Ministerul pentru consultare publica si dialog civic a lansat recent RUTI (registrul unic al transparentei intereselor), o platforma care isi propune sa puna la aceeasi masa de discutii factorii de decizie din mediul public si reprezentantii mediului privat care isi doresc sa isi asume participarea si influentarea anumitor hotarari. RUTI are la baza, momentan, inscrierea voluntara si se vrea a fi o initiativa care sa uneasca eforturile de creare a unei societati care sa aiba la baza transparenta si integritatea, a explicat ministrul de resort, Violeta Alexandru, intr-un interviu acordat wall-street.ro.

“RUTI este o provocare pentru societate si pentru sistemul public. Este o platforma coordonata de ministerul pentru dialog civic unde vor fi afisate informatii minimale despre reprezentantii mediului privat care vor sa se implice. In aceasta prima etapa sunt rugate, nu se pune problema de constrangere, sa preia aceasta provocare a guvernului si sa isi asume transparenta, daca isi propun sa influenteze decizia publica. Multe entitati nu au o problema sa faca asta si este legitim sa vrea sa intre in contact cu decidentii. Acestor oameni le-am cerut, prin acest proiect, sa ne intalnim la mijloc, sa faca un efort in a isi divulga interesele legitime”, a declarat Ministrul dialogului civic.

Aceasta remarca faptul ca in romania inca exista stigmatul referitor la traficul de influenta asupra persoanelor care au ca misiune convingerea decidentilor, cu argumente clare, ca anumite initiative de politici publice nu sunt tocmai in concordanta cu nevoile si asteptarile societatii.

La nivel guvernamental, acest proiect a fost adus sub forma unui memorandum, o masura legislativa mai putin constrangatoare decat legea, atunci cand ministrul a simtit ca s-a atins o minima maturitate in discutie.

“Eu simt ca daca societatea nu isi doreste, va ocoli si nu vom avea rezultate, asa ca prefer sa pornim la acest drum prin apel deschis catre cei care isi doresc sa se implice, nu pe duritatea unor legi. Este un test si pentru administratie, la nivel de decidenti. In acest proiect, ministrii, secretarii, consilierii si presedintii de agentii trebuie sa explice cu ce grupuri de influenta au avut intalniri si sa detalieze teme, locatii, componenta delegatii. Asadar, contez pe determinarea colegilor mei, pentru ca succesul ruti depinde de resoectarea angajamentului luat”, a mai declarat Violeta Alexandru.

La o saptamana de la lansarea RUTI, erau inscrise 30 de companii mari, care au dat curs solicitarilor. Ministrul spune ca este nevoie de o crestere a increderii, de o explicare a avantajelor inscrierii in RUTI, inclusiv a conditionarii posibilitatii de a te intalni cu un demnitar (chiar daca nu este blocat accesul direct). Primii inscrisi nu sunt integral dintre cei cu care echipa ministerului a avut discutii in prealabil.

Ministrul mai spune ca, in aceste discutii, nu au fost intotdeauna primiti cu bratele deschise si ca exista in continuare sindromul celor care asteapta sa fie altcineva primul dar si preconceptia ca daca se asociaza cu acest proiect, ar putea fi asociati drept parte din echipa cuiva din Guvern.

Ducem o munca intensa in aparatul public, va fi o provocare sa vedem ca, pe langa inscriere, realmente vor introduce informatii. Le-am spus ca ii voi evalua la fiecare doua saptamani si daca va fi nevoie, ne vom asuma public ca nimeni din administratie nu s-a intalnit cu mediul privat”.

Este RUTI o varianta de reglementare a lobby-ului, in lipsa legislatiei?

La prima vedere, proiectul RUTI pare a fi o varianta de reglementare a lobby-ului in Romania, in lipsa unei legislatii in domeniu. Ministrul spune ca este, mai degraba, un mecanism in aceasta directie, in conditiile in care nu crede ca societatea este pregatita inca pentru legi clare.

“Mi-am dat seama inca dinainte de a fi ministru, cand eram liderul unei organizatii nonguvernamentale si participam activ in discutii cu mediul public, ca pe subiectul legii lobby-ului nu se va gasi prea curand o reglementare. Sunt necesare multe discutii, pe multiple paliere, pe care inca nu le-am purtat si este si o chestiune de acceptare a societatii. Chiar si cei care fac asta in mod activ spun ca nu vor reglementare, ci mai degraba un cod de buna etica. In plus, o lege in acest domeniu nu va fi functionala pana cand mecanisme precum RUTI nu vor fi cu adevarat eficiente”, explica Violeta Alexandru.

Aceasta anticipeaza ca lucrurile se vor dezvolta in sensul unui cod de conduita si, poate pe viitor, a unei legi, mai ales ca intreaga Europa face demersuri importante in aceasta directie. Pana atunci, insa, RUTI va fi un exercitiu interesant si un test pentru ambele parti, sectorul public si cel privat, pentru a vedea daca sunt capabile de a construi impreuna o societate sanatoasa.

La baza conceptului a stat, in principal, modelul european, Ministerul fiind in consultari permanente cu responsabilii proiectului de la Bruxelles, atat la nivel tehnic, cat si strategic. De asemenea, amasada Statelor Unite a fost un real suport, a pus la dispozitie permanent experti dar si know-how tehnic. Interesant este ca, in acest moment, la nivelul Parlamentului si Comisiei Europene se fac pasi importanti pentru implementarea inscrierii obligatorii in registru, dupa mai multi ani de inscriere voluntara.

Proiectul are un rol important si in lupta anticoruptie, fiind mentionat si in Strategia Nationala Anticoruptie, in obiectivul privind preventia si cresterea transparentei publice. Acest lucru asigura, la nivel teoretic, continuarea RUTI indiferent de guvern sau culoare politica. Insa, cat de sigur este?

Orice este posibil. Insa, faptul ca este mentionat in strategie si ca devine din ce in ce mai vizibil in spatiu public, ma face sa cred ca nu va fi ignorat. In plus, societatea s-a schimbat si va fi prima care va pune presiune pe administratie sa continue aceste initiative de transparentizare”, conchide ministrul dialogului civic.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri