Ca urmare a impactului surselor regenerabile, preturile la energia electrica vor fi din ce in ce mai mici in urmatorii ani, a declarat presedintele Asociatiei Furnizorilor de Energie Electrica din Romania (AFEER), Ion Lungu.

”Sunt cateva opinii care spun ca, pe masura ce penetreaza regenerabilele, din ce in ce mai mult si inlocuiesc alte tipuri de energie, datorita progreselor tehnologice in domeniul regenerabilelor, preturile vor scadea”, a afirmat Lungu, intr-o conferinta de presa.

Legea energiei electrice nu a scazut preturile la energie

In Romania, preturile la energie au scazut, dar nu datorita legii energiei electrice, ci ca urmare a ”penetrarii masive a regenerabilelor”, considera specialistul, conform News.ro.

”In momentul in care costul cu investitiile ale regenerabilelor vor fi din ce in ce mai scazute, este evident ca pretul la energie va scadea. Aici suntem intr-un paradox. Pretul pe piata en gros scade si pretul la consumatorul final nu prea scade, ci chiar la nivel de Europa este in usoara crestere”, a spus Lungu.

Energia regenerabila are un caracter impredictibil, astfel ca este nevoie si de rezerve de energie clasica, ”ca sa ajute”, avertizeaza specialistii.

”E pacat sa nu folosim si energia regenerabila. Si atunci va fi o energie regenerabila foarte ieftina noaptea, ca noaptea bate vantul mai mult. Avand posibilitati de stocare, aceasta energie va putea fi folosita a doua zi, sa zicem. O energie care a fost mai mult sau mai putin gratis noaptea, vin doar costurile de stocare. De aceea spun ca sunt previziuni pe termen lung-scurt, probabil dupa 2030, cand se termina si la noi schema suport, vor fi preturi mai scazute la energie”, a mentionat presedintele AFEER.

La randul sau, presedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE), Niculae Havrilet, spune ca pretul energiei electrice la consumatorul final va ramane neschimbat, cel putin pana anul viitor.

”Va exista o modificare a legii privind sustinerea regenerabilelor. Probabil ca va fi o crestere sensibila a suportului pentru certificatul verde, dar nu va fi una serioasa si nu va putea depasi 1-2% in pretul final, in cazul cel mai defavorabil”, a spus Havrilet, prezent la eveniment.

Chiar daca anul viitor va fi finalizata liberalizarea pietei reglementate, in care sunt inclusi consumatorii casnici, acest lucru nu va fi resimtit de consumatorul final, pentru ca exista ”o evolutie pozitiva, favorabila a pretului si a cantitatii de energie care intra in piata”, a mai spus seful ANRE.

Sursa foto: Ase / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri