Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat luni, la un seminar privin tehnologiile anticutremur la care participa specialisti din Japonia, ca Bucurestiul este vulnerabil la cutremur, iar acum capitala are 183 de cladiri cu risc seismic care prezinta pericol public, consolidarea lor fiind absolut necesara.

"Din nefericire, Bucurestiul este un oras vulnerabil, 183 de cladiri sunt incadrate cu risc seismic clasa I pericol public. Mi-am facut o impresie in legatura cu acest subiect important, am gasit intelegere, cooperare si dorinta de a schimba lucruri. Ele au mers foarte prost pana acum in ceea ce priveste consolidarea cladirilor cu risc seismic. Au fost consolidate doar 75 de cladiri cu risc, alte 62 sunt cladiri pentru care au fost depuse dosarele. Din nefericire, doar in 11 astfel de cazuri s-au semnat contractele de consolidare”, a spus primarul Gabriela Firea, la un seminar pe tema utilizarii tehnologiei anticutremur, la care participa experti din Japonia, scrie News.ro.

Edilul Capitalei a precizat ca, intrucat putine imobile au fost consolidate pana acum, a fost infiintata administratia municipale pentru risc seismic, care va urmari lucrarile de la expertiza pana la predarea imobilului catre familia care a semnat pentru consolidare.

"Pana acum, expertiza tehnica in sine nu a condus automat la evacuarea imobilului. Daca un singur proprietar s-a opus din 50, lucrarea nu s-a putut demara. Acum, legislatia este in curs de schimbare. Avem nevoie de cadru legislativ pentru evacuarea cladirilor expertizate, cu garantia ca perioada in care persoanele care vor trai in alte locuri nu va fi una foarte indelungata”, a mai spus Gabriela Firea.

Program dedicat spitalelor

Primarul a adaugat ca in luna iunie s-a intalnit cu ambasadorul Japoniei in Romania si atunci a propus ca din cele 19 spitale din subordinea Primariei Capitalei, unul sa fie inclus intr-un program pilot de pregatire a unui spital pentru cutremur, fiind atunci ales Spitalul Coltea.

Gabriela Firea a mai spus ca, in zilele urmatoare, va face o vizita impreuna cu viceprimarul in cladirea veche a municipalitatii, pentru a pregati tot ce este nevoie in cazul unui eventual cutremur.

„Vazand cu cata seriozitate este abordat acest subiect, ma simt putin mai sigura si mai pregatita pentru o situatie pe care nu ne-o dorim”, a mai spus primarul Capitalei.

Vicepremierul Vasile Dincu a declarat ca Bucurestiul este capitala cu cel mai mare risc seismic din Europa si de aceea romanii trebuie sa invete de la specialisti cum sa foloseasca cele mai bune tehnologii anticutremur.

„Japonia este o mare putere mondiala, iar astfel de dezbateri sunt tot mai mult necesare in incercarea de a informa corect publicul. (…) Prezentarea tehnologiilor din Japonia reprezinta un real interes pentru toata Romania si pentru specialisti. In 13 octombrie este ziua internationala de reducere a riscurilor dezastrelor naturale. Ma bucur ca vom fi impreuna pe 13 octombrie”, a spus Dincu.

Vicepremierul a adaugat ca oamenii trebuie sa respecte puterea naturii si sa se integreze, iar japonezii sunt un exemplu de urmat in ce inseamna solidaritatea in cazul unui dezastru.

"Omul trebuie sa se integreze firesc in natura, invatam azi de la dumneavoastra. Si mai invatam ca solidaritatea este necesara. Este o lectie pe care o primim cu drag din partea Japoniei. De 20 de ani am in birou o stampa a lui Hokusai. M-am uitat la aceasta opera a patrimoniului mondial si prima data am vazut doar valul care reprezinta forta naturii. Apoi am vazut oamenii din stampa. Oamenii organizati, cu sageti care pot sparge acel val”, a mai spus Dincu.

La seminarul cu tema „Izolarea Seismica”, la care sunt prezentate tehnologii anticutremur, participa specialisti ai ministerelor Transporturilor si Dezvoltarii din Japonia, experti ai organizatiilor japoneze specializate in masuri antiseismice, precum si profesori universitari.

Potrivit ultimelor date privind imobilele expertizate tehnic din punct de vedere seismic, actualizate de Primaria Capitalei in 9 septembrie, in Bucuresti sunt foarte multe imobile care necesita lucrari ample de consolidare, 173 fiind cu risc seismic extrem de ridicat, incadrate in clasa I, alte 183 fiind catalogate drept „pericol public”.

Situatii prezentate recent de Ministerul Dezvoltarii indica faptul ca in Bucuresti, un eventual cutremur ar avea efect foarte puternic in zonele Otopeni, Baneasa, Casa Presei si Pantelimon, puternic in zonele Panduri, Militari, Dumul Sarii, mediu in zonele Titulescu, Balcescu, Balta Alba si Gemeni, iar un efect scazut s-ar inregistra in zonele Dambovita, Metalurgiei si IMGB.

Vulnerabilitatea Bucurestiului in cazul unui sesim este data de "fondul construit vechi, din zona centrala", dar si de "conditiile locale de teren, caracterizate prin prezenta unor straturi argiloase groase, care favorizeaza perioade predominante lungi ale miscarii terenului, la magnitudini mari si medii". Un alt motiv este acela ca "perioada proprie de vibratie, de 1,4 - 1,7 secunde, caracteristica cladirilor inalte, construite cu precadere in perioada interbelica corespunde de regula perioadei de vibratie indusa de cutremurele puternice din sursa Vrancea, moment in care se produce fenomenul de rezonanta, cu efect distrugator, de prabusire, a cladirilor care fac parte din fondul construit vechi".

Sursa foto: pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri