Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti avertizeaza ca problema garzilor poate bloca activitatea spitalelor si cere autoritatilor sa inceteze discriminarea medicilor si sa gaseasca urgent solutii pentru rezolvarea problemei, precizand ca actualele reglementari in relatia medicilor cu angajatorii nu sunt formulate clar si astfel se incalca principii fundamentale ale dreptului muncii, dar si legislatia in vigoare, scrie News.ro.

Colegiul Medicilor din Municipiul Bucuresti (CMMB) sustine ca activitatea spitalelor risca sa fie blocata, ca urmare a nerezolvarii problemei garzilor si considera ca autoritatile trebuie sa identifice urgent solutii pentru iesirea din aceasta criza care pune in pericol pacientii.

“Solicitam Ministerului Sanatatii, Ministerului Muncii si Ministerului de Finante sa trateze aceasta problema cu maxima responsabilitate, astfel incat sa permita medicilor exercitarea profesiei in conditiile legii. Actualele reglementari in relatia medicilor cu angajatorii (spitalele) sunt imprecis formulate, incalcand principii fundamentale ale dreptului muncii si legislatia in vigoare. CMMB este desemnat prin lege sa apere demnitatea si sa promoveze drepturile membrilor sai”, precizeaza sursa citata.

Colegiul Medicilor arata ca angajatii din sanatate, constienti de importanta sociala a actului medical, nu si-au exercitat drepturile sindicale, in special dreptul la greva, iar acest lucru a condus la discriminarea permanenta a acestui corp professional in raport cu angajatorii.

“Cerem autoritatilor sa nu mai profite de faptul ca medicii isi respecta angajamentul fata de pacienti si sa tergiverseze gasirea unor solutii juste la problema garzilor suplimentare. CMMB, ca reprezentant profesional al medicilor din Bucuresti in relatia cu autoritatile, considera ca situatia semnalata trebuie sa capete o rezolvare de urgenta”, mai arata CMMB.

Aproximativ 87 la suta dintre medicii care efectueaza garzi au refuzat sau intentioneaza sa refuze incheierea contractelor individuale de munca pentru garzile suplimentare daca nu le sunt acordate toate drepturile, asa cum au fost solicitate in mod public, arata un sondaj realizat de Federatia "Solidaritatea Sanitara" in randul a o mie de doctori.

Doar aproximativ 10 la suta dintre medicii chestionati de Federatia "Solidaritatea Sanitara" au declarat ca li s-a propus incheierea contractelor individuale de munca pentru garzile suplimentare.Dintre medicii carora li s-a propus semnarea acestor contracte, circa 73 la suta au refuzat deja sa faca acest lucru, majoritatea chiar si in contextul presiunilor exercitate de conducerea spitalelor, sustine "Solidaritatea Sanitara".

Cercetarea comandata de federatia sindicala, cu titlul "Evaluarea protestului medicilor care efectueaza garzi din perspectiva oportunitatii obtinerii drepturilor solicitate" mai arata ca 6,2 la suta dintre medici au indicat existenta presiunilor din partea conducerii spitalelor pentru semnarea contractelor de munca suplimentare.

"Tinand cont ca astfel de presiuni intra sub incidenta legii penale pe motivul afectarii libertatii muncii, el este suficient de relevant pentru a pune in discutie sesizarea organelor penale", avertizeaza "Solidaritatea Sanitara". Cercetarea s-a desfasurat pe un esantion format din 1.000 de medici care efectueaza garzi, prin chestionare, in perioada 31 iulie - 2 august, arata federatia sindicala.

Federatia "Solidaritatea Sanitara", care a initiat si o petitie online pentru respectarea drepturilor medicilor care fac garzi, le-a recomandat acestora, pe 24 iulie, sa nu semneze contractele individuale de munca cu timp partial pentru garzile suplimentare daca nu le sunt mentionate in contracte mai multe drepturi, intre care un spor intre 25 la suta si 75 la suta si dreptul de a nu lucra continuu mai mult de 24 de ore, avertizand ca refuzul medicilor de a efectua garzile suplimentare poate duce la blocarea sistemului sanitar.

Ministerul Sanatatii le-a raspuns doctorilor ca garzile suplimentare vor fi platite de la 1 august "in baza legislatiei actuale". Consiliul medical al Spitalului Universitar de Urgenta din Capitala a decis ca medicii sa nu mai asigure garzile in unitatea sanitara incepand de luni, in semn de protest fata de felul in care sunt platite orele suplimentare si garzile pe timpul noptii si in zilele nelucratoare, anuntul fiind facut de doctorul Florin Chirculescu, seful Sectiei de Chirurgie Toracica al spitalului.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri