Toate cele 18.626 de sectii de votare pentru alegerile parlamentare au fost deschise duminica, la ora 07.00, nu au fost inregistrate incidente privind securitatea, sectiile fiind predate cu sigiliile intacte presedintilor birourilor electorale, a anuntat, duminica, purtatorul de cuvant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), Monica Dajbog.

Ea a precizat ca desfasurarea procesului de votare este in responsabilitatea presedintilor birourilor electorale ale sectiilor de vot, care sunt obligati sa ia masurile necesare pentru asigurarea ordinii si corectitudinii operatiunilor de vot. Presedintele biroului electoral este responsabil si cu ce se intampla in jurul sectiei, precum si pe strazi si in piete publice pana la o distanta de 50 de metri.

Presedintele sectiei de votare poate lua masuri pentru ca prezenta unui alegator in cabina de vot sa nu se prelungeasca nejustificat. "In afara de membrii biroului electoral al sectiei de vot, de candidati, de delegatii si de observatorii acreditati, nicio alta persoana nu poate stationa in locurile publice din zona de votare sau in localul de vot mai mult decat timpul necesar pentru a vota”, a mai spus Monica Dajbog.

Sectiile de vot au fost deschise la ora 07.00, dupa ce, la ora 6.00, presedintii birourilor electorale ale sectiilor de votare, in prezenta celorlalti membri, au verificat urnele, cabinele de vot, existenta listelor electorale, a buletinelor de vot si a stampilelor necesare votarii. Dupa aceste verificari, au fost inschise si sigilate urnele prin aplicarea stampilei de control a sectiei de votare.

Cetatenii romani cu domiciliul sau resedinta in Romania care in ziua votarii se afla in tara isi pot exercita dreptul de vot in baza unuia dintre urmatoarele acte: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pasaportul diplomatic, pasaportul diplomatic electronic, pasaportul de serviciu, pasaportul de serviciu electronic si carnetul de serviciu militar, in cazul elevilor din scolile militare.

Serviciile publice comunitare pentru evidenta persoanelor vor avea duminica program pana la ora 21.00, cu exceptia catorva localitati unde programul va fi asigurat pana la ora 20, pentru ca persoanele care vor sa mearga la vot si nu detin documente de identitate valabile sa le poata obtine. Peste 33.000 politisti, jandarmi si pompieri asigura protectia sectiilor de votare, iar 4.200 de specialisti vor verifica, cerceta si solutiona sesizarile privind producerea unor incidente sau evenimente care au legatura cu procesul de vot.

Ce pedepse sunt pentru ilegalitati in sectii de votare

La alegerile parlamentare se foloseste Sistemul informatic de monitorizare a prezentei la vot si de prevenire a votului ilegal, iar toate incidentele semnalate de acest sistem vor fi comunicate prin mijloace electronice catre Centrul National de Conducere Integrata al MAI pentru inceperea cercetarilor.

Potrivit prevederilor legale, persoanele care ofera sau dau bani, bunuri ori alte foloase in scopul determinarii alegatorului sa voteze sau sa nu voteze o anumita lista de candidati ori un anumit candidat risca o pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani si interzicerea exercitarii unor drepturi. Fapta persoanei care voteaza de doua sau mai multe ori se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi.

Persoanele care voteaza fara a avea acest drept, introduc in urna mai multe buletine de vot decat au dreptul, utilizeaza un act de identitate nul ori fals sau un buletin de vot fals risca o pedeapsa cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi. Impiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exercitiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseste cu inchisoarea de la 6 luni la 3 ani.

De asemenea, se pedepseste cu amenda violarea prin orice mijloace a secretului votului. Daca fapta a fost comisa de un membru al biroului electoral al sectiei de votare, pedeapsa este inchisoare de la 6 luni la 3 ani sau amenda si interzicerea exercitarii unor drepturi. Refuzul oricarei persoane de a se conforma dispozitiilor presedintelui biroului electoral al sectiei de votare cu privire la asigurarea ordinii in localul de vot si in imprejurimi se sanctioneaza cu amenda de la 1.500 la 4.500 lei.

Continuarea propagandei electorale, precum si sfatuirea alegatorilor la sediul sectiilor de votare sa voteze sau sa nu voteze un anumit partid politic, o anumita alianta politica, alianta electorala, organizatie a cetatenilor apartinand unei minoritati nationale ori un candidat independent se pedepseste cu amenda de la 4.500 la 10.000 lei.

Sursa foto: Lisa S. / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri