Consiliul General al Municipiului Bucuresti a aprobat, plata în avans a gazelor necesare functionarii regiei de termoficare pe toata perioada de iarna, suma ridicându-se la 417 milioane de lei.

CGMB a aprobat, luni, cu 46 de voturi "pentru" si doua "impotriva" incheierea conventiilor de justificare a avansurilor in conformitate cu articolul 5 indice 1 alineat 3 al OG 36/2006 privind unele masuri pentru functionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica a populatiei, conform News.ro.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, in 26 octombrie, ca a fost semnata o conventie intre RADET, ELCEN si Romgaz privind plata in avans a stocului de gaze necesar functionarii regiei de termoficare pe toata perioada de iarna.

"Ieri (25 octombrie, n.r.) s-a semnat conventia dintre RADET, ELCEN si Romgaz privind justificarea avansurilor de plata agreata de Primaria Municipiului Bucuresti pentru repartizarea in avans a sumei de 417 milioane de lei, adica aproape 100 de milioane de euro pentru achitarea in avans a gazelor pe toata perioada de iarna. Aceste fonduri vor fi folosite exclusiv pentru asigurarea stocului necesar de gaze pentru functionarea la parametrii necesari a regiei de furnizare a agentului termic RADET”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul general a adaugat ca proiectul de hotarare care "parafeaza si legifereaza, practic, conventia pentru cele o suta de milioane de euro in avans”, a fost necesar ca urmare a OUG 36/2016 referitoare la unele masuri pentru functionarea sistemelor centralizate de alimentare cu energie termica a populatiei, adaugand ca nu se pune problema falimentului RADET si ca masura insolventei a fost singura solutie viabila pentru continuarea activitatii regiei in folosul bucurestenilor, asa cum, subliniaza ea, a rezultat si din analiza facuta in ultimele douazeci de zile.

Reprezentantul administratorului judiciar, Gheorghe Piperea, a precizat ca nu trebuie sa existe temeri in ceea ce priveste o eventuala intrare in faliment a RADET si ca Regia se concentreza pe activitatea curenta. In 22 septembrie, Consiliul de Administratie al ELCEN a decis inaintarea cererii de insolventa a societatii catre Tribunalul Bucuresti, ca urmare a situatiei financiare a companiei si a hotararii consilierilor generali ai Capitalei de intrare in insolventa a RADET.

In prezent, datoriile totale ale ELCEN au ajuns la aproximativ 1,6 miliarde de lei, iar creantele inregistrate de RADET insumeaza aproximativ 3,6 miliarde de lei.

Compania ELCEN este controlata de Ministerul Energiei si produce si distribuie energie termica si energie electrica. Este cel mai mare producator de energie termica din Romania, asigurand aproape 40 la suta din productia la nivelul tarii si 90 la suta din productia din Bucuresti.

RADET se afla in subordinea Consiliului General al Municipiului Bucuresti si este administratorul celui mai mare sistem de termoficare din Romania. Regia asigura 74 la suta din necesarul de energie termica al Capitalei. 95 la suta din consumatori sunt de tip casnic, restul fiind de tip social si industrial (institutii publice si companii).

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri