Premierul Dacian Ciolos a declarat, la New York, la summit-ul pe tema refugiatilor, ca este nevoie de actiuni urgente in aceasta privinta, seful Executivului roman apreciind ca cel mai eficient mod de a face fata crizei refugiatilor este acela de a aborda cauzele sale principale si de a sprijini tarile de origine ale refugiatilor si tarile de tranzit, scrie News.ro.

”In ceea ce priveste criza refugiatilor este intr-adevar nevoie de o serie de actiuni urgente din partea noastra”, a afirmat premierul Ciolos.

El a subliniat ca Romania recunoaste pe deplin responsabilitatea comuna de a gestiona afluxul mare de refugiati. Exista diverse posibilitati, resurse si politici pentru a raspunde acestei provocari, precum exista si diferite forme de a contribui la eforturile comune ale comunitatii internationale, a adaugat Ciolos, mentionand ca Romania a crescut treptat contributia sa pe mai multe planuri in domeniul umanitar, atat ca donator, cat si ca tara de relocare.

Premierul a precizat ca, prin eforturile sale, Romania a cautat sa atenueze presiunea umanitara prin furnizarea de contributii financiare pentru organizatiile umanitare internationale, cum ar fi: Inaltul Comisariat al ONU pentru Refugiati (UNHCR), Comitetul International al Crucii Rosii (ICRC), Agentia ONU de Ajutorare a Palestinienilor Refugiati din Orientul Apropiat (UNRWA) si Programul alimentar mondial.

Mai mult decat atat, Romania a acordat ajutor umanitar bilateral statelor afectate: Turcia, Iordania, Liban, Irak si Afganistan.

”In stransa cooperare cu agentiile umanitare internationale, Romania ofera refugiatilor sansa unei vieti noi, oferindu-le adapost temporar in Centrul de Tranzit de Urgenta situat la Timisoara. De la infiintarea sa in 2008, aceasta facilitate a oferit asistenta pentru mai mult de 2.000 de refugiati, in timp ce cazurile lor au fost prelucrate pentru relocarea ulterioara. In ceea ce priveste oportunitatile de educatie si angajare legala, Romania ofera tuturor copiilor cetatenilor straini care beneficiaza de protectie aceleasi drepturi la educatie care se aplica copiilor romani prin lege”, a explicat premierul.

Dacia Ciolos a mentionat ca, luna trecuta, Guvernul Romaniei a trimis Parlamentului un nou proiect de lege, care va crea un nou cadru de cooperare pentru dezvoltare si ajutor umanitar, imbinand in mod inovator umanitarul, dezvoltarea si instrumentele financiare.

”Procesul de revizuire a politicilor relevante in Romania se bazeaza pe convingerea ca cel mai eficient mod de a face fata crizei refugiatilor este acela de a aborda cauzele sale principale si pentru a sprijini tarile de origine ale refugiatilor si tarile de tranzit. In calitate de stat membru al Uniunii Europene, Romania a sprijinit raspunsul coordonat al Uniunii, de a participa la procesul de transfer si de realocare pe baza de voluntariat”, a subliniat Ciolos.
El a amintit ca Romania contribuie in mod substantial, cu resurse umane si mijloace tehnice la controlul frontierelor, precum si la operatiunile de cautare si salvare in Marea Mediterana. In acest an, 49 de experti nationali in materie de azil au fost detasati la FRONTEX si la Biroul European de Sprijin pentru Azil (BESA).

”Asistenta acordata astfel plaseaza Romania printre principalii colaboratori la raspunsul european comun in acest domeniu. Prin aceste eforturi, ne mentinem angajamentul fata de cauza noastra umanitara comuna, aceea de a raspunde crizei refugiatilor”, a mai spus Dacian Ciolos.

Prim-ministrul Dacian Ciolos participa in perioada 20-23 septembrie la cea de-a 71-a sesiune a Adunarii Generale a ONU.

La invitatia presedintelui Obama, prim-ministrul Dacian Ciolos a participat la Summit-ul pe tema refugiatilor organizat la initiativa Statelor Unite ale Americii.

Sursa foto: Gabriel Petrescu / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri