Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenta din Capitala a decis ca medicii sa nu mai asigure garzile in unitatea sanitara incepand de luni, in semn de protest fata de felul in care sunt platite orele suplimentare si garzile pe timpul noptii si in zilele nelucratoare, anuntul fiind facut de doctorul Florin Chirculescu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica al spitalului, scrie News.ro.

„Medicii Spitalului Universitar au decis: nu sunt de acord cu semnarea contractului pentru garzile suplimentare, in forma actuala. Hotararea a fost luata in Consiliul Medical”, a scris doctorul Florin Chirculescu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica, pe pagina sa de Facebook.

Chirculescu spune ca medicii nu solicita majorari salariale ci doar respectarea actualei legislatii in privinta sporurilor pentru orele de noapte si orele suplimentare.

„Nu stim in ce sectii si cum se va asigura serviciul de garda de luni incolo. Pana luni va promitem ca nu sunt probleme. Dupa care situatia devine usor impredictibila pentru ca nu pot sa isi desfasoare garda in conditiile in care nu au semnat contractul de garzi si o mare parte inca nu si l-au semnat. Ca sa acoperim la plafon maximal tarifele pe ora de garda stipulate in OUG si in circulara ministrului care a fost remisa saptamana trecuta, ne-ar trebui cam un milion de lei pe luna dupa estimarile, dupa calculele noastre”, a declarat Dragos Davitoiu, managerul Spitalului Universitar de Urgenta la Digi24.

Colegiul Medicilor din Romania a cerut, joi, Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Ministerului Finantelor sa rezolve rapid modul de plata a garzilor suplimentare normei de baza pentru medicii din spitale, negociind „realist" cu sindicatele, pentru ca altfel aceste servicii vor fi puse in pericol.

"Nerezolvarea rapida a situatiei va putea fi de natura sa puna in primejdie realizarea serviciilor de garda la unitatile medicale", a atentionat organizatia profesionala.

Aproximativ 87 la suta dintre medicii care efectueaza garzi au refuzat sau intentioneaza sa refuze incheierea contractelor individuale de munca pentru garzile suplimentare daca nu le sunt acordate toate drepturile, asa cum au fost solicitate in mod public, arata un sondaj realizat de Federatia "Solidaritatea Sanitara" in randul a o mie de doctori.

Saptamana trecuta, dupa consultarile dintre reprezentantii medicilor pe de-o parte si cei ai Ministerului Sanatatii si Ministerul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice, de cealalta parte, medicilor li s-a promis ca garzile vor conta pentru vechimea in munca iar plata se va face in functie de numarul de pacienti tratati in orele de garda.

„Intelegem ca nivelul remunerarii personalului din sistemul sanitar are mult de recuperat. Intelegem nemultumirea medicilor. (...) Prevedem cateva lucruri importante. Unul dintre ele este intervalul care va fi reglementat legal de spor pentru garzi. Este reglementat la 25 pana la 75% pentru garzi in timpul saptamanii, respectiv 50 pana la 75% pentru garzile din week-end. In momentul acesta peste jumatate din personalul medical este in jumatatea de jos a acestor intervale. Urmarim sa reglementam acest lucru intr-un mod adecvat. Un mod adecvat inseamna un mod care sa tina cont de ocuparea medicilor in cadrul acelor garzi”, a declarat, saptamana trecuta, ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu.

La randul sau, Dragos Pislaru ministrul Muncii, Familiei, Protectiei Sociale si Persoanelor Varstnice spune ca nu exista un conflict cu sindicatele din sanatate deoarece si reprezentantii Guvernului au recunoscut ca exista probleme in salarizarea medicilor si ambele parti vor sa fie gasite solutii.

„Timpul, pe garzile suplimentare va conta ca vechime in munca si ca vechime in specialitate. Lucrul acesta nu era clarificat, l-am clarificat in discutiile bilaterale intre ministerul Muncii si Ministerul Sanatati”, a mai adaugat Paslaru.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri