Guvernul a depus la Curtea Constitutionala (CCR) o sesizare privind proiectul de lege de modificare a OUG privind doctoratele, adoptat luni in Senat, au declarat pentru News.ro surse oficiale.

”Contestatia a fost depusa astazi”, a confirmat ulterior purtatorul de cuvant al Guvernului, Liviu Iolu.

Si PNL a depus la CCR o sesizare care vizeaza modul in care a fost adoptata legea. ”PNL a sesizat astazi Curtea Constitutionala asupra legii care modifica OUG 4/2016, pe considerente care tin de nerespectarea regulamentului”, a precizat Eugen Nicolaescu.

Senatorii au respins, luni, cu 90 de voturi ”pentru”, 12 voturi ”impotriva” si sase abtineri, cererea de reexaminare privind Legea de adoptare a Ordonantei de Urgenta a Guvernului privind plagiatul, fiind mentinute modificarile comisiei de invatamant, prin care acordarea sau retragerea titlului de doctor va fi facuta de Senatul universitatilor, nu de ministrul Educatiei, CNATDCU ramanand o instanta de recurs.

Presedintele Klaus Iohannis a afirmat ca decizia Senatului "risca sa afecteze" verificarea impartiala a acuzatiilor in aceste cazuri si considera ca graba senatorilor de a opera modificari, fara dezbateri, este "suspecta".

"In cazurile in care exista indiciile unor plagiate, avem nevoie de verdicte clare, realizate dupa criterii transparente. Decizia de astazi a Senatului risca sa afecteze verificarea impartiala a acuzatiilor de plagiat, care au devenit tot mai dese in ultimii ani. Este cel putin suspecta graba cu care s-a actionat pentru modificarea Legii educatiei, fara o discutie pe fond, intr-un moment in care toata lumea asteapta integritate si performanta", a scris presedintele, intr-un mesaj pe Facebook.

Premierul Dacian Ciolos a declarat, miercuri, la inceputul sedintei de guvern, ca regreta decizia pe care a luat-o Parlamentul in privinta modului in care se trateaza plagiatele, dar si demisia lui Viorel Barbu de la conducerea CNATDCU, despre care a afirmat ca este un profesionist care si-a dovedit verticalitatea, neutralitatea si profesionalismul in modul in care a condus aceasta institutie, afirmand ca va face tot ceea ce este posibil pentru ca mediul universitar sa fie ferit de imaginea plagiatului si a imposturii in cercetare.

Presedintele CNATDCU, Viorel Barbu, a demisionat, acesta declarand, marti, pentru News.ro ca a renuntat la functie in conditiile in care Senatul a votat legea privind plagiatul, iar el nu vrea sa conduca o "institutie decorativa".

"Mi-am dat demisia. Nu are rost sa raman in fruntea unei institutii decorative", a declarat Viorel Barbu, pentru News.ro.

El a precizat ca a luat decizia de a demisiona din functia de presedinte al Consiliului National pentru Atestarea Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) dupa votul din Senat privind plagiatul.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri