutic despre reforma absolut necesara de care sistemul de sanatate romanesc are nevoie urgent si vom prezenta solutiile concrete pentru a vedea curand rezultate vizibile.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Andra Imbrea
Andra Imbrea s-a alaturat echipei Wall-Street in 2015. A studiat jurnalismul si economia, pe care incearca sa le imbine in cadrul materialelor sale despre industria de fashion, retail&FMCG si Media&Advertising. Iubitoare de pisici, carti si festivaluri de muzica.   

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri