De la inceputul anului si pana la finalul lunii august, 10.736 de familii din Romania au luat decizia de a renunta la sistemul centralizat de incalzire. Numarul acestora este cu 78% mai mare comparativ cu cel raportat in perioada similara din 2015. Astfel, cele peste 10.700 de familii au optat pentru un sistem propriu de invalzire, centrala termica cu functionarea pe gaz fiind principala alegere, conform unei analize realizata de Ariston Thermo Romania.

Topul judetelor unde s-au raportat cele mai multe debransari se afla Galati, unde 3.670 de apartamente figureaza ca debransate. Pe locurile urmatoare in top se afla Timis, cu peste 2.200 de apartamente, si Hunedoara, cu peste 1.700 de familii ce au renuntat la sistemul centralizat.

„Din 2002 si pana in prezent, sistemul centralizat din Romania a pierdut cca. 50% dintre abonati. Astfel, daca in 2002 erau bransate cca. 2,48 milioane de locuinte, la finele lunii august 2016 mai erau racordate doar 1,25 milioane de locuinte. In acelasi timp insa, parcul de centrale termice instalate a crescut substantial, cu cca. 436%, de la cca. 410.000 de unitati in 2002, la peste 2,2 milioane in acest moment”, a afirmat Catalin Draguleanu, country manager Ariston Thermo Romania.

Bucurestiul insumeaza cca. 45% din totalul apartamentelor bransate la sistemul centralizat de incalzire

Analiza realizata de Ariston Thermo Romania pe baza datelor raportate de ANRSC mai arata ca, la finele lunii august 2016, doar 26% dintre locuintele din mediul urban din Romania mai erau bransate la sistemul centralizat de incalzire. De asemenea, in 9 judete din tara intreaga populatie a ales debransarea si foloseste sisteme proprii de incalzire a locuintei. In plus, alte 13 judete au mai putin de 10% dintre locuinte racordate la CET-uri.

„Alte 17 judete din Romania mai au bransate doar intre 10 si 50% dintre locuinte, in timp ce doar doua judete si Capitala mai au conectate putin peste 50% dintre apartamente”, a aratat Country Managerul companiei.

De asemenea, acesta a subliniat ca Bucuresti este orasul care insumeaza cca. 45% din totalul apartamentelor bransate la sistemul centralizat de incalzire din Romania.

Ce economii aduce instalarea unei centrale termice

Daca la nivel national pretul mediu al gigacaloriei facturate catre populatie este de 220 de lei, iar cel de productie este de 353 lei, pretul
pentru producerea unei Gcal de o centrala termica in condensare ajunge la aproximativ 163 de lei.

„Prin comparatie cu pretul mediu al Gcal furnizate de catre sistemul centralizat de incalzire, economia adusa de instalarea unei centrale termice pe gaz este de cca. 26%. Cu toate acestea, exista si judete unde economiile pot fi chiar mai mari de atat. Astfel, in Constanta, Timis sau Arad, costul de facturare al gigacaloriei produse de CET este cuprins intre 441 lei si 244 lei, cu mult mai mare comparativ cu media nationala de 220 lei, iar reducerea valorii facturii de incalzire poate fi de pana la 63%”, a mai spus reprezentantul companiei.

In cat timp se realizeaza amortizarea investitiei in centrala termica

Calculele Ariston Thermo Romania au aratat, de asemenea, ca investitia in achizitia unei centrale termice in condensare este de cca. 2.850 lei, in timp ce suma necesara realizarii intregii instalatii (centrala termica, costuri de debransare, instalatia de gaz si centrala termica) pentru un apartament mediu de 80 mp ajunge la cca. 7.800 lei.

„In functie de costul gigacaloriei furnizata de CET-ul din judet, amortizarea investitiei in centrala termica se poate face intre 2 si 4 ani, in timp ce amortizarea investitiei pentru intreaga instalatie ajunge la cca. 6 ani”, a incheiat Catalin Draguleanu.

Ariston Thermo Romania lanseaza o aplicatie smart home pentru centrala termica

Prin intermediul aplicatiei Ariston NET temperatura din locuinta si pregatirea apei calde menajere poate fi reglata cu ajutorul unui device mobil, conexiunea la internet fiind singura conditie. Conform celor de la Ariston, folosirea noii aplicatii poate genera economii de pana la 25% la consumul de energie.

Ariston NET este compatibila cu centralele termice Ariston din gamele Genus Premium Evo si Clas Premium Evo. Pentru a putea fi utilizata, centrala trebuie sa fie echipata cu kit-ul multi-zone Ariston Sensys Net, compus din dispozitivul de termoreglare Sensys si de gateway, care apoi trebuie conectat prin wi-fi la Internet. Odata ce kit-ul este instalat, utilizatorul trebuie sa descarce aplicatia din GooglePlay sau App Store si sa o instaleze pe un telefon mobil sau pe o tableta ce dispune de sistemul de operare iOS sau Android. Utilizatorii pot descarca, pentru inceput, varianta demo pentru a se familiariza cu interfanta.

Ariston NET ofera 4 moduri prestabilite de functionare: pentru iarna, pentru oprire cu activarea functiei anti-inghet, pentru vara si pentru perioada vacantei.

Ariston Thermo Romania a inregistrat o cifra de afaceri de 30,2 milioane de euro in 2015 si a vandut 173.00 de produse. Compania are 81 de angajati. Lucreaza cu peste 350 de distribuitori autorizati si 250 de centre de service.

Sursa foto: Kodda / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri