Pilotul Marian Cojocaru este colonizat cu germeni de spital, acesta a fost izolat intr-o rezerva a Sectiei de Terapie Intensiva a Spitalului "Bagdasar-Arseni" deocamdata nefiind prezenta o infectie. Ministerul Sanatatii spune ca informatia privind contaminarea cu bacterii din "apa de balta" nu are "validitatea stiintifica". Inspectorii sanitari au dispus ca toti pacientii din sectia ATI sa fie investigati si supravegheati bacteriologic, iar societatea care se ocupa de curatenie in spital a fost amendata cu 5.000 de lei, conform News.ro

“Pacientul in varsta de 44 de ani a dezvoltat o colonizare cu germeni de spital. Asta inseamna ca bacteriile Acinetobacter baumanii (multirezistenta, sensibilala Colistin) și Klebsiella (rezistenta la Colistin) sunt dovedite ca prezenta la pacient si provin din spital”, potrivit concluziilor raportului trimis de inspectorii Directiei de Sanatate Publica Bucuresti la Ministerul Sanatatii, in urma verificarilor de la Spitalul “Bagdasar-Arseni” din Capitala.

Pilotul Marian Cojocaru a fost izolat intr-o rezerva din cadrul sectiei de Terapie Intensiva.

“Deocamdata, documentele analizate de inspectori nu probeaza existenta unei infectii. Daca o infectie va aparea sau nu depinde in primul rand de starea pacientului, mai precis de masura in care corpul acestuia va avea capacitatea de a limita impactul prezentei bacteriilor in organism”, potrivit MS.

Ministerul Sanatatii precizeaza ca, in ceea ce priveste o posibila provenienta a bacteriilor din “apa de balta”, sunt “indoieli puternice apropo de validitatea stiintifica a acestei luari de pozitie”, din mai multe motive.

Astfel, pacientul a fost internat in 10 iulie, iar o zi mai tarziu au fost recoltate probe care au aratat ca nu erau prezente cele doua bacterii in organismul barbatului. In 14 iulie au fost recoltate noi probe care au confirmat prezenta celor doua bacterii. In acest timp, pacientul a fost internat in spital.

“Este extrem de improbabil ca o bacterie cu rezistenta multipla la antibiotice sa existe in afara spitalului, mai precis intr-o «balta»”, sustine Ministerul Sanatatii.


Sursa citata precizeaza ca dezmintirile aparute in spatiul public in cazul pilotului Marian Cojocaru sunt cu atat mai surprinzatoare cu cat “vin din partea unui spital clinic cu predare care cuprinde nu mai putin de sase centre de referinta la nivel national”.

“Ministerul Sanatatii este ferm convins ca Romania are nevoie de o schimbare de atitudine in ceea ce priveste recunoasterea si raportarea infectiilor nosocomiale. Un spital este un mediu de risc oriunde in lume in ceea ce priveste aceste infectii. Asa ca singura atitudine corecta este aceea ce recunoastere, de asumare si de lucru activ pentru controlul acestui fenomen. Fara o dimensiune reala a incidentei infectiilor nosocomiale in spitalele romanesti nu se poate formula nicio procedura eficienta”, a precizat sursa citata.

In urma controlului, inspectorii sanitari au dispus supravegherea si investigarea bacteriologica a tuturor pacientilor din salonul de politrauma, inclusiv izolarea acestora pana la parasirea sectiei ATI 1, reinstruirea personalului auxiliar care efectueaza operatiunile de curatenie si dezinfectie, intensificarea operatiunilor de igienizare si dezinfectare si asigurarea de dispensere pentru igiena si dezinfectia mainilor la toate lavoarele din sectii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri