Piata corpurilor de iluminat se afla intr-o tranzitie accelerata catre tehnologia LED, chiar daca este invadata de produse slabe calitativ, mai ales din China. Viitorul va apartine, insa, corpurilor de iluminat integrate, conectate cu alte sisteme, a spus Bogdan Balaci, directorul general al companiei Philips Lighting pentru sud-estul Europei.

“Din punctul de vedere al sistemelor de iluminat, piata se schimba foarte mult si tendintele principale ale acestei schimbari sunt legate de tehnologie. Anume, trecerea majora la tehnologia de tip LED. In al doilea rand, vedem schimbari ale modelului de afaceri, anume mutarea spre tot ce inseamna smart cities, smart office, smart ce vrem noi, care inseamna in principal conectivitate cu alte sisteme”, a declarat Balaci pentru WALL-STREET.RO.

Esti interesat de metode de eficientizare a consumului de energie electrica la tine acasa sau la birou? Participa atunci la conferinta Smart Energy pe care wall-street.ro o va organiza in 13 septembrie in Bucuresti. Participarea este gratuita.

Pe partea consumatorilor casnici, piata de lampi in general a crescut masiv in volum, dar mai putin ca valoare, ca urmare a scaderii “uriase” a preturilor. In ceea ce priveste sursele cu LED, pretul lor mediu a scazut cu 50%, din ianuarie pana acum.

De altfel, din 2014, zona de distributie a curpurilor de iluminat a scazut ca pondere in cifra de afaceri a Philips Lighting, de la nivelul de peste 50%, rolul principal fiind luat de segmentul serviciilor profesionale.

Potrivit lui Balaci, companiile care isi bazeaza strategiile de afaceri doar pe zona de productie vor disparea, pentru ca preturile scad, la fel si piata, acestea fiind efecte ale calitatii din ce in ce mai bune a produselor.

“Noi credem ca viitorul, pe termen nici macar foarte lung, e al corpurilor integrate. Probabil ca in sectorul casnic tranzitia asta nu va fi atat de rapida. Sursele de iluminat nu vor disparea, dar se vor duce in zona de decorativ, pentru aplicatii speciale, ca muzee sau obiecte de arta. Dar, in privinta a ceea ce numim iluminat functional, lumea se duce foarte-foarte tare, chiar si in Romania, spre produse integrate”, a adaugat el.

Sursele cu LED reprezinta practic o tranzitie spre corpurile integrate

Becurile bune, doar 10% din piata. Restul, chinezarii

O problema severa a pietei de corpuri de iluminat pentru clientii casnici o reprezinta faptul ca 90% dintre produse sunt neconforme. Adica, nu sunt ceea ce scrie pe ambalaj ca sunt. Practic, companiile mari care produc corpuri de iluminat au doar 10% din aceasta piata.

“Din cauza ca sa fabrici un LED e mult mai simplu decat sa faci un bec cu incandescenta, exista in momentul de fata o invazie de produse neconforme. Adica, ceea ce cumperi e altceva decat ce scrie pe ambalaj. Problema nu e ca sunt chinezesti, problema e ca nu e ce scrie pe cutie. Ultimul nostru studiu arata ca toate brandurile au o cota de piata cumulata in zona de consumer de undeva la 10%. Restul sunt produse de calitate slaba”, a adaugat Balaci.

Philips Lighting livreaza toata gama de sisteme de iluminat pentru sectorul casnic, software si sisteme si servicii profesionale. Balaci a precizat ca produsele pe care le pune pe piata compania sunt impartita in doua categorii.

Prima, lampile sau sursele de iluminat (becuri, tuburi de iluminat etc), iar a doua este compusa din corpurile care incep sa fie din ce in ce mai mult integrate. Potrivit lui Balaci, toate investitiile grupului Philips se indreapta catre gasirea de solutii care sa ii permita sa faca fata noilor cerinte ale pietei.

Sursa foto: Philips Lighting

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri