Presedintele Klaus Iohannis a afirmat, marti, dupa discutiile cu presedintele francez, Francois Hollande, ca Romania sprijina initiativa franco-germana privind infiintarea unei armate a UE, care sa vina in completarea eforturilor NATO, omologul sau francez precizand ca Uniunea nu se poate baza doar pe forte externe si are nevoie de o anumita autonomie.

Subiectul armatei UE a fost abordat de Francois Hollande, care a aratat ca Uniunea are nevoie sa investeasca mai mult in aparare, in special prin crearea unei industrii proprii de aparare. Acest subiect va fi discutat si bilateral intre Romania si Franta in urmatoarea perioada, la nivelul ministrilor de Aparare.

"Eforturile principalelor state europene nu sunt suficiente. Franta face o parte, partea ei, este principalul buget de aparare din Europa, dar trebuie sa facem in asa fel incat toate tarile sa se implice mai mult in apararea Europei, in sensul larg", a spus Hollande, citat de News.ro.

Presedintele francez a precizat ca in lupta impotriva terorismului "Europa trebuie sa intre intr-o noua etapa in privinta apararii".

Presedintele Klaus Iohannis a anuntat ca Romania sprijina aceasta initiativa. "Romania este de acord si sprijina aceasta initiativa franco-germana. Este clar ca avem nevoie de o mai buna coordonare, dotare, si avem nevoie de o revigorare a industriei de aparare in Europa", a spus el.

Iohannis a afirmat ca aceasta armata nu este o initiativa care sa inlocuiasca formatul NATO, ci va veni in completarea lui, pentru a duce la o imbunatatire neta si pe termen lung a capacitatilor statelor europene de a interveni in zone de criza.

"Garantia (ca armata UE nu va inlocui NATO - n.r.) sta in faptul ca nu se doreste asa ceva. Apararea Europei este o tema importanta. Securitatea externa trebuie garantata", a spus presedintele.

Francois Hollande a explicat la randul sau ca este nevoie de mai multa autonomie in deciziile militare pe care le ia Uniunea Europeana.

"Majoritatea tarilor europene fac parte din NATO si trebuie sa ramanem si sa participam la actiunea NATO, insa in cadrul acestei aliante si Europa trebuie sa se organizeze. Nu se poate baza pe capacitatile unei puteri exterioare. Europa are nevoie de propria capacitate, industrie, si mijloace", spus el.

Anul trecut, presedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a pledat pentru o armata europeana, care sa asigure UE mai multa forta pentru a face fata amenintarilor reprezentate de Rusia si nu numai.

Propunerea este puternic sustinuta de Germania si Franta, existand semnale si din partea Italiei, insa o decizie nu a putut fi luata pana acum, din cauza opozitiei traditionale a Marii Britanii. Pe 16 septembrie va avea loc, la Bratislava, prima reuniune a Consiliului European la care Marea Britanie nu va participa, subiectul armatei europene urmand a fi discutat de liderii UE.

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri