Au fost, la ora de varf, circa 30.000 de bucuresteni in strada. Cateva mii au fost si in marile orase din Romania – Cluj-Napoca, Timisoara, Sibiu, dar chiar si in afara tarii. Am urmarit atat din strada, dar si pe Internet, cum s-au vazut demonstratiile pornite impotriva legilor amnistiei si gratierii, transformate in proteste impotriva coruptiei, PSD-ului, Avocatului Poporului sau CNA-ului.

Romania s-a impartit in doua tabere – cei care inteleg ce s-a intamplat ieri si motivatiile oamenilor care au iesit in strada, cei care inteleg ce inseamna democratia si demonstratiile pasnice, si cei care considera ca PSD+ALDE, doua forte politice care controleaza (autoritar) Guvernul si Parlamentul au dreptul de a legifera dupa vointa proprie, cei care au iesit in strada fiind “huligani” sau, in cel mai bun caz, oameni care nu inteleg statul de drept.

Am urmarit ambele tabere si, concluzia pe care o trag, este ca inca mai avem de invatat ce este aceea “o democratie”. Comentariile sunt zeci de mii, am selectat cateva dintre cele mai relevante, din ambele tabere.

Tabara celor care sustin protestele si ratiunile din spatele lor

Tabara protestatarilor si sustinatorilor critica intens incercarile de manipulare ale mediei traditionale - mai ales Romania TV si Antena 3, dar si a unor pagini de Facebook din "tabara" opusa.

Pe langa "Photoshop-uri" ieftine, televizunile mai sus numite, dar si politicieni - pagina de Facebook a lui Dragnea sta marturie -, incearca sa manipuleze prin numirea miscarilor stradale ca "mineriade", in timp ce oamenii iesiti sunt "huligani" sau "sclavi ai binomului". Ironiile curg garla:

Si, pentru ca exista si iubitori de pisici...

Pe un ton mai serios, unele persoane subliniaza de ce au iesit, de fapt, in strada - nu pentru "daramarea institutiilor statului", ci pentru ca nu li se pare corecta eliberarea hotilor, peste noapte.

Tot prin argumente, se incearca si demontarea declaratiilor PSD privind faptul ca legea amnistiei are in prim plan "grija" fata de detinuti.

Parte din politicienii care fac opozitie nu au stat departe si nu au ratat aceasta ocazie.

Pe tot online-ul, insa, au dominat miile de fotografii si clipuri cu "huliganii" de la proteste.

Tabara celor care sustin amnistia si PSD-ALDE

De partea cealalta a "baricadei" domina postarile care ori jignesc fatis pe Iohannis, USR sau Ciolos, preaslavind, in paralel, PSD-ul, ALDE, dar si pe Liviu Dragnea sau pe...Donald Trump.

Citatele din Antena 3 si Romania TV sunt, de asemenea, la mare cautare si aplaudate de sute de oameni. De asemenea, daca cei care contesta legile amnistiei si gratierii comenteaza, in general, fara injurii sau calomnii, cei din tabara opusa nu se dau la o parte de la asa ceva.

Sustinatorii PSD folosesc foarte multe imagini pentru a reliefa crezul lor - in general, anti Iohannis, tradator de tara si om care a comandat, sustinut de Soros, multimile.

Totodata, multi dintre simpatizantii PSD considera ca se pune la cale o lovitura de stat - asa cum a numit-o, de fapt, si Liviu Dragnea.

Totodata, sursele citate sunt cel putin obscure - in print screen-ul de fata, publicatia Faptdivers.ro.

Nu dorim sa publicam postari (cu adevarat) injurioase, insa tabara pro PSD-ALDE alege, deseori, sa foloseasca cuvinte puternice pentru a transmite ceea ce cred, uneori la limita legalului.

Cum priviti miscarile stradale care au avut loc duminica? Consideri ca se va mai iesi in strada? Te invitam sa comentezi.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri