Conditiile de iesire din tara pentru cetatenii romani minori trebuie respectate cu strictete in momentul in care doriti sa treceti granita. In primul rand, minorii cetateni romani au dreptul sa calatoreasca in strainatate numai insotiti, cu acordul parintilor ori al reprezentantilor legali. Prin reprezentant legal, intelegem ca este vorba despre persoana desemnata, conform legii, sa exercite drepturile si sa indeplineasca obligatiile parintesti fata de minor, potrivit Politiei de Frontiera Romane.

Conform legii, un minor poate parasi tara doar in urmatoarele cazuri:

1. Minorul este titularul unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu ambii parinti.

2. Minorul este titularul unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, doar daca parintele insotitor prezinta o declaratie a celuilalt parinte, conform careia rezulta acordul acestuia cu privire la efectuarea calatoriei, statul (statele) de destinatie, precum si cu privire la perioada acesteia ori face dovada decesului celuilalt parinte.

In intocmirea declaratiei parintilor, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca ramasa definitiva si irevocabila, a parintelui supravietuitor sau a reprezentantului legal, trebuie sa fie prezentate urmatoarele aspecte:

  • acordul parintilor cu privire la efectuarea calatoriei respective de catre minor
  • scopul deplasarii
  • ruta urmata pana in statul de destinatie
  • statul sau statele de destinatie
  • perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria
  • datele de identitate ale insotitorului respectiv
  • indicarea faptului daca minorul urmeaza sa ramana in statul de destinatie, caz in care trebuie mentionata persoana careia urmeaza a-i fi incredintat minorul, sau daca urmeaza sa se reintoarca impreuna cu un insotitor, ale carui date de identitate trebuie indicate, in cazul in care aceste este o alta persoana decat cea cu care iese din Romania.

.

Declaratiile trebuie autentificate


Declaratiile trebuie sa fie autentificate in tara de notarul public
, iar in strainatate, de misiunile diplomatice sau oficiile consulare ale Romaniei ori, daca au fost date in fata autoritatilor straine, sa indeplineasca conditiile de supralegalizare prevazute de lege sau sa aiba aplicata apostila conform Conventiei cu privire la suprimarea cerintei supralegalizarii actelor oficiale straine, adoptata la Haga la 5 octombrie 1961.

Un exemplar al declaratiei se pastreaza de catre insotitor, iar al doilea exemplar insoteste pasaportul minorului.

Declaratia si certificatul de cazier judiciar, precum si oricare dintre documentele care au contribuit la aprecierea indeplinirii conditiilor exercitarii dreptului la libera circulatie se pastreaza, in copie, de catre Politia de Frontiera din punctul de trecere a frontierei prin care s-a efectuat iesirea din tara.

Aici puteti gasi un model de declaratie privind acordul parintilor pentru iesirea din tara a minorului insotit de o alta persoana fizica majora.

In cazul decesului unuia dintre parinti, documentele doveditoare sunt:

  • Certificatul de deces valabil si cu putere doveditoare pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii
  • hotarare judecatoreasca de declarare a mortii, ramasa definitiva, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea certificatului de deces;
  • comunicare oficiala primita prin intermediul misiunilor diplomatice sau al oficiilor consulare ale Romaniei in strainatate, daca nu a existat timpul necesar pentru eliberarea unor certificate de stare civila.
  • certificat de deces valabil si cu putere doveditoare pe teritoriul Romaniei, in conditiile legii;

Nu este necesara declaratia parintelui decazut din drepturile parintesti sau declarat disparut, conform legii, daca insotitorul face dovada in acest sens, cu exceptia cazului in care ambii parinti se afla in aceasta situatie, cand este obligatorie declaratia reprezentantului legal al minorului.

3. Minorul este titularul unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste impreuna cu unul dintre parinti, in cazul in care parintele insotitor face dovada faptului ca minorul i-a fost incredintat prin intermediul unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila.

4. Minorul este titular al unui document de calatorie individual (pasaport sau carte de identitate) si calatoreste insotit de o alta persoana fizica majora, numai daca persoana insotitoare prezinta extrasul de cazier judiciar si o declaratie a ambilor parinti sau a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat ( prin intermediul unei hotarari judecatoresti ramasa definitiva si irevocabila), a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului legal care trebuie sa cuprinda:

  • acordul acestora cu privire la ddesfasurarea calatoriei respective
  • statul ( statele de destintatie)
  • perioada in care urmeaza sa se desfasoare calatoria
  • datele de identitate ale insotitorului respectiv

In cazul in care minorul nu este insotit de cel putin unul dintre parinti si nu sunt indeplinite conditiile mentionate mai sus, se informeaza acestia, punandu-le in vedere sa il preia de indata ce este posibil. In cazul in care nu este posibila informarea parintilor, politistii de frontiera anunta Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului, care initiaza procedura aplicabila minorilor neinsotiti, potrivit legii.

Sursa foto: FamVeld / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri