Aproximativ 400 de persoane protesteaza in acasta seara, in Piata Universitatii din Bucuresti fata de proiectele Guvernului privind gratierea si modificarea codurilor penale. Manifestantii poarta pancarte pe care scrie "Referendum", "Vrem democratie cu hotii la puscarie".

Circa 400 de persoane protesteaza, la ora transmiterii acestei stiri, in Piata Universitatii din Capitala. Demonstrantii poarta pancarte pe care scrie "Referendum", "Vrem democratie cu hotii la puscarie", "Dragnea se crede barosan/Se vrea sultan ca Erdogan", potrivit News.ro. Manifestantii ar urma sa se deplaseze la sediul CNA, la Ministerul Justitiei, la sediul Avocatului Poporului si in Piata Victoriei.

“Ne strangem la Universitate duminica incepand cu ora 17.00. Am observat ca unele televiziuni manipuleaza fara rusine, iar CNA-ul nu isi face treaba. Este momentul sa ii vizitam. Apoi mergem la Ministerul Justitei, iar pe drum, ne vizitam avocatul. Avem un avocat al poporului care nu lucreaza pentru noi. Il vrem plecat. La final, mergem la guvern", se arata intr-un anunt pe Facebook.

Proteste au fost anuntate si in Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Buzau, Cluj, Constanta, Craiova, Deva, Galati, Pitesti, Ploiesti, Sibiu, Satu Mare, Targu Jiu, Alexandria, Turda si Ramnicu Valcea. De asemenea, sunt anuntate proteste si la Londra, Paris, Bruxelles, Bordeaux, Copenhaga, Hamburg si Zurich.

Manifestatiile au loc cu o zi inainte ca Ministerul Justitiei sa organizeze o dezbatere publica pe tema proiectelor privind gratierea si modificarea legilor penale. De altfel, pe aceeasi pagina de Facebook a fost anuntat un protest si pentru luni dimineata, la Ministerul Justitiei.

“Luni dimineata e o «dezbatere» la Ministerul Justitiei pe puncte care NU sunt negociabile. Gratierea pentru fapte care includ coruptie nu e negociabila. Nici dezincriminarea unor astfel de fapte. Hai sa dezbatem si sa protestam si luni dimineata, chiar in fata celor care se prefac ca dezbat. Luni se pregateste un simulacru de consultare publica la Ministerul Justitiei cu «reprezentantii» strazii, la care dezbatere s-au anuntat ca participa Becali si Ciuvica. Vrem Justitie, nu Circ. Inca nu au inteles ca adevarata dezbatere este in strada, este in reactiile presei inca independente, este in reactiile organizatiilor profesionale, ale altor institutii precum DNA sau CSM, in reactiile oricarui om ii pasa de democratia greu castigata, asa cum e ea, imperfecta. Dezbaterea e in strada, nu e circul pe care il fac ei la televiziuni de partid, nici in circul pe care il numesc dezbatere de la Ministerul Justitiei”, se arata in anuntul de pe Facebook.

Ministrul Justitiei a anuntat ca la dezbaterea de la Ministerul Justitiei, programata sa inceapa la ora 10.00, sunt asteptati toti cei care s-au inscris (peste 200 de persoane), lucrarile urmand sa aiba loc, cel mai probabil, in doua serii, din cauza capacitatii limitate a salii. Jurnalistii vor avea acces la dezbatere, desi initial urmau sa participe doar la o declaratie de presa dupa eveniment.

Consiliul Superior al Magistraturii, reunit in plen, in absenta ministrului Justitiei, Florin Iordache, a dat, miercuri, aviz negativ proiectelor de ordonanta de urgenta privind gratierea si modificarile codurilor penale. Avizul dat de CSM este unul consultativ.

Pe aceasta tema, presedintele Klaus Iohannis a declansat procedura pentru organizarea unui referendum. Presedintele contesta cele doua ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea codurilor penale. Proteste au avut loc si duminica trecuta, atat in Capitala, cat si in mai multe orase din tara.

La protestul din Bucuresti au participat peste 20.000 de oameni, care au mers in mars din Piata Universitatii in Piata Victoriei si apoi la sediul PSD din Kiseleff. In Piata Universitatii s-a aflat, timp de aproximativ 15 minute, si presedintele Klaus Iohannis, care a spus ca este inadmisibil sa fie schimbate legile in modul in care se intentioneaza si ca oamenii au de ce sa fie indignati.

Proiectul OUG promovat de Ministerul Justitiei prevede gratierea integrala a pedepselor de pana la cinci ani precum si jumatate din pedeapsa femeilor gravide, a celor care au in intretinere copii sub cinci ani, a celor cu varste de peste 60 de ani, precum si a celor cu boli incurabile in faze terminale. Prevederile nu se aplica recidivistilor, nici celor care s-au sustras executarii pedepsei si nici celor care comit infractiuni dupa data de 18 ianuarie 2017. Proiectul prevede ca OUG intra in vigoare in 18 februarie 2017.

Proiectul de OUG care modifica prevederi din Codul Penal si din Codul de Procedura Penala ia in calcul pagubele materiale mai mari de 200.000 de lei in cazul abuzului in serviciu, reducand de la sapte la trei ani de detentie nivelul maxim al pedepsei si eliminand sanctiunea cu interdictia privind ocuparea unei functii publice.

In ceea ce priveste conflictul de interese, printre cei mentionati ca beneficiari ai folosului patrimonial de pe urma faptei comise de functionarul public nu se vor mai regasi si cei cu care acesta a avut raporturi de munca in ultimii cinci ani. Denunturile vor fi valabile doar daca sunt facute in termen de sase luni de la data comiterii faptei reclamate.

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri