Consiliul Local Municipal Constanta a aprobat ca RADET sa contracteze un credit de 10 milioane de lei bani pe care sa ii vireze catre Electrocentrale Constanta pentru ca aceasta institutie sa poata achita datoriile pe care le are la diferiti furnizori, eliminandu-se astfel riscul ca locuitorii sa ramana fara caldura si apa calda, transmite agentia News.ro.

Consilierii locali municipali din Constanta s-au reunit intr-o sedinta care a avut pe ordinea de zi un singur proiect de hotarare, de aprobare a contractarii unui imprumut de catre RADET Constanta, de la Banca Transilvania, in valoare de 10 milioane de lei. Proiectul a fost votat de catre cei 16 consilieri PSD si PMP prezenti la sedinta, 10 consilieri, liberali si un independent, abtinandu-se de la vot.

La finalul sedintei, primarul Decebal Fagadau a declarat ca acest imprumut a fost realizat pentru ca Electrocentrale Constanta sa achite platile restante catre diversi furnizori.

“In sedinta extraordinara de indata a Consiliului Local Municipal, cu votul majoritatii, a fost aprobata hotararea prin care il delegam pe domnul director al RADET ca in numele regiei si cu garantia municipalitatii sa contracteze un credit de 10 milioane de lei pentru a asigura functionarea sistemului de producere transport si distributie a agentului termic pana in momentul in care incepe sezonul rece 2016/2017. (…) Suma de 10 milioane de lei este nascuta din solicitarile celor de la Electrocentrale ca o justificare a platilor restante pe care dansii le inregistreaza catre furnizorii de gaz sau de alte utilitati, apa, energie electrica”, a afirmat Decebal Fagadau.

Primarul a precizat ca acest credit trebuie rambursat pana in luna aprilie a anului viitor.

Fagadau a mai spus ca RADET este cu platile curente la zi, dar are datorii istorice catre Electrocentrale Constanta, existand o disputa privind valoarea acestora, iar daca activitatea Electrocentrale se blocheaza atunci RADET nu mai are ce distribui.

“RADET este cu platile curente la zi, dar RADET inregistreaza datorii istorice. De aceea, cei de la Electrocentrale vor veni mereu cu acest argument: <<Aveti sa ne dati atatea milioane de euro>>. Ori indiferent de situatiile litigioase, indiferent ca avem o disputa privind cuantumul datoriilor, pe noi ne interseaza functionarea sistemului. Cred ca nu isi doreste nimeni sa traim intr-un oras fara apa calda si caldura. Daca se blocheaza activitatea Electrocentrale, RADET nu are ce distribui. RADET nu face altceva decat sa distribuie agentul termic”, a explicat Decebal Fagadau.

Primarul a mai spus ca isi doreste ca pretul gigacaloriei sa ramana si in acest an la 250 de lei, la fel ca in sezonul rece trecut, si ca spera sa primeasca ajutor de la Guvern in acest sens.

“Scopul meu si cred ca ar trebui sa fie si al Consiliului Local este urmatorul: de a avea caldura la iarna, de a avea caldura la un pret corect, la un pret de 250 de lei. Sper ca efortului nostru sa se alature si Guvernul pentru ca nu va ascund faptul ca am initiat un proiect de hotarare de Guvern prin care municipiul Constanta sa beneficieze de un ajutor din partea Guvernului. In functie de discutiile politice si cele administrative, pana la sfarsitul lunii acesteia voi veni in fata Consiliului Local cu un proiect de hotarare prin care oamenii sa stie ce ii asteapta la iarna. Sper sa vin cu vesti bune. (…) Cred ca 250 de lei ramane pretul pentru aceasta iarna. Facem toate eforturile, nu atat de mult pe bugetul de anul acesta, cat pe proiectia bugetara a anului 2017 sa vedem cum putem mentine aceasta solutie in conditiile in care a escaldat pretul la 430 de lei”, a afirmat primarul Fagadau.
El a mai spus ca, pentru ca populatia sa plateasca 250 de lei pe gigaclorie in aceasta iarna, municipalitatea trebuie sa acorde 15 milioane de euro pentru subventionarea caldurii pe toata durata sezonului rece.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri