Un sistem informatic, in care guvernul din 2011 a investit 1,2 milioane de euro, este inca nefunctional, scrie ministrul Mediului, Cristiana Pasca Palmer, pe pagina sa de Facebook. Acest sistem, denumit Elsys, ar fi trebuit sa ajute autoritatile responsabile cu protectia mediului sa aiba o evidenta a oricaror transporturi de deseuri. Din 2011, insa, acest sistem este nefunctional, desi banii, atat fonduri europene, cat si de la bugetul de stat al Romaniei, au fost cheltuiti.

Drept urmare, Palmer a dispus Corpului de Control al ministrului sa faca o verificare a acestei situatii.

„Cred ca pentru nimeni nu mai este un secret ca gestionarea deseurilor din Romania este la ani distanta de alte state europene. Am vrut sa vad de ce Romania nu are un sistem complet de trasabilitate a deseurilor, desi au fost investite sume semnificative de bani in ultimii ani pentru dezvoltarea unui sistem IT care sa asigure acest serviciu”, scrie Palmer.

Ea adauga ca datele necesare deciziilor strategice se obtin greu, cu intarziere si necesita multa prelucrare, ceea ce incetineste dezvoltarea si aplicarea politicilor de mediu.

Corpul de Control al ministrului a inceput aceasta verificare in urma cu cateva luni. Concluzia la care a ajuns este ca sistemul Elsys, in esenta un software privind transferurile internationale de deseuri, nu poate fi folosit.

„Banii au fost cheltuiti, dar sistemul este inca nefunctional in 2016! Ca atare, am sesizat prin Corpul de Control institutiile abilitate pentru o ancheta in acest sens”, precizeaza Palmer.

Elsys ar fi trebuit sa permita firmelor care transporta deseuri in Romania, cu scopul de le valorifica, sau care tranziteaza teritoriul Romaniei, sa ceara online toate avizele si pemisele necesare de la autoritatile cu responsabilitati in domeniu.

Autoritatile ar fi avut, astfel, acces la toate datele aferent oricarui transport, precum tipul deseurilor, cantitatea transportata sau destinatia transportului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri