Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat sambata ca, la Spitalul Sfanta Maria, a fost programat un control pentru 8 si 9 decembrie, insa asteapta acordul primarului general al Capitalei, Gabriela Firea, fara acest acord fiind imposibila demararea verificarilor. Ministrul promite ca „modul in care s-au cheltuit banii la Spitalul Sfanta Maria si masura in care centrul de acolo corespunde standardelor internationale vor fi lamurite in perioada urmatoare”, scrie News.ro.

„Modul in care s-au cheltuit banii la Spitalul Sfanta Maria si masura in care centrul de acolo corespunde standardelor internationale va fi lamurit in perioada urmatoare. Dar in datele de 8 si 9 decembrie, corpul de control va fi insotit de o comisie internationala de specialisti din centre de transplant pulonar din Europa. Asteptam, in acet sens, acordul doamnei primar Gabriela Firea pentru control. Fara acest acord, conform legii, Corpul de Control nu va putea face verificari in acest spital”, a declarat sambata, Vlad Voiculescu.

Ministrul a dat o replica primarului Firea si celorlalti oficiali care au facut declaratii politice despre verificarile care au privit felul in care se fac transplanturile de organe in Romania.

„Vreau sa fac un apel la bunul simt si la umanitatea actorilor politici din Romania si ii rog sa inteleaga ca aici vorbim de vietile unor oameni, de increderea in corectitudinea actului medical, incredere care este esentiala si in cadrul transplantului. Ii rog, de asemenea, sa inteleaga ca este profund imoral sa transformam un subiect medical atat de de delicat si complex cum este transplantul in cal de batalie electorala”, a adaugat ministrul Sanatatii.

Primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, l-a acuzat, vineri, pe ministrul tehnocrat al Sanatatii ca "a acoperit sub pres” problema de la Spitalul “Sfanta Maria” si i-a cerut acestuia sa reia procedura de acreditare a unitatii sanitare, adaugand ca acest lucru ar fi trebuit facut de la inceputul mandatului acestuia, daca au existat suspiciuni legate de legalitatea acreditarii.

“Domnul ministru tehnocrat Voiculescu a acoperit sub pres problema de la Sfanta Maria. Subliniez, daca este o problema, de ce nu incepe reluarea procedurii de acreditare pentru operatiile de transplant de plaman la acest spital? A astepta sa moara pacientii din Romania si a veni sa spui ca s-ar putea sa fie niste probleme neconfirmate de specialisti, de experti, doar de fundatiile care sunt in siajul domniei sale si care au interese economice... Repet acest mesaj: sa se reia procedura. Astept un nou coordonator la Ministerul Sanatatii care, cu profesionalism, cu dragoste de romani, sa reia aceasta procedura. Daca exista suspiciuni legate de aceste achizitii, il rog, de asemenea, pe domnul ministru sa inceteze sa se dueleze cu PNL, USR in fata opiniei publice si sa ia masurile care se impun”, a declarat Gabriela Firea.

Primarul a adaugat ca Vlad Voiculescu ar fi trebuit sa reia procedurile legale inca de la preluarea mandatului sau la Ministerul Sanatatii, daca a avut suspiciuni ca acreditarea a fost acordata sub influente politice.

"Daca domnul ministru tehnocrat Voiculescu are dreptate – eu spun ca nu are dreptate, dar sa admitem, ipotetic, ca are dreptate – de ce, de la inceputul mandatului sau nu a facut nimic pentru punerea in legalitate a acestui spital, a sectiei de transplant pulmonar? Domnia sa vine, in acest moment si afirma ca are suspiciuni ca acreditarea s-a facut cu anumite influente, acreditare care s-a acordat pe timpul unui ministru tot tehnocrat, domnul Achimas Cadariu. Si daca existau aceste suspiciuni, de ce, din prima zi de mandat, nu a facut demersurile legale necesare pentru reluarea procedurii de acreditare a Spitalului «Sfanta Maria»? Acest lucru mi se parea cel mai corect si deontologic. Nu a facut nimic domnul ministru. A preferat ca bolnavii din Romania sa fie trimisi in strainatate, plamanii prelevati in Romania sa fie trimisi tot in strainatate”, a adaugat Firea.

Inspectia Sanitara de Stat a constatat, in urma controlalelor facute in ultimele zile, ca unele criterii de acreditare a Spitalului "Sfanta Maria” din Capitala pentru transplant pulmonar nu sunt indeplinite: unitatea nu are laborator de analize, serviciile fiind externalizate catre o firma privata si patru unitati publice, circuitele pentru transportul acestor pacienti nu sunt corespunzatoare, nu exista statie centrala de sterilizare, iar din structura spitalului lipseste medicul infectionist, in conditiile in care numarul infectiilor nosocomiale depistate si raportate este cu 50% mai mare fata de anul trecut.

Ministerul Sanatatii a precizat ca, dupa ce Primaria Capitalei isi va da acordul si va nominaliza un reprezentant al institutiei in echipa de control, Corpului de control al ministrului Sanatatii va incepe verificarile, care vor viza, printre altele, achizitiile publice efectuate de spital. Comisia internationala de experti solicitata de Ministerul Sanatatii va insoti echipa Corpului de control in datele de 8 si 9 decembrie.

Ministrul Sanatatii, Vlad Voiculescu, a declarat, miercuri, ca exista indoieli ca Spitalul "Sfanta Maria” a fost acreditat judicios si este pregatit in prezent pentru transplant pulmonar.

Acesta a mai precizat ca a solicitat Primariei Capitalei sa permita Corpului de control al Ministerului Sanatatii sa verifice modul in care a fost acreditat Spitalul "Sfanta Maria” si cum s-au facut achizitiile de echipamente medicale, iar primarului general, „daca nu are nimic de ascuns”, sa faca un act de transparenta si sa publice lista contractelor incheiate cu firmele de echipamente.

Ulterior acestor declaratii, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, i-a cerut ministrului Sanatatii sa deblocheze fondurile pentru transplantul de plaman la Spitalul “Sfanta Maria” si a acuzat ministerul si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate ca au incalcat legea.

Gabriela Firea a spus ca va pune la dispozitie Ministerului Sanatatii documentele cerute, legate de achizitiile de echipamente medicale si administrarea spitalului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri