A patra editie a campaniei „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” aduce in prim plan, dincolo de informatiile de baza pe care orice roman ar trebui sa le cunoasca despre asigurarile obligatorii si facultative de locuinta, si elemente esentiale privind informarea, protectia si recomandarile de comportament in caz de cutremur. Si in acest an, campania este sutinuta de wall-street.ro si 9am.ro in calitate de Parteneri Media.

In Romania exista 8,5 milioane de locuinte, potrivit datelor recensamantului populatiei si locuintelor, iar in fiecare zi acestea sunt expuse, inevitabil, diverselor riscuri care le-ar putea provoca pagube insemnate.

De exemplu, conform datelor Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta – IGSU, in 2015 incendiile au reprezentat 7% din totalul urgentelor inregistrate la nivel national, fiind inregistrate, in medie, 67 de astfel de evenimente pe zi. In total au avut loc anul trecut, la nivel national, 26.247 de incendii, mai multe fata de anul anterior, dintre care 24% (6.323) au afectat locuinte.

Inundatiile reprezinta un alt risc la care sunt expuse casele romanilor. Pe parcursul anului 2015, la nivel national, fortele specializate de interventie din cadrul unitatilor subordonate IGSU au fost angrenate in 939 de misiuni pentru inlaturarea efectelor meteorologice periculoase (inundatii). In urma acestora, au fost afectate 3.250 de locuinte de pe teritoriul Romaniei.

Cutremurele – risc major pentru Romania. 75% din populatia tarii ar putea fi afectata in cazul unui seism puternic

Dincolo de aceste amenintari, tara noastra mai este expusa unui risc important, ale carui consecinte ar putea fi devastatoare: Romania este, conform statisticilor, a treia cea mai expusa tara din Europa la riscul seismic, dupa Cipru si Grecia. Zonele urbane ar fi cele mai afectate in cazul unui astfel de dezastru natural. De altfel, se estimeaza ca in cazul producerii unui seism similar celui din 4 martie 1977, valoarea pagubelor estimate la nivelul zonelor afectate din Romania ar totaliza 6,6 miliarde euro, din care doar 1,5 miliarde euro daune asigurate.

Mai mult decat atat, in cazul unui seism de amploare, 75% din populatia tarii locuieste in zone ce ar putea fi afectate, se arata in proiectul Strategiei de consolidare si dezvoltare al IGSU 2016-2025, publicat pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne (MAI). Astfel, "riscul de producere a unui cutremur major se mentine [in Romania], iar in zonele care pot fi afectate de acesta locuieste 75% din populatia Romaniei si exista importante elemente de infrastructura critica", se noteaza in strategie.

In document se precizeaza faptul ca tara noastra "are o seismicitate ridicata, cu originea in zona Vrancea, in zonele subcarpatice si mai putin in partile de nord-vest si vest ale tarii. Edificatoare in acest sens sunt cutremurele majore care au avut loc in Romania si urmarile lor. Amintim cutremurul din 4 martie 1977, care a provocat 1.570 de morti, peste 11.300 raniti, 35.000 familii sinistrate si 32.900 locuinte prabusite sau grav avariate."

Conform datelor disponibile pe site-ul INFP - Institutul National pentru Fizica Pamantului, in anul 2015 au fost inregistrate pe teritoriul Romaniei 275 de cutremure de magnitudini mici si medii. Dintre acestea, 90,5% au fost raportate in Zona seismica Vrancea.

"Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" pune in premiera accent pe sfaturi de comportament in caz de cutremur

Desi riscul seismic nu este un element nou pentru tara noastra, evenimente precum cutremurul devastator din august din Italia, care a lasat in urma sute de victime si locuinte distruse, trag un semnal de alarma asupra impactului pe care le-ar putea avea astfel de evenimente in Romania. In acest context, cea de-a IV-a Editie a Campaniei Nationale "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte!" pune in premiera accent pe sfaturi de comportament in caz de cutremur.

Conceptul "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a fost lansat in 2013 de APPA – Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor ca demers national avand ca obiectiv cresterea gradului de constientizare cu privire la avantajele incheierii unei polite de asigurare a locuintei. Rezultatele acestuia au fost incurajatoare: sute de mii de brosuri distribuite in zeci de intersectii din marile orase ale tarii si in zeci de complexe comerciale, numeroase articole de presa pe aceasta tema, dar si sute de sustinatori ai mesajului campaniei in retelele de socializare. De asemenea, campania a fost mentionata si data drept exemplu de EIOPA - Autoritatea Europeana pentru Asigurari si Pensii Ocupationale, intr-unul dintre cele mai importante documente oficiale pe care le realizeaza anual: Consumers Trends Report, publicat la mijlocul lunii decembrie 2015. Aceasta a fost inclusa la capitolul "Sectorul Asigurarilor" - "Educarea financiara a consumatorilor", recunoscandu-se, astfel, eforturile de informare si educare depuse de tara noastra.

Proiectul, desfasurat pentru al patrulea an la rand, are ca obiective cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, precum si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta. In acest an, insa, demersul merge mai departe, oferind, pe langa elemente de baza privind protectia financiara, si informatii esentiale de protectie personala. Astfel, in premiera, campania aduce in prim plan o serie de recomandari si sfaturi de comportament in cazul unui cutremur.

„Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” include trei elemente distincte:

  • o ampla campanie nationala de informare si educare a populatiei cu privire la comportamentul in caz de cutremur si asigurarea locuintelor avand la baza distributia de materiale informative (brosuri). 500.000 de brosuri informative vor fi distribuite la nivel national, in principalele centre comerciale si intersectii din Bucuresti si din marile orase ale tarii’;
  • un eveniment dedicat riscurilor catastrofale si asigurarilor de locuinta: ICAR - The International CAtastrophic Risks Forum, ajuns la a XIII-a editie;
  • o ampla campanie online care vizeaza diseminarea mesajelor prin mijloacele specifice social media.

Organizat in parteneriat de APPA si PAID Romania, demersul „Octombrie – Luna Asigurarilor de Locuinte” se bucura si in acest an de sprijinul unor importante companii de asigurari din Romania: GROUPAMA Asigurari, GOTHAER Asigurari Reasigurari, EUROINS Romania, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, GENERALI Romania, GRAWE Romania, OTTO Broker, GARANTA Asigurari si inspectii-imobiliare.ro.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri