Deputatul UNPR Iacob Puscas a depus la Senat o propunere legislativa, intitulata Lege privind consolidarea statului prin sustinerea cresterii demografice, care propune ca, la nasterea celui de-al treilea copil, familia numeroasa sa primeasca o prima de 15.000 de lei, pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii, de aceeasi prima urmand sa beneficieze si tinerii care se casatoresc pana in 35 de ani, in cazul divortului fiind obligati sa restituie aceasta suma.

Potrivit propunerii legislative, inregistrata marti la Senat, prin familie numeroasa se intelege familia compusa din soti si cel putin trei copii. Familia monoparentala va beneficia de prevederile legii doar in cazul decesului unuia dintre soti, informeaza News.ro.

In plus, statul va acorda tinerilor in varsta de pana la 35 de ani inclusiv sustinere in vederea intemeierii familiei. De asemenea, sunt considerati ca facand parte din familie si copiii adoptati, indiferent de modurile de stabilire a legaturii de filiatie.

La Capitolul II al legii, unde sunt prevazute drepturile si obligatiile familiei numeroase, se precizeaza ca, in momentul nasterii celui de-al treilea copil, familia numeroasa va primi ”prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii”.

Cuantumul primei este de 15.000 de lei, potrivit propunerii legislative.

O prima tot de 15.000 de lei, reprezentand ”prima pentru recunoasterea contributiei aduse natiunii prin casatorie”, vor primi si tinerii care se casatoresc.

Totusi, in cazul unui divort, intervenit in primii cinci ani de la casatorie, fostii soti vor restitui prima de casatorie, fiecare in proportie de 50%, in termen de 90 de zile de la pronuntarea divortului.

Dupa casatorie, tinerii vor fi scutiti de la impozitul pe salariu.

In plus, familia numeroasa va beneficia de alocatie suplimentara lunara, pe familie, in cuantum de 50% din salariul minim brut pe ecoonomie. Pentru a beneficia de aceasta alocatie, familia trebuie sa indeplineasca, cumulativ, mai multe conditii: toti copiii sa aiba sub 18 ani, sa frecventeze cursurile invatamantului de stat obligatoriu, toti membrii familiei sa aiba domiciliul sau resedinta in Romania, parintii sa locuiasca impreuna cu copiii si cel putin un parinte sa faca dovada unui venit pentru care se platesc contributii la stat.

Propunerea legislativa mai prevede ca sotii familiei numeroase sunt scutiti de impozitul pe veniturile obtinute din salarii.

De asemenea, familiile care desfasoara activitati producatoare de venit in afara celui salarial vor fi scutite de 50% din valoarea impozitului datorat.

In cadrul familiei numeroase, mama beneficiaza de reducerea varstei de pensionare cu cate doi ani pentru fiecare copil, dar nu mai mult de opt ani.

Propunerea legislativa mai prevede ca TVA pentru produsele de igiena si ingrijire destinate copiilor in varsta de pana la 6 ani, inclusiv, este de maximum 5%.

Initiatorul propune ca Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale sa asigure fondurile necesare pentru acordarea acestor drepturi. Sumele acordate nu sunt impozabile si nu pot constitui obiectul urmaririi si executatii silite.

La dispozitii tranzitorii, propunerea legislativa prevede ca dispozitiile legii se aplica inclusiv familiilor numeroase devenite asa in ultimii cinci ani de la intrarea in vigoare a legii si tinerilor care in ultimii cinci ani de la aplicarea prevederilor s-au casatorit si la data casatoriei aveau ambii varsta de pana la 35 de ani.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri