Primaria Capitalei a acordat recent 3 milioane de euro pentru constructia catedralei Mantuirii Neamului, edificiul devenit, parca, unitate de masura a credintei unei parti a romanilor. Lucrarile la aceasta cladire continua sa inghita bani de oriunde, costul total fiind estimat la 80 de milioane euro, desi nu ar fi exclus ca aceasta suma sa creasca. Exista un lucru cert: majoritatea banilor vin din buzunarele cetatenilor, fie ca vor, fie ca nu. Ce am fi putut face cu aceste milioane de euro, daca am fi putut alege?

Biserica Ortodoxa Romana (BOR) tine cu dintii de aceasta constructie, pentru a carei finantare face orice. Totusi, constructia in sine pare a fi o contradictie: desi preotii spun ca Dumnezeu este peste tot, BOR pare ca vrea sa-l sechestreze in Bucuresti. Si nu oriunde, ci in apropiere de Casa Poporului, emblema a unui regim politic si social care s-a opus religiei. Sau a venit vremea razbunarii, asa cum ii invata pe crestini Vechiul Testament?

Catedrala Mantuirii se vrea a fi o constructie grandioasa: va fi mai impunatoarea decat Casa Poporului, vizibila din orice punct al Capitalei, va avea de cinci ori inaltimea Coloanei Infinitului si va putea gazdui 5000 de credinciosi in timpul slujbelor. Exact ce avea nevoie poporul roman...

Am identificat 4 lucruri pe care primaria Capitalei le-ar fi putut face cu cele 3 milioane de euro pe care i-a directionat deja catre acest proiect. De fapt, toti banii investiti, mare parte din ei venind din bugetele locale si centrale, ar fi putut genera investitii care sa schimbe cu adevarat fata Romaniei. Care sa dea unor oameni sansa la viata, sa schimbe viitorul unor copii sau sa ne creasca gradul de confort, asa cum meritam intr-o capitala europeana.

1. Spitale

Cu 3 milioane de euro, primaria Capitalei ar fi putut finanta constructia unor sectii de terapie sau a unor aripi de spitale. De exemplu, cu 2 milioane de euro (din care 1,4 milioane euro finantare de la Fundatia Vodafone, jumatate de milion de euro fonduri proprii ale Asociatiei Inima Copiilor si diferenta din donatii si fonduri ale spitalului) s-a construit sectia de terapie intensiva pentru nou nascuti de la spitalul Marie Curie, un corp de cladire cu patru niveluri, o capacitate de 27 de paturi si o suprafata totala de 1600 m2. Vorbim de o sectie ultra-moderna, cu dotari de ultima generatie. Insa spitalele din Romania au nevoie de mult mai putin ca sa arate decent. 3 milioane de euro ar fi putut insemna dotari sau imbunatatiri semnificative pentru cateva unitati.

Iar 80 de milioane de euro, costul total estimat al constructiei cu rol de mantuire, ar fi putut insemna investitii semnificative in spitalele de provincie, de exemplu, in care mor oameni in fiecare zi din cauza conditiilor insalubre, a dotarilor inexistente sau prea vechi.

2. Scoli

Multe unitati de invatamant sunt improprii studiului, din cauza lipsei de finantare, desi la nivel central se vorbeste de digitalizarea sistemului si de diverse alte modernizari. Exista inca multe locuri in care este nevoie de investitii majore iar 3 milioane de euro ar fi facut, cu siguranta, o diferenta semnificativa chiar si pentru cateva scoli.

In ansamblu, cu 80 de milioane s-ar putea deschide peste 1000 de scoli sau s-ar renova mai multe, pentru ca viitorul copiilor nostri ar trebui sa fie un subiect important. Poate putin mai important decat mantuirea neamului.

3. Caldura

In fiecare an, mai multi bucuresteni stau cu frica faptului ca vor ramane fara caldura. RADET, regia aflata sub controlul Consiliului General al Primariei. RADET, unul dintre cei mai mari datornici din Romania, are restante de cel putin 3,6 miliarde de lei. Spre exemplu, in 2015, RADET nu gasea 10 milioane de lei (mai putin de 3 milioane de euro) pentru derularea unor reparatii urgente ale unor tevi de agent termic. Ar fi putut fi o idee buna de investitie, ca sa luam o piatra de pe inima bucurestenilor crestini care ar fi putut fi afectati o eventuala defectiune a tevilor. Mai ales ca edificiul nu va fi gata suficient de repede ca sa se poata incalzi acolo.

4. Locuri de parcare

Fix 3 milioane de euro a costat, in 2015, modernizarea parcarii subterane de la Intercontinental, care are aproape 1000 de locuri. Sigur, la criza de parcare din Bucuresti, 1000 de locuri ar putea suna putin, dar cu siguranta ar face diferenta, atat pentru soferi, cat si pietoni. Mai ales ca, potrivit ultimilor informatii disponiile, in Bucuresti circula aproape jumatate din masinile inmatriculate in Romania.

Predecesorul lui Firea la „butoanele” Capitalei, Sorin Oprescu, spunea ca zona centrala a Bucurestiului ar avea nevoie de 100.000 de locuri de parcare. Inca 1000 de locuri ar fi putut inseamna inca 10% din necesar.

Sursa foto: Lucian Milasan / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri