Proiectul de Ordonanta de Urgenta privind aprobarea Programului national de acordarea unui supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pentru elevii din invatamanul primar si gimnazial de stat a fost lansat in dezbatere publica de Ministerul Educatiei.

Potrivit propunerii, incepand din anul scolar 2016 – 2017 se acorda, cu titlu gratuit, elevilor din invatamantul primar si gimnazial un supliment alimentar sub forma unui pachet alimentar sau a unei mese calde pe zi in perioada desfasurii activitatii didactice.

Valoarea limita a pachetului alimentar sau a mesei calde este de sapte lei pe zi pentru fiecare beneficiar. Suma cuprinde pretul produselor, cheltuielile de transport, distributie si depozitare a acestora. Suma alocata va fi actualizata periodic, prin hotarare a Guvernului, in functie de evolutia preturilor si tarifelor, se arata in proiectul de act normativ.

Documentul mai prevede ca, la cererea motivata a parintilor, elevii care, din considerente de natura medicala , culturala ori religioasa, nu pot beneficia de pachetul alimentar sau masa calda, vor primi produse alimentare adecvate, in limita unei valori zilnice de sapte lei. Scolile raspund de respectarea normelor igienice de depozitare a acestor alimente.

Din cele 22 de scoli unde va fi aplicat programul pilot, 15 sunt din mediul rural si sapte din urban. Cele din mediul rural sunt din judete Dambovita, Calarasi, Constanta, Arad, Vaslui, Bistrita-Nasaud, Teleorman, Brasov, Prahova, Caras-Severin, Giurgiu, Hunedoara, Cluj si Tulcea, iar cele din urban sunt din Iasi, Constanta, Cluj, Harghita, Timisoara si Slobozia, precum si din Sectorul 5 al Capitalei.

Citeste si:

Proiectul pilot va fi derulat un an scolar, iar la finalul acestei perioade va fi facuta o analiza in urma careia Guvernul va decide oportunitatea extinderii acestui program la nivel national.

Pentru unitatile incluse in programul pilot nu se mai aplica normele ce vizeaza programele de alimentatie cum sunt “Laptele si cornul” sau “Fructe in scoala”. Nerespectarea prevederilor acestei OUG atrage raspunderea disciplinara, administrativa, civila sau penala, dupa caz, se precizeaza in proiectul Ministerului Educatiei.

Produsele alimentare distribuite elevilor trebuie sa fie preparate in conformitate cu cerintele prevazute in Regulamentul (CE) nr. 852/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 privind igiena produselor alimentare si vor purta marca de identificare prevazuta in Regulamentul (CE) nr. 853/2004 al Parlamentului European si al Consiliului din 29 aprilie 2004 de stabilire a unor norme specifice de igiena care se aplica alimentelor de origine animala. De asemenea, produsele distribuite trebuie sa respecte cerintele prevazute de HG 106/2002 privind etichetarea alimentelor.

Procedura de atribuire a contractelor de furnizare a pachetelor alimentare sau a mesei calde va fi organizata de fiecare unitate administrativ-teritoriala. Pentru obtinerea unor preturi cat mai competitive, autoritatile contractante pot opta pentru atribuirea contractului de achizitie pentru intregul pachet sau distinct, pentru produsele ce intra in componenta pachetului alimentar sau a mesei calde, faza finala a procedurii de atribuire fiind organizata in mod obligatoriu prin licitatie electronica, se mai arata in proiect.

Sursa foto: Luminaimages, Shutterstock