Grup Feroviar Roman, companie cu capital romanesc privat, organizeaza programul “Femei, mecanic de locomotiva: sanse egale in profesii feroviare”, dedicat pregatirii si ulterior a angajarii femeilor pe postul de mecanic de locomotiva. Acest program are ca scop atragerea de noi resurse umane si dezvoltarea profesionala.

Meseria de mecanic de locomotiva este perceputa traditional ca fiind o meserie pentru barbati, iar pentru a oferi sanse egale indiferent de gen, GFR lanseaza un nou program in Romania pentru sustinerea femeilor.

Prima femeia care a ocupat functia de mecanic de locomotiva din Europa a fost in 1978 in Belgia. Astazi, statisticile arata ca in companiile feroviare mari 2-3% din angajatii care ocupa aceasta functie sunt femei. Reprezentantii GFR sustin ca in urma unor analize au ajuns la concluzia ca peste 80 de locuri sunt disponibile in compania lor.

"Sa schimbi macazul intr-o lume a barbatilor este la fel de greu ca atunci cand dai viata unui copil. Trebuie sa fii femeia-locomotiva si sa tragi toate vagoanele, daca vrei sa schimbi ceva. Te trezesti noaptea si te intrebi daca vei fi suficient de bun, ca parinte sau ca femeie care tot timpul trebuie sa arate ca stie si poate sa isi faca munca, ca si un barbat”, Margareta Mateescu, acar si cursant la scoala de mecanic feroviar.

femei, mecanic de locomotiva

GFR va propune Ministerului Muncii sa colaboreze pentru a gasi modalitati de finantare, iar in cazul in care ministerul va refuza aceasta propunere, programul va fi finantat de grup. Totodata, cursantele vor fi angajate in cadrul companiei feroviare, beneficiind inclusiv si de cazare gratuita, in cazul in care este nevoie. Pentru fiecare cursanta in parte, GRF estimeaza cheltuieli in jur de 20.000 euro in decursul programului integral. Un mecanic de locomotiva poate avea salariu intre 2.200 lei si 2.500 lei pe luna, plus tichete de masa. Iar in functie de orele suplimentare sau de alte sporuri salariul poate creste si pana la 3.500 de lei.

“Programul este o premiera pentru industria feroviara. Chiar daca in Romania exista mecanici de locomotiva femei, ele sunt exceptii si nu exista un program de sustinere a femeilor intr-o industrie care este preponderent masculina. In loc ca tinerii nostri, fie femei, fie barbati sa plece in strainatate pot sa ramana in Romania sa se angajeze in industrie, unde exista posibilitatea unor castiguri bune si a unui loc de munca sigur si de perspectiva intr-o industrie in care Romania are traditie", a precizat Sorin Chinde, director general al Grupului Feroviar Roman.

Data inceperii cursurilor si modalitatile de inscriere vor fi comunicate dupa ce programul va fi aprobat de catre CENAFER.

In cadrul dezbaterii programului "Femei mecanic de locomotiva, sanse egale in profesii feroviare” au luat cuvant si Maia Morgerstern si Marius Stoian, care au sustinut noua initiava din domeniul feroviar.

"Cum se spune mecanic la feminin? Parca nu exista. Si ca femeie si ca manager sustin initiativa. Este o initiativa grozav de temerara si daca am avea un aparat sa citim temerile sau prejudecatile, cred ca intrebarile ar fi ce sa caute femeia, ce sa conduca ditamai hardughia, avem deci de luptat cu aceste prejudecati sau temeri sau retineri si cred ca programul ajuta la asta”, Maia Morgerstern, manager Teatrul Evreiesc de Stat Bucuresti.

„Din pacate, Romania a ramas in urma nu doar la capitolul infrastructura feroviara, ci si la capitolul perceptie publica. Tinerii nu sunt atrasi, domeniul pare invechit, neconectat la tehnologie, transportul cu trenul pare din alt secol si aceasta perceptie ne costa si ne tine pe loc nu doar ca industrie, ci ca tara, asta intr-un domeniu in care avem o traditie si in care faceam performanta”, Marius Stoian, publicist si scriitor.

femei, mecanic de locomotiva

Sursa foto: cowardlion / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri