De cate ori nu ati ramas fara apa calda in timpul dusului, indiferent ca aveti centrala de apartament sau sunteti racordat la sistemul centralizat? In acest material, prezentam o varianta atat la sistemele publice, cat si la centralele de apartament, desi se adreseaza mai ales celor care nu stau la bloc. Este vorba, mai exact, de panourile solare destinate incalzirii apei.

Astfel de panouri au inceput sa se foloseasca la nivel mondial tot mai mult incepand din 2000. In acel an, putine tari aveau astfel de instalatii. Printre ele, Japonia, cu 95,8 metri patrati la o mie de locuitori, Slovenia (45 mp), Elvetia, Danemarca, Turcia, Austria, Grecia sau Cipru, potrivit datelor publicate de World Energy Council (WEC). Studiul WEC ia in calcul tari de pe toate continentele si cuprinde date aferente intervalului 2000-2014.

Sunt si tari in care nu exista astfel de instalatii. Unele sunt in America de Sud, precum Argentina, Bolivia, Ecuador sau Columbia, altele, mult mai aproape de noi, ca Ucraina, Rusia sau Kazahstan.

Din 2005, aceasta tehnologie a inceput sa fie folosita in mai mult de jumatate dintre tarile incluse in acest studiu, dar nu si in Romania, care a inceput sa fie luata la socoteala abia din 2010, cand era raportata cifra de 5,2 metri patrati de panouri solare pentru incalzirea apei menajere la 1.000 de locuitori.

Acest numar nu a crescut prea mult pana in 2014, ultimul an in care exista date legate de acest subiect, Romania ajungand la aproape 9 metri patrati la 1.000 locuitori.

Primele cinci tari cu cea mai mare suprafata de panouri solare pentru incalzire apei sunt Cipru (762 metri patrati la 1.000 de locuitori), Austria (606 mp), Israel (557 mp), Australia (377 mp) si China (321 mp).

Cat de scumpe sunt panourile solare pentru incalzirea apei?

Preturile unor astfel de panouri solare urca de la cateva sute de lei pana la peste 7.000 de lei. In cazul in care vreti sa va instalati astfel de sisteme acasa, trebuie sa luati in calcul mai multi factori.

Spre exemplu, numarul de persoane care utilizeaza apa intr-o locuinta. O persoana foloseste zilnic circa 50 litri de apa calda. Pentru consumul unei singure persoane, va trebui sa va orientati catre panouri solare cu 5 sau 6 tuburi vidate.

Avand in vedere clima din Romania, este indicat sa instalati panouri cu o capacitate mai mare, intrucat iarna randamentul lor scade. Trebuie luata in calcul si varianta ca aceste sisteme sa nu functioneze in timpul iernii, daca temperatura exterioara scade sub 20 grade Celsius.

In general, firmele care vand astfel de sisteme ofera transportul lor gratuit la cumparator, iar in unele situatii plata poate fi facuta si in rate.

Sursa foto: Vaclav Volrab / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri