Imigratia masiva si imbatranirea populatiei au generat, de-a lungul timpului, deficite de forta de munca in majoritatea sectoarelor economiei romanesti. Pentru toate aceste probleme autoritatile par sa gaseasca solutii peste granite. Astfel, Guvernul are cateva idei pentru aducerea acasa a romanilor si redresarea fortei de munca, printre care se numara promovarea migratiei de intoarcere a celor plecati la munca peste hotare si flexibilizarea accesului cetatenilor din alte tari in Romania, cu scopul de a atrage personal calificat.

Astfel, potrivit unui document aflat in lucru in cadrul proiectului "Romania Competitiva", cifrele care au schimbat piata muncii sunt:

  • populatia Romaniei a scazut sub 20 de milioane de locuitori, pe fondul emigratiei;
  • peste 3,5 milioane de romani locuiesc in afara tarii, principalul motiv al emigratiei fiind salariile mici din Romaniei;
  • in ultimii 20 de ani fenomenul de imbatranire a populatiei a accelerat;
  • deficitul de forta de munca din sistemul medical depaseste 10%, dupa ce 20.000 de medici au plecat din tara;
  • numarul de imigranti din Romania este extrem de redus, principala sursa fiind Republica Moldova

"Romania ar avea de beneficiat de pe urma reducerii barierelor de admisie pentru cetatenii din state terte intrucat imigrantii contribuie la dezvoltarea societatilor si a economiilor prin impactul pe care acestia il au asupra pietei fortei de munca, a contributiilor platite la bugetul de stat si asupra cresterii economice. Acestia pot contribui la incetinirea procesului de imbatranire a populatiei, pot acoperi deficitele de forta de munca din anumite sectoare, sporesc legaturile comerciale cu restul lumii si aduc inovatie si spirit antreprenorial", se arata in proiect.

Proiect de 450 de milioane de euro

Astfel, in cadrul proiectului finantat cu 452 de milioane de euro in perioada 2016-2020, cele trei obiective majore pe piata muncii sunt promovarea migratiei de intoarcere, dezvoltarea de programe pentru sustinerea antreprenoiatului in Romania pentru romanii din diaspora si flexibilizarea procesului de admisie pentru cetatenii din state terte in vederea atragerii de personal inalt calificat, respectiv cresterea numarului de permise de munca eliberate pentru cetatenii straini pana in anul 2020.

Promovarea migratiei de intoarcere

Pentru a-i determina pe romani sa revina la munca in tara lor autoritatile vor aloca 450.000 de lei pe an pentru consolidarea si promovarea websiteului dedicat diasporei "inforomaniue.dialogsocial.gov.ro".

De asemenea, o alta masura ar fi recunoasterea automata si reducerea termenelor pentru solutionarea cererilor de echivalare a studiilor in strainatate.

"In prezent, recunoasterea diplomelor se face in mod automat pentru actele de studii obtinute la 546 de universitati din strainatate considerate prestigioase. Cu toate acestea, termenele de solutionare a cererilor de echivalare a diplomelor sunt foarte lungi", se arata in document.

Guvernul se gandeste inclusiv sa acorde burse de studiu pentru copiii romanilor care se intorc in tara, dupa modelul burselor oferite cetatenilor din Republica Moldova.

Sustinerea antreprenoriatului in Romania

O alta idee a Guvernului vizeaza dezvoltarea de programe pentru sustinerea antreprenoriatului in Romania pentru romanii din diaspora, iar o prima masura implica facilitarea accesarii schemelor de minimis derulate de Ministerul Economiei si de catre cetatenii romanii care au domiciliu in alta tara.

Tot aici, o masura ar fi lansarea programului „diaspora Start-Up”, in valoare de 30 milioane euro din alocarea aferenta Programului Operational Capital Uman (POCU) 2014-2020, care are ca obiectiv stimularea antreprenoriatului in randul cetatenilor romani din diaspora si a celor recent reintorsi in tara.

La acest moment se fac ultimele modificari si urmeaza sa fie lansat spre consultare publica cat de curand

Un element de risc care ar putea impiedica aparitia rezultatelor este redresarea lenta a economiilor in tarile in care romanii au emigrat, ceea ce ar putea duce la scaderea intentiei de reintoarcere in tara.

Atragerea de personal calificat din alte state

Un alt treilea obiectiv al autoritatilor este flexibilizarea procesului de admisie pentru cetatenii din state terte in vederea atragerii de personal inalt calificat, iar pentru atingerea acestui tel o prima masura ar fi permiterea absolventilor straini de studii de specialitate din Romania si a persoanelor carora le este oferita o forma de protectie internationala sa acceseze piata de forta de munca din sectorul medical.

De asemenea, Guvernul isi propune o serie de modificari legislative in domeniul imigratiei, cu scopul de a atrge profesionisti. Schimbarile la nivelul legii care ar putea avea loc sunt:

  • modificarea criteriului pentru incadrarea muncitorilor straini ca personal inalt calificat, respectiv de la primirea unei remuneratii de minimum 4 ori castigul salarial mediu brut pe economie la primirea unei remuneratii de minimum doua ori castigul salarial mediu brut pe economie (anexa 3 si 4);
  • exceptarea de la obtinerea avizului de angajare pentru strainii titulari ai dreptului de sedere pentru studii si acordarea de viza pentru incadrarea pe piata fortei de munca a strainilor care au finalizat studiile universitare in Romania
  • posibilitatea prelungirii dreptului de sedere temporara pentru studii de la 6 luni la un an in vederea crearii conditiilor pentru finalizarea formalitatilor cu obtinerea diplomelor de studiu si in vederea asigurarii unei perioade de timp rezonabile pentru cautarea si gasirea unui loc de munca pentru cetatenii straini absolventi de studii universitare in Romania
  • acordarea posibilitatii recunoasterii diplomelor si certificatelor cetatenilor straini in vederea continuarii studiilor in Romania.

Si aici, autoritatile recunosc ca pe fondul crizei refugiatilor de la nivelul Uniunii Europeane si inclusiv in Romania exista o perceptie generala negativa cu privire la primirea de imigranti si refugiati. Riscurile provin dinspre perceptia opiniei publice si a media.

Ministerul Economiei, Comertului si Relatiilor cu Mediul de Afaceri a lansat la inceputul lunii iulie dezbaterea publica a documentului strategic "Romania competitiva: un proiect pentru o crestere economica sustenabila". Proiectul include o serie de 16 sesiuni consultative pe baza celor peste 90 de masuri economice care pot contribui la definirea unei viziuni de consens pentru o crestere economica sustenabila pana in anul 2020.

Zilele acestea au loc sesiunile consultative pe temele Diaspora-„Mobilitatea fortei de munca: brain-regain”, „Educatie” si „Natalitate”.

Sursa foto: TravnikovStudio, Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alice Gheorghe
Alice Gheorghe scrie pe domeniul Resurselor Umane (HR) si are o experienta de aproximativ sapte ani in presa scrisa. Pe Wall-Street.ro veti regasi sub semnatura ei stiri, reportaje si interviuri despre subiecte care variaza de la salarii, somaj la recrutare si tendinte in piata muncii.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri