Alocatiile de hrana pentru pacienti ar putea fi marite de catre spitale. Acestea nu au mai fost schimbate de opt ani. Proiectul prevede majorarea acestora in functie de afectiunile pentru care sunt internati pacientii, alocatiile putand fi intre 7 si 19,4 lei pentru adulti si intre 5 si 17,5 pentru copii. Banii suplimentari ar urma sa fie dati din veniturile proprii ale unitatilor sanitare, finantate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern supus dezbaterii publice.

Alocatii de hrana pentru pacienti din unitatile sanitare publice au fost aprobate prin Hotararea Guvernului nr. 429/16 aprilie 2008. La momentul actual, alocatiile de hrana pentru pacienti sunt intre 7 lei si 13 lei pentru bolnavii adulti si 1,8 lei si 14,5 lei pentru copii, pe categorii de varsta si afectiuni, arata Ministerul Sanatatii, conform News.ro.

La propunerea de majorare a alocatiilor de hrana pentru pacienti, au fost avute in vedere calculul cuantumului acestora, pe categorii de pacienti si de boli, efectuat de medicii specialisti nutritionisti de la Institutul de Nutritie si Boli Metabolice, Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului si alte institute de specialitate, respectiv spitale, precum si indicele preturilor de consum la marfuri alimentare, in perioada mai 2008 - iunie 2016, de 108,12%.

Potrivit proiectului, alocatia de hrana zilnica pentru pacientii ar putea creste astfel:

  • pentru bolnavii cu TBC si HIV/ SIDA adulti ar putea creste la 16 lei, iar pentru copii - la 15 lei,
  • pentru bolnavii cu hepatita si neoplazicii adulti - la 15 lei, iar pentru copii - la 16,4 lei
  • pentru bolnavii cu diabet adulti - la 15 lei, iar pentru copii - la 17,5 lei
  • pentru pacientii arsi – la 15 lei, iar pentru alti bolnavi adulti – la 10 lei
  • pentru lauze – la 15 lei
  • pentru bolnavii in leprozerii – la 11 lei
  • pentru cei cu hemodializa – la 9 lei
  • pentru bolnavul psihic si cel cu internare obligatorie – la 12 lei
  • pentru cei internati in stationare de zi - la 7 lei

Alocatiile de hrana ar putea creste pentru nou-nascuti si copii

  • la 10 lei pentru nou-nascuti, prematuri, in maternitati sau compartimente, alimentati artificial
  • la 5 leipentru nou-nascuti prematuri alimentati natural
  • pentru copii pana la trei ani – la 10 lei
  • pentru copii intre 3 si 16 ani - la 12 lei.

Proiectul mai prevede ca alocatia pentru o ratie de 0,500 litri de lapte distribuit prin unitatile sanitare care se acorda in completarea alimentatiei naturale sa fie de 3 lei, alocatia de hrana pentru insotitori ai bolnavilor internati in unitati sanitare sa fie de 7 lei, iar pentru bolnavi straini internati la Institutul National de Gerontologie si Geriatrie sa fie o alocatie de hrana de 19,4 lei.

Proiectul de hotarare are in plus fata de actul normativ in vigoare din 2008 pozitia „bolnavi in regim de hemodializa”, la cererea Institutului National de Diabet, Nutritie si Boli Metabolice „Prof. dr. N.Paulescu”, care a aratat ca desi acesti bolnavii nu sunt internati, programul de dializa este intre patru si sase ore, timp in care, avand in vedere patologia bolii diabetice, spitalul este obligat sa ofere cel putin o masa bolnavului.

Initiatorii proiectului: Majorarea alocatiilor de hrana nu necesita cresterea bugetelor spitalelor

Initiatorii proiectului sustin ca majorarea alocatiilor de hrana nu necesita cresterea bugetelor spitalelor, ci reprezinta doar prevederea legala care permite cheltuirea unor sume mai mari pentru hrana pacientilor din bugetele unitatilor sanitare. Suma necesara pentru hrana pacientilor este cuprinsa in tariful pe caz ponderat (TCP) prin care spitalele sunt finantate de CNAS in baza contractelor lunare sau anuale, nefiind un capitol bugetar care ar trebui acoperit prin alocare suplimentara din alte surse, arata Ministerul Sanatatii.

Initiatorii proiectului mai spun ca nivelul alocatiilor de hrana reprezinta limita maxima, ce poate fi depasita prin hotarari ale unitatilor administrativ-teritoriale pentru spitalele din subordine, cu suportarea de catre acestea, din bugetele proprii, a cheluielilor suplimentare, precum si la solicitarea persoanelor fizice beneficiare, care vor suporta cheluielile suplimentare corespunzatoare.

Noile tarife au fost stabilite dupa discutii cu nutritionisti si sunt superioare celor rezultate din aplicarea ratei inflatiei la cuantumurile actuale. Tinand seama de importanta alimentatiei in tratamentul bolnavilor, precum si de faptul ca, in cele mai multe cazuri, nivelul alocatiilor de hrana aprobat a fost subdimensionat comparativ cu cel reiesit din calculul necesarului caloric, au fost luate in considerare sumele comunicate de specialisti, se precizeaza in Nota de fundamentare a proiectului.

Sursa foto: Alexander Raths / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri