Ministerul Sanatatii (MS) anunta ca intentioneaza sa redea moaselor importanta pe care o aveau inainte de 1990, prin supravegherea gravidei pe durata sarcinii, de aceea a decis desemnarea unui grup de lucru care va elabora cadrul legislativ pentru asistenta primara, privind integrarea moaselor in cabinetele de medicina de familie.

In Romania exista in acest moment 1.000 de moase licentiate, dar care nu pot fi integrate in sistemul de ingrijiri din cauza legislatiei lacunare, in timp ce mortalitatea infantila este cea mai ridicata din Europa, arata MS, conform News.ro.

"Romania are cea mai mare rata de mortalitate materna si infantila din Europa, de sarcini nesupravegheate si de sarcini in randul adolescentelor. In 2015, rata mortalitatii infantile era de opt la mie, de aproape doua ori mai mare decat rata medie a Uniunii Europene, potrivit Institutului National de Statistica. In acelasi an au nascut 41.000 de femei care nu au avut nicio vizita medicala pe durata sarcinii, unele din cauza saraciei, altele din cauza accesului dificil la cabinetele medicilor. Alte 18.500 de mame erau adolescente. Aceste probleme ar putea fi prevenite cu ajutorul moaselor", informeaza Ministerul Sanatatii (MS).

Reprezentantii MS arata ca rolul moaselor este sa asiste sarcina aflata in parametri normali, sa urmareasca si sa asiste nasterea naturala, sa ingrijeasca mama si nou-nascutul cel putin 28 de zile dupa nastere, sa recunoasca eventualele complicatii medicale si sa ajute la prevenirea sarcinilor nedorite in randul adolescentelor. Organizatia Mondiala a Sanatatii situeaza profesia de moasa in randul celor mai importanti factori pentru ingrijirea femeii de varsta fertila, aflata intr-o stare buna de sanatate, explica MS.

"In Romania exista in acest moment 1.000 de moase licentiate, dar care nu pot fi integrate in sistemul de ingrijiri din cauza legislatiei lacunare. Desi in tarile Uniunii Europene asistenta oferita de moasa este o practica fireasca, in Romania inca nu exista norme de practica, ghiduri si protocoale profesionale care sa reglementeze clar aceasta profesie, prin armonizarea cu legislatia europeana", precizeaza MS. In acest context, ministrul Sanatatii a aprobat infiintarea, prin ordin, a unui Grup de lucru privind implicarea moasei in scaderea ratei mortalitatii materno-infantile.

"Grupul de lucru este format din 17 medici, moase si alti specialisti si are ca prima tinta elaborarea de ghiduri, norme si protocoale unice pentru toti specialistii (obstetricieni, moase, medici de familie etc) implicati in asigurarea ingrijirilor medicale, incepand cu supravegherea sarcinii si terminand cu monitorizarea lauzei si a nou-nascutului", potrivit MS. O alta tinta a Grupului de lucru va fi alinierea la directivele europene a normelor de practica pentru profesia de moasa, precum si dezvoltarea unui cadru legislativ pentru asistenta primara, privind integrarea moaselor in cabinetele de medicina de familie, mai spune Ministerul Sanatatii.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri