World Economic Forum a realizat topul global al competivitatii, iar Romania a coborat 9 pozitii, pe locul 62 din 138 de state, fiind in urma Bulgariei, plasata pe locul 50 in clasamentul care este condus in ordine de Elvetia, Singapore si Statele Unite.

Global Global Competitiveness Report 2016-2017 analizeaza competitivitatea a 138 de economii, in functie de fortele care influenteaza productivitatea si prosperitatea acestora. In clasamentul general Romania a obtinut 4,3 puncte, pe o scara de la 1 la 7, fiind luate in considerare conditiile de baza din economie, eficienta, precum si inovatia si sofisticarea afacerilor, conform News.ro.

In cazul conditiilor de baza, care reunesc institutiile, infrastructura, mediul macroeconomic si sanatatea si educatia primara, Romania se afla pe pozitia 72 (4,55 puncte). Romania sta cel mai bine in cazul mediului macroeconomic (locul 28), in timp ce la capitolul infrastructura si sanatate si educatie este pe locul 88, iar in cazul institutiilor pe locul 92.

Factorul eficienta economica, la care Romania ocupa locul 55, reuneste educatia superioara (locul 67), eficienta pietei (locul 80) si eficienta fortei de munca (locul 88). De asemenea, acest factor include dezvoltarea pietei financiare (locul 83), pregatirea tehnologica (locul 48) ti marimea pietei (locul 42).

Romania s-a plasat cel mai slab in privinta inovatiei si sofisticarii afacerilor, abia pe locul 100, cu 3,35 de puncte. In cazul soficticarii afacerilor Romania se afla pe locul 104, iar in cazul inovatiei pe 93. In raport se mai arata ca Romania ocupa pozitia 56 in cazul educatiei si competentelor. In cazul competentelor fortei de munca actuale Romania este pe locul 59, iar in cel al competentelor fortei de munca viitoare pe 60.

La dinamismul afacerilor Romania este pe locul 51, iar la capacitatea de inovatie pe 66. In top 10 se afla in ordine Elvetia, Singapore, Statele Unite, Olanda, Germania, Suedia, Marea Britanie, Japonia, Hong Kong si Finlanda. Franta este pe locul 21, Spania pe 32, iar Italia pe 44.
Intre tarile din Europa Centrala si de Est, Estonia este pe locul 30, urmata de Cehia pe 31. Polonia ocupa pozitia 36, urmata de Rusia pe 43, in timp ce Ungaria ocupa abia locul 69. Grecia este pe pozitia 86, Croatia pe 74, iar Republica Moldova pe 100.

Editia din acest an a Global Global Competitiveness Report scoate in evidenta ca limitarea deschiderii economice la nivel mondial pune in pericol cresterea si prosperitatea, iar masurile de stimulare, cum sunt suplimentarea lichiditatilor, sunt insuficiente pentru sustinerea cresterii si ar trebui insotite de reforme pentru cresterea competitivitatii. Concluziile raportului indica faptul ca practicile de afaceri imbunatatite si investitiile in inovatii sunt in prezent la fel de importante ca infrastructura, competentele fortei de munca si eficienta pietelor.

Sursa foto: Garry L./ Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri