Romanii sunt cei mai iresponsabili europeni cand vine vorba de cheltuit bani in preajma Craciunului. Astfel, potrivit unui sondaj realizat de ING Bank in mai multe tari, romanii se afla pe primul loc in Europa la procentajul respondentilor care au afirmat ca anul trecut s-au imprumutat pentru a-si achita cheltuielile din aceasta perioada a anului, dar si la procentajul celor care afirma ca de Craciun nu-si fac griji in privinta banilor, indiferent de situatia financiara.

Sondajul a fost realizat in 14 tari, Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Italia, Luxemburg, Olanda, Polonia, Romania, Spania, Marea Britanie, SUA si Australia.

"Studiul confirma ca multi oameni considera ca de Craciun conteaza prea mult banii, insa arata si ca unii oameni exagereaza si raman cu datorii dupa ce beteala a fost impachetata pentru anul urmator. In medie, 10% dintre europeni au afirmat ca au imprumutat bani anul trecut pentru a-si plati cheltuielile de Craciun – nivel similar cu 2014 si 2015", se arata in raportul ING Bank.

Romania se afla pe prima pozitie in acest top, 19% dintre respondenti spunand ca sunt de acord cu afirmatia “Anul trecut m-am indatorat pentru a achita cheltuielile de Craciun”. Dintre tarile incluse in sondaj, doar in SUA procentajul este mai ridicat, de 22%, in timp ce pe urmatoarele pozitii se afla state precum Marea Britanie 17% si Polonia 13%.

De asemenea, romanii ii devanseaza pe ceilalti europeni si intr-un top al celor care nu tin cont de situatia financiara in privinta cheltuielilor de Craciun. Astfel, 61% dintre romani sunt de acord cu afirmatia “Indiferent de situatia financiara, Craciunul este acel moment al anului cand nu-mi fac griji in privinta cheltuielilor”.

"40% dintre europeni spun in 2016 ca nu-si fac griji despre cheltuieli in perioada Craciunului, in urcare fata de 30% in 2015. Procentajul este mai ridicat in Romania (61%), urmata de SUA (55%). Aceste tari au si cele mai ridicate procentaje de populatie care afirma ca s-a imprumutat pentru a achita cheltuielile de Craciun anul trecut", potrivit raportului.

Dintre cei care afirma ca nu-si fac probleme, unele persoane ar putea fi in acest an intr-o situatie financiara mai buna.

Alte date din sondajul ING Bank

O explicatie pentru comportamentul romanilor in preajma Craciunului ar putea fi si faptul ca acestia se simt obligati sa faca in aceasta aperioada cheltuieli. Mai mult de jumatate dintre respondentii din Romania au afirmat ca se simt obligati la cheltuieli de Craciun.

“Alegerea cadoului potrivit, chiar si pentru o persoana pe care o cunosti bine, poate fi dificila, iar presiunea sa pari generos poate fi intensa. Jumatate dintre persoanele care au primit cadouri in tarile din Europa au primit anul trecut ceva ce nu le-a placut”, potrivit raportului.

Sursa grafice: Raport ING Bank

Sursa foto: Standard/Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri