Din 35 de produse de post testate de specialisti, doar 10% nu au aditivi alimentari, in timp ce unul din doua contine acid citric, unul din patru contine metabisulfit de sodiu, iar unul din cinci produse are cate doi conservanti. Din totalul de 31 de aditivi descoperiti in produsele de post, 24 sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate, conform unui studiu comandat de Asociatia Pro Consumatori (APC).

”Studiul privind calitatea produselor vegetale consumate frecvent de catre consumatori in perioada postului face parte din Campania Nationala de Informare si Educare: «Sa invatam sa intelegem eticheta»”, anunta Asociatia Pro Consumatori, care arata ca a achizitionat, in vederea cercetarii, 35 de preparate si semipreparate din marile structuri comerciale.

Au fost analizate, potrivit APC, produse fabricate/distribuite de:

  • Carrefour
  • Via-Trend
  • Cris-Tim
  • Europrod/Agricola
  • Ocean Fish
  • Pirifan Distribution
  • Olimp Company
  • Unilever
  • Malita Saray Food
  • Kaufland
  • Compania Indiilor Orientale
  • Penny, Scandia Sibiu
  • Inedit, Fito-Fitt
  • Unicarm, Deserta
  • Viotros/Grecia
  • Alpro Com Va

Studiul produselor de post a fost realizat de catre o echipa de experti din cadrul APC, coordonata de conf. univ. dr. Costel Stanciu, conform News.ro.

Obiectivele studiului au fost, intre altele, identificarea ingredientelor folosite la fabricarea produselor de post in vederea prezentarii unor puncte de vedere privind calitatea acestora si identificarea aditivilor alimentari din produsele analizate si prezentarea posibilelor efecte ale acestora asupra sanatatii consumatorului.

Ce produse de post au fost testate de APC

Intre produsele de post achizitionate de APC pentru testare s-au numarat :

- fasole batuta cu benzoat de sodiu, sorbat de sodiu si acid citric (Carrefour)
- salata Humus Daniela’s cu benzoat de sodiu
- sorbat de potasiu si acid citric (Via-Trend)
- chiftelute de legume cu caragenan si guma de guar (Carrefour)
- salata de vinete cu ceapa cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Carrefour)
- humus cu sorbat de potasiu si acid citric (Cris-Tim)
- fantezie cu legume cu monoglutamat de sodiu si carbonat de sodiu (Europrod/Agricola)
- salata de humus Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Ocean Fish)
- fasole batuta Vernada cu benzoat de sodiu, sorbat de potasiu si acid citric (Ocean Fish)
- fulgi de fasole Foods Exclusive cu acid citric, metabisulfit de sodiu, mono si digliceride ale acizilor grasi si difosfat disodic (Pirifan Distribution)
- fulgi pentru piure de cartofi Malita cu metabisulfit de sodiu, mono-digliceride ale acizilor grasi si curcumina
- pasta vegetala tartinabila Penny cu polifosfati, clorura de potasiu, stearoil-2-lactilat de sodiu, esteri ai acidului citric cu mono si digliceridele acizilor grasi, monoglutamat de sodiu, guma xantan, ascorbat de sodiu, acid citric, caragenan, caramel si carmin
- sos de maioneza Inedit cu acid citric, guma de xantan, guma de guar si sorbat de potasiu (SC Inedit SRL)
- tofu in saramura Inedit cu clorura de calciu
- grasime tartinabila vegetala cu 20 la suta grasime Delma Sandvis cu poliglicerol, poliricinoleat, mono si digliceride ale acizilor grasi si acid citric (Unilever)

Referitor la prezenta aditivilor in produsele achizitionate si testate de specialisti, APC noteaza ca ”in cele 35 de produse vegetale s-au identificat 31 de aditivi alimentari” respectiv:

E100 – curcumina, E120 – carmin/cosenila, E150a – caramel simplu, E150d – caramel cu sulfit de amoniu, E160a – beta-caroten, E160c – extract de paprika, E200 – acid sorbic, E202 – sorbat de potasiu, E211 – benzoat de sodiu, E223 – metabisulfit de sodiu, E304 – palmitat de ascorbil, E316 – izoascorbat de sodiu, E320 – butilhidroxianisol (BHA), E322 – lecitina din soia/floarea soarelui, E330 – acid citric, E331 – citrati de sodiu, E407 – caragenan, E410 – guma de carruba, E412 – guma de guar, E414 – guma arabica, E415 – guma de xantan, E417 – guma tara, E440 – pectina, E450 – difosfat disodic, E452 – polifosfatii, E460 – guma de celuloza, E471 – mono si digliceride ale acizilor grasi, E476 – poliricinoleat de poliglicerina, E481 – stearoil 2 lactilat de sodiu,, E509 - clorura de calciu E621 – monoglutamat de sodiu

Ce afectiuni pot provoca ingredientele din aceste produse de post

Dintre cei 31 de aditivi, noteaza Asociatia, 24 sunt suspecti de aparitia unor probleme grave de sanatate.

E100 – curcumina este un colorant galben portocaliu. Are o rata de absorbtie scazuta, iar unele studii au aratat ca poate provoca stare de greata, diaree. Recent, s-a constatat ca poate afecta metabolizarea fierului in organism, putand cauza deficiente de fier la anumite persoane

E120 - carminul este un colorant rosu stralucitor produs din insecte, cosenile, specie de gandac din America de Sud, uscate si zdrobite. Carminul nu este recomandat in alimentatia copiilor pentru ca poate produce hiperactivitate si deficiente de concentrare. Poate produce astm, alergii si rinite", sustine APC.

E150a poate provoca hiperactivitate si probleme gastrointestinale. Consumul lui nu este recomandat copiilor hiperactivi,

E200 - acid sorbic este un conservant obtinut dintr-un gaz iritant, toxic, incolor denumit keten. Poate produce reactii alergice la nivelul pielii si tulburari respiratorii. E200 provoaca reactii alergice la nivelul pielii, tulburari respiratorii.

E211 - benzoat de sodiu este un conservant cu actiune antibacteriana si antifungica in mediul acid. Asupra acestuia planeaza suspiciuni cu privire la generarea unor alergii

E202 - sorbat de potasiu, conservant. Este un aditiv ce irita pielea, ochii si mucoasele. Poate fi genotoxic si mutagen pentru celulele sangelui uman

E223 - metabisulfit de sodiu, conservant, poate provoca reactii alergice la persoanele sensibile la sulfiti, incluzand reactii respiratorii la astmatici, soc anafilactic sau altfel de reactii alergice la persoanele sensibile".

Produsele de post mai contin substante care pot ataca smaltul dintilor, dar si aditivi care pot genera dereglari hormonale, boli intestinale si tulburari nervoase

E304 - palmitat de ascorbil este un antioxidant care poate ataca smaltul dintilor,
E316 - izoascorbat de sodiu este o substanta care prelungeste perioada de pastrare a alimentelor prin protejare impotriva oxidarii (de exemplu: rancezirea, schimbarea culorii). Poate genera alergii, dereglari hormonale, tulburari hepatice, boli intestinale si ale ficatului, tulburari hepato-biliare, tulburari ale tubului digestiv, tulburari nervoase si cresterea nivelului de colesterol”, arata APC.

Specialistii au mai identificat in produsele de post si aditivii
E320 - butilhidroxianisol (BHA), aditiv alimentar folosit ca antioxidant care poate provoca alergii si stari de somnolenta si induce sindromul de hiperactivitate (ADHD) si este carcinogen si cu efecte estrogenice,
E330 - acidul citric, agent de reglare a aciditatii, cel mai bine documentat efect al acidului citric fiind distrugerea smaltului dentar, acesta favorizand aparitia cariilor dentare.

Sursa foto: AlenKadr / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri