Romanii nu considera ca stomatologia este medicina, fapt pentru care, atunci cand au probleme cu dintii, tind sa aleaga cabinetele stomatologice dupa pret, nu dupa calitate. In plus, sunt cazuri in care renunta la programarea la stomatolog pentru ca se suprapune cu cea de la coafor, desi multe probleme de sanatate sunt cauzate de infectiile din gura, explica doctorul Vitali Movradin, proprietarul Dentist Holiday.

Vitali Movradin are 10 ani de experienta ca medic stomatolog specializat in chirurgie maxilo-faciala, iar de anul trecut este si proprietarul clinicii Dentist Holiday care isi bazeaza business-ul pe turism dentar si pacienti din strainatate. Motivul? Strainii sunt educati si investesc in dantura lor, pe cand romanii apeleaza in mare parte la un cabinet stomatologic ca sa isi puna plombe.

"Problema romanului este ca stomatologia nu este considerata medicina. Sa stiti ca am avut situatii in care am fost sunati stiti, nu pot sa vin la programare ca se suprapune cu programarea de la manichiura sau de la coafura. E mai importanta manichiura sau coafura decat sanatatea orala. Din pacate este si demonstrat ca problemele de sanatate pornesc din gura. Chiar si problemele neinfectioase sunt cauzate de gura noastra", spune doctorul Movradin.

El subliniaza ca Asociatia Cardiologilor Americani a demonstrat ca 54% din problemele de sanatate ale lumii sunt cauzate de infectiile din gura, in special la varste tinere. "Ai o gura infecta, esti infect. Punct. Ai o gura curata, esti mai mult decat sanatos", puncteaza medicul.

Incidenta cariei este de peste 100% si gandirea pare sa nu se modifice.

Clinica sa, Dentist Holiday, are 10 pacienti pe zi, din care doar 15% sunt persoane cu venituri de pana in 2.000 lei. In rest, sunt persoane cu venituri peste medii si foarte mari. Astfel, spune ca isi permite sa refuze unii clienti si ar avea mai multi daca nu ar refuza 20% din oamenii care vin in clinica. "Pot sa va spun din statistica facuta de mine ca 20% dintre pacienti sunt refuzati pentru ca nu accepta ceea ce vrem noi sa le facem. Asta e si problema romanului, ca el vine la noi ca la magazin si nu se intereseaza de calitate, se intereseaza de pret si atat. Oamenii care inteleg ce inseamna calitatea si profesionalismul raman la noi si continua tratamentul la noi. Noi nu putem sa le punem conditii pacientilor, noi le prezentam anumite situatii si rezolvarea anumitor situatii", explica Vitali Movradin.

Medicul spune ca are pacienti romani care vin si pentru implanturi si a avut interventii de 10.000 de euro, insa spre deosebire de englezi, nemti, spanioli, italieni sau greci, romanii vin mai mult pentru plombarea cariilor.

"In Romania, incidenta cariei este de peste 100% si gandirea pare sa nu se modifice", spune Movradin, asta in conditiile in care, prin comparatie, in tarile scandinave incidenta cariei va scadea sub 10%, iar stomatologii din nord isi fac griji ca nu vor mai avea de lucru. "Ei isi puneau o problema: oare ce o sa mai <<manance>> din 2020. in Romania asa problema nu o sa existe nicioadata", subliniaza doctorul stomatolog.

Mai mult decat atat, romanii au inceput sa prefere proteza in locul implantului de dinti. "Pe mine ma socheaza faptul ca incidenta protezei a crescut in randul pacientilor de varsta mijlocie. Avem pacienti care la 40 de ani nu accepta alt tratament decat proteza. Nu isi permit sau nu au stiut pana la varsta aia ce inseamna periuta si pasta de dinti, cu toate ca o periuta costa 3 lei si o pasta de dinti costa 5 lei si iti fura doua minute dimineata si doua minute seara si ai dinti multi ani inainte", conchide doctorul Vitali Movradin.

Sursa foto: alphaspirit/Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri