Legea salarizarii unitare pe care Ministerul Muncii o are in consultare cu sindicatele ar avea un impact bugetar de aproape 20 de miliarde de lei, de doua ori mai putin decat alte legi similare promovate in trecut si care s-au dorit a fi aplicate fara a avea o baza de calcul, in conditiile in care nu se stia exact care sunt salariile angajatilor din sistemul bugetar din Romania, a declarat, sambata, ministrul Muncii, Dragos Pislaru.

”Legea pe care am propus-o noi acum are un impact de 19,5 miliarde de lei, care este de doua ori mai putin decat valoarea din legile asemanatoare propuse anterior. Primul scop este sa rezolve toate inechitatile si sa puna toate familiile ocupationale pe un sistem de echivalenta. Legea mai trebuie sa asigure echitatea, astfel incat cei ramasi in urma sa aiba cresterile cele mai mari. Cei care au ramas in urma cu venituriel salariale, din cercetare, din cultura, din randul functionarilor publici sau ai asistentei sociale au cresterea cea mai mare”, a declarat ministrul Muncii, Dragos Pislaru, prezent la un eveniment organizat de Ziua Internationala a Persoanelor cu Dizabilitati, scrie News.ro.

Pislaru a aratat ca nivelul salarizarii in cazul unor categorii, cum ar fi cei din Justitie, a crescut deja si ”nu poate sa creasca mai mult de 12 la suta pentru ca deja sunt la un anumit nivel de echivalenta". "Fiecare dintre familiile ocupationale ar dori sa le creasca salariul cu suta la suta. Avem de ales intre a aface lobby ca familia mea ocupationala sa mai obtina ceva, un 10- 15 % sau sa accept ca in acesta tara avem nevoie de reguli. Avem nevoie de un cadru unitar”, a afirmat Pislaru. El a mai precizat ca reprezentantii bugetarilor nu doresc o lege unitara a salarizarii si prefera sa faca presiuni in Parlaemnt pentru cresteri punctuale de salarii.

”Am vazut in spatiul public o gandire interesanta si perversa in acelasi timp: sa sustin aceasta lege unitara sau sa ma duc eu si sa obtin ]n Parlament, cum fac de obicei, avantajele pentru mine. Problema Ordonantei 20 este ca aloca 4,85 de miliarde de lei pentru doua sectoare: educatia si sanatatea. Eu nu spun ca acele doua sectoare nu ar fi prioritare. Dar daca eu le aloc celor doua sectoare 4,85 miliarde, asta inseamna ca toti ceilalti vor trebui sa astepte doi ani de zile ca sa poata sa vada si ei o crestere. Apelul meu este la unitate. Vrem o lege cadru care sa fie aplicabila. Suntem in consultare cu partenerii sociali. Asteptam observatiile lor. In aceasta perioada incep negocierile cu partidele pentru sustinerea legii, care nu este un lucru oportun in perioada de campanie electorala”, a completat Pislaru.

Ministrul a mai spus ca nu intelege cum guvernele anterioare au propus legi ale salarizarii unitare fara sa stie cati angajati sunt si ce salarii se platesc de stat. ”Era important. Asa, aveam pe masa o baza de calcul sa stim si noi cat sunt salariile in tara asta. Niciodata nu o sa pot pricepe cum s-au facut pana acum legi fara sa stim cu cat sunt platiti oamenii pe care vreau sa-i afectez prin acesta lege. Masa salariala intr-o tara ar trebui sa aiba o anumita pondere din PIB. Am incercat sa ducem, pana in anul 2022, pe 7,5 – 7,6 % din PIB, ceea ce este conform bunelor practici internationale”, a incheiat ministrul Pislaru.

Reprezentantii Executivului au discutat luni, in cadrul Consiliului National Tripartit (CNT), cu partenerii sociali despre nivelul salariului minim in anul 2017 si au prezentat o serie de modificari propuse in proiectul de lege privind salarizarea unitara. Ministrul Muncii spunea ca majorarea medie a salariilor platite din fonduri publice va fi de 37,3 %, corelata cu cresterea economica prognozata, iar raportul dintre salariul minim si cel maxim va fi redus la 1/13. El anunta ca proiectul prevede ca cel mai mare salariu va fi al presedintelui, dar si ca salariul premierului va fi redus cu 300 de lei fata de nivelul actual.

De asemenea, proiectul legii salarizarii unitare prevede acordarea de sporuri pentru functii greu ocupabile (30%), cum ar fi medicii si specialistii din domeniul informatic, pentru a compensa situatiile in care recrutarea de personal este dificila. Conform celei mai recente variante a legii salarizarii unitare, obtinuta de Profit.ro, presedintele Romaniei va fi salarizat lunar cu 21.540 lei, prim-ministrul si liderii celor doua Camere parlamentare vor fi remunerati cu 21.200 lei, un prefect va fi salarizat cu 11.805 lei - 12.808 lei, in timp ce un salariul unui profesor va porni de la 1.864 lei si va putea ajunge la 4.349 lei.

Ministrii vor incasa 19.055 lei, senatorii si deputatii vor primi lunar 18.000 lei, iar salariile pentru primari vor porni de la 19.055 lei (ca si in cazul ministrilor) si vor scadea pana la 6.543 lei (pentru primari de localitati cu pana la 1.500 de locuitori). In educatie, un rector va primi lunar intre 9.168 lei si 10.550 lei (in functie de gradul didactic), un profesor universitar va avea intre 3.618 lei si 7.282 lei (in functie de grad si vechime). In sistemul preuniversitar, invatatorii si educatorii cu o vechime de peste 30 de ani vor avea o majorare a salariului de baza cu 7,5%. Conform proiectului, un medic primar va avea intre 5.148 lei si 6.410 lei, un medic specialist - intre 3.807 lei si 4.740 lei, iar un medic simplu, intre 2.814 lei si 3.504 lei, iar un medic in primul an de rezidentiat va avea intre 2579 de lei - 3211 lei.

Un agent de politie va avea lunar 1.686 lei, iar un chestor principal va incasa pana la 5.848 lei, in timp ce un preot va incasa lunar intre 1.816 lei brut (debutant) si 2.544 lei, mult sub Patriarhul Bisericii Ortodoxe, remunerat lunar cu 21.200 lei, ca si seful Guvernului. Un judecator stagiar va pleca de la 6.362 lei, dar va putea ajunge in timp, la o vechime de peste 20 de ani, la 12.582 lei. Proiectul salarizarii unitare este programat sa fie aplicat din iulie anul viitor, la aceste salarii urmand sa se ajunga in trepte, pana in 2022. Etapele de majorare au fost stabilite pentru 1 iulie si 1 decembrie 2017, 1 decembrie 2018, 1 decembrie 2019, 1 decembrie 2020 si 1 decembrie 2021.

Sursa foto: Gajus/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri