Directorul interimar al Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), Ernest Oberlander-Tarnoveanu, a declarat ca tezaurul nu este asigurat, intrucat Ministerul Culturii nu a prevazut niciodata fonduri pentru asigurarea pieselor din muzeu.

”Tezaurul nu este asigurat, pentru ca, desi legea 182 este in functiune din anul 2000, niciodata Ministerul Culturii nu a prevazut bani pentru asigurarea pieselor din muzeu. Piesele sunt asigurate doar in momentul in care parasesc muzeul pentru expozitii, investigatii. Aceasta este situatia generala la toate muzeele din tara”, a spus Ernest Oberländer-Tarnoveanu. Intr-un interviu acordat agentiei de presa News.ro, directorul interimar al MNIR a povestit ca in timpul mandatului sau de cinci ani a organizat noi depozite pentru patrimoniu, cu mobilier adecvat, pentru a-l pune la adapost, si a facut inventarierea si reevaluarea acestuia, scrie News.ro.

”Suntem singura institutie muzeala din tara care a facut, in mod sistematic, reevaluarea patrimoniului, a carui valoare a crescut de la putin peste 3.000.000 lei la inceputul lui 2011, la peste un miliard de lei, la sfarsitul lui 2015, asta dupa ce am reusit sa reevaluam circa 10% din totalul colectiilor”, a explicat directorul interimar al MNIR. MNIR are o colectie de 750.000 de piese, ce reuneste importante descoperiri arheologice si documente istorice ale Romaniei, multe dintre ele fiind unicate atat in tara, cat si in strainatate. Patrimoniul muzeului acopera o perioada de aproximativ 600.000 de ani de prezenta umana in acest spatiu geografic, incepand din preistorie pana in contemporaneitate.

In sala Tezaurului Istoric sunt expuse peste 3.000 de piese deosebite, unele unicat, realizate din metale si pietre pretioase apartinand unor civilizatii care au existat, de-a lungul timpului, pe teritoriul actual al tarii noastre sau ilustrand evenimente si activitatea unor personalitati istorice din vremurile trecute, se arata pe site-ul institutiei. Expozitia Tezaur Istoric gazuieste numeroase obiecte ce au apartinut Familiei Regale. Muzeul National de Istorie a Romaniei urmeaza sa fie inchis pentru lucrari de refacere, ce ar urma sa inceapa in cea de-a doua jumatate a anului 2017 si ar trebui sa se desfasoare vreme de cinci ani, pana in 2021 - 2022. Costurile lucrarilor sunt estimate la 89.200.000 de euro, fara TVA, in timp ce proiectarea este estimata la peste 3.640.000, fara TVA.

Oberländer-Tarnoveanu a mai spus ca inca nu a fost atribuit contractul privind noul proiect de modernizare a Muzeului National de Istorie a Romaniei, intrucat inca nu au fost rezolvate toate contestatiile. Totodata, pana la demararea lucrarilor de cosnolidare si restaurare a muzeului, vor trebui organizate depozite si laboratoare. Directorul MNIR a spus ca nu a primit un raspuns de la cei in drept privitor la spatiile necesare. ”Ministerul Culturii nu a considerat ca este important si necesar sa raspunda la o asemenea problema, care vizeaza, in ultima instanta, securitatea nationala (...) Este vorba despre soarta unei institutii care administreaza un patrimoniu exceptional al natiunii. Daca il pierdem, putem sa avem toti banii din lume, ca nu avem cum sa il refacem”, a mai spus directorul interimar.

In legatura cu spatiile pentru depozite si laboratoare, Ernest Oberländer-Tarnoveanu a specificat ca a identificat mai multe hale, cu o suprafata totala de peste 14.000 de metri patrati, in Casa Presei Libere, administrate de C.N. Coresi, aflata, la randul ei, in subordinea Ministerului Culturii, care, cu amenajari si cheltuieli minime, ar putea sa fie utilizate, intr-un timp relativ scurt. La inceputul lunii iulie, au fost anuntate firmele finaliste in concursului de arhitectura pentru modernizarea MNIR: Starh - Arhitectura, Constructii, Design SRL din Romania, AWA-A din Spania si SC Studio Est and Partners SRL din Romania. Directorul interimar anunta atunci ca banii necesari transformarii vor fi imprumutati de la Banca Consiliul Europei, iar TVA-ul va fi acoperit de Guvernul Romaniei, din bugetul public.

Sursa foto: MNIR, Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri