Vicepremierul Vasile Dincu a declarat ca atunci cand vorbim de risc de dezastre, trebuie schimbata mentalitatea ca proprietatea individuala este mai importanta decat protectia colectiva. Vasile Dincu a spus, de asemenea, ca se lucreaza la proiectul legislativ care sa permita evacuarea pentru reabilitarea cladirilor incadrate la "pericol public" si a precizat ca suma pentru astfel de lucrari a fost majorata de 5 ori in acest an.

"Si acum este posibilitatea ca o locuinta sa fie evacuata prin ordin de primar, dar locatarii ataca ordinul in instanta. Dupa 25 de ani, nici primarii nu au avut curajul sa atace dreptul de proprietate al oamenilor. In mentalitatea publica din Romania, proprietatea comuna este mai putin importanta decat proprietatea individuala, sau scopurile comune sunt mai putin importante decat cele individuale. Trebuie sa trecem la o schimbare de mentalitate aici, cand este vorba de riscuri de dezastre. Este mult mai importanta protectia colectiva decat proprietatea individuala, atunci cand este cazul”, a spus Vasile Dincu, dupa ce a participat la un seminar pe tema utilizarii tehnologiei anticutremur, la care sunt prezenti experti din Japonia, potrivit News.ro.

Vicepremierul a precizat ca specialistii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, impreuna cu Ministerul Justitiei, lucreaza in prezent la o formula legislativa care sa permita evacuarea proprietarilor din imobile, „pentru situatii de dezastru, de pericol public”, iar in acest sens sunt analizate si masurile din alte tari.

"Avem un proiect guvernamental care este aproape finalizat, „RO-Risk, si care evalueaza toata problematica ce tine de seisme. (…) Am invatat si eu de la ingineri ca nu orice cladire poate fi reabilitata. Cateodata este mai bine sa construiesti o cladire in locul aceleia, o cladire poate mult mai ieftina si care sa corespunda normelor legate de riscul seismic. Desigur, acolo unde nu este o cladire monument”, a mai spus Vasile Dincu.

Ministrul Dezvoltarii Regionale a adaugat ca, in acest an, a fost marita de cinci ori suma pentru reabilitarea cladirilor incadrate in clasa I de risc seismic. "Anul acesta vom cheltui toti banii. Din pacate, in anii trecuti s-au cheltuit numai 20 la suta, 35 la suta, datorita acestor probleme intampinate de administratia locala. Sunt bani pe care-i putem obtine din zona proiectelor europene”, a mai spus Vasile Dincu.

Potrivit ultimelor date privind imobilele expertizate tehnic din punct de vedere seismic, actualizate de Primaria Capitalei in 9 septembrie, in Bucuresti sunt foarte multe imobile care necesita lucrari ample de consolidare, 173 fiind cu risc seismic extrem de ridicat, incadrate in clasa I, alte 183 fiind catalogate drept „pericol public”.

In Bucuresti, un cutremur ar avea efecte foarte puternice

Situatii prezentate recent de Ministerul Dezvoltarii indica faptul ca in Bucuresti, un eventual cutremur ar avea efect foarte puternic in zonele Otopeni, Baneasa, Casa Presei si Pantelimon, puternic in zonele Panduri, Militari, Dumul Sarii, mediu in zonele Titulescu, Balcescu, Balta Alba si Gemeni, iar un efect scazut s-ar inregistra in zonele Dambovita, Metalurgiei si IMGB.

Vulnerabilitatea Bucurestiului in cazul unui sesim este data de "fondul construit vechi, din zona centrala", dar si de "conditiile locale de teren, caracterizate prin prezenta unor straturi argiloase groase, care favorizeaza perioade predominante lungi ale miscarii terenului, la magnitudini mari si medii". Un alt motiv este acela ca "perioada proprie de vibratie, de 1,4 - 1,7 secunde, caracteristica cladirilor inalte, construite cu precadere in perioada interbelica corespunde de regula perioadei de vibratie indusa de cutremurele puternice din sursa Vrancea, moment in care se produce fenomenul de rezonanta, cu efect distrugator, de prabusire, a cladirilor care fac parte din fondul construit vechi".

Vicepremierul Vasile Dincu declara, in septembrie, ca o problema cu care se confrunta statul este ca nu are suficiente locuinte de necesitate, in cazul unei catastrofe. Vasile Dincu preciza ca in Romania exista un numar de aproximativ opt milioane de locuinte, iar, raportat la numarul de 7,2 milioane de familii, exista un surplus, insa statul nu a facut pana acum un recensamant clar pentru a afla situatia acestor cladiri. Potrivit datelor disponibile, din fondul national de locuinte doar 2% din cladiri sunt in proprietatea statului, numarul fiind insuficient.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri