Peste 120 de kilograme de articole pirotehnice au fost confiscate si 50 de persoane sunt cercetate penal pentru vanzarea si folosirea unor obiecte pirotehnice interzise, in urma controalelor facute in piete, targuri, la centre comerciale si la firme, potrivit Politiei Romane.

In perioada 15 - 24 noiembrie, politistii au verificat 164 de persoane si firme autorizate sa detina si sa foloseasca articole pirotehnice, in urma carora au constatat 44 de infractiuni, pentru care sunt cercetate 50 de persoane. De asemenea, au fost date sase amenzi in valoare de 8.500 de lei. Totodata, au fost confiscate 122 de kilograme de articole pirotehnice din categoriile F1, F2 si F3, iar intr-unul din cazuri a fost retrasa autorizatia.

„De mentionat ca, in aceasta perioada, nu s-au inregistrat raniri si nu au fost constatate incendii sau explozii urmate de distrugerea de bunuri materiale, produse pe fondul uzului de articole pirotehnice”, a precizat Politia Romana, scrie News.ro.

Controlale sunt facute sub coordonarea Directiei Arme, Explozivi si Substante Periculoase din Politia Romana, impreuna cu specialisti de la inspectoratele teritoriale de munca si ANAF, cu sprijinul Directiei de Ordine Publica. Potrivit legislatiei, este interzisa detinerea, utilizarea si vanzarea articolelor pirotehnice de divertisment din categoriile 2, 3 si 4, a articolelor pirotehnice de scena (T1 si T2) si a altor articole pirotehnice din categoria P2, din motive de ordine si siguranta publica, securitate si pentru protectia mediului. Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea masurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor si a mediului.

Folosirea articolelor pirotehnice este interzisa intre orele 24.00 si 06.00, cu exceptia evenimentelor de interes local, national sau international, in baza aprobarii autoritatilor locale, la o distanta mai mica de 50 de metri de constructiile de locuinte cu pana la patru niveluri si la mai putin de 100 de metri fata de cele cu peste patru niveluri, la o distanta mai mica de 500 de metri de instalatiile electrice de inalta tensiune, de locurile de depozitare si livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalatiile de gaze, la o distanta mai mica decat cea prevazuta de reglementarile in vigoare pentru obiectivele chimice si petrochimice ori pentru alte obiective care prezinta pericol de incendiu sau explozie.

De asemenea, articolele pirotehnice nu pot fi folosite in locurile in care exista riscul producerii de alunecari de teren, avalanse sau caderi de pietre, pe drumurile publice deschise circulatiei rutiere, pe aleile pietonale si in spatiile deschise cu aglomerari de persoane si la o distanta mai mica de 500 de metri de paduri. Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment din categoriile 3 si 4 este permisa numai in conditiile in care exista acordul primariei, al inspectoratului pentru situatii de urgenta judetean si avizul inspectoratului de politie din judetul unde are loc evenimentul.

Folosirea articolelor pirotehnice interzise sau in locuri nepermise constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda. De asemenea, vanzarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 si P1 persoanelor care au varsta sub 18 ani si comercializarea articolelor pirotehnice care pot fi folosite doar de catre pirotehnicieni constituie infractiuni si se pedepsesc cu inchisoare de la trei luni la un an sau cu amenda. Politia Romana a inceput in 15 noiembrie actiunea „Foc de artificii”, iar controalele vor continua pana in 4 ianuarie 2017.

© Carlosphotos | Dreamstime.com - Fireworks bursting

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri