Guvernul vrea sa introduca, de la 1 ianuarie 2018, doar doua rate de impozitare a veniturilor globale, de 0% pentru venituri lunare de sub 2.000 lei si de 10% peste acest nivel. In plus, declaratiile fiscale vor fi facute pentru veniturile globale de catre consultanti platiti din bani publici. Anuntul a fost facut de ministrul Finantelor, Viorel Stefan.

"Vorbim doar de doua cote de impozitare: zece si zero. Astazi avem 16% si avem zero la pensiile sub 2.000 de lei", a spus ministrul Finantelor, Viorel Stefan, potrivit News.ro.

Guvernul spera ca prin acest nou sistem sa largeaasca baza de impozitare, desi legislatia actuala obliga contribuabilii sa declarare toate veniturilor.

"Vorbim de un nou sistem de gestionare a impozitului pe venit, nu vorbim de un nou impozit. Incepand cu 1 ianuarie 2018, venitul salarial va fi impozitat cu 10%, nu cu 16%. Alaturi de veniturile salariale se vor contoriza si veniturile din alte surse, ati dat exemplul cu drepturile de autor", a spus Stefan.

Statul introduce un plafon de cheltuieli deductibile

Statul va introduce un plafon de cheltuieli deductibile, pentru care nu se calculeaza impozit pe venit. "E un plafon, care este astazi de 40%, pana la care se apreciaza ca nu reprezinta venit, ci cheltuieli obligatorii pentru a realiza venitul. Acest plafon de 40% se scoate din calcul si diferenta de 60% se alatura veniturilor de natura salariala", a precizat Viorel Stefan.

Potrivit declaratiilor ministrului, statul ar putea impune mai multe praguri de deductibilitate, de 20% in cazul veniturilor din chirii - 20% fiind rata cheltuielilor considerate obligatorii pentru realizarea veniturilor din chirii.

Pentru stabilirea impozitelor, se calculeaza veniturile cu deducerile aferente pe fiecare categorie.

"Se creeaza o baza de impozitare prin cumularea tuturor veniturilor de acest gen, dar cu precizarea ca fiecare venit are o caracteristica a lui de a se introduce in baza de impozitare. Dupa care se diminueaza cu sumele rezultate din drepturile de deducere", a spus ministrul.

Deduceri fiscale pentru copii

PSD intentioneaza sa introduca si deduceri fiscale pentru copii, pentru familiile cu venituri lunare de cel mult 10.000 lei.

"Si aici vorbim despre - ce spunea domnul presedinte Dragnea - familiile care realizeaza un venit sub 5.000 de lei pe luna si au copii vor beneficia de o deducere de 1.600 de lei pentru fiecare copil. Familiile care au intre 5.000 si 10.000 de lei vor beneficia de o deducere de 1.200 de lei. Familiile cu venituri mai mari nu vor beneficia de aceasta deducere", a precizat Stefan.

De asemenea, deducerile actuale pentru contributiile la finduri private de pensii vor fi mentinute si ar putea fi introduse si deduceri pentru abonamente la retele private de sanatate sau taxe de scolarizare.

Noul sistem de impozitare urmeaza sa fie discutat cu societatea civila si cu mediul de afaceri, promite ministrul Finantelor.

Intrebat cum va suporta bugetul cresterile de salarii si scaderile de impozite promise de la 1 ianuarie 2018, ministrul a sustinut ca aplicarea noului sistem de impozitare va creste baza de impozitare.

Gospodarie definita fiscal

Legea va introduce si conceptul de gospodarie definita fiscal, pentru care se vor face declaratiile fiscale de catre un consultant.

"Consultantul fiscal este medicul gospodariei fiscale. El va fi profesie liberala, va beneficia de un onorariu de angajament din partea Ministerului Finantelor, asa cum medicul primeste plata de la Casa de Sanatate. Acest consultant fiscal va fi platit de catre Ministerul Finantelor in functie de cate gospodarii are inregistrate. Acest consultant fiscal va completa declaratia fiscala pentru gospodaria respectiva, el fiind foarte bun cunoscator al legii", a explicat Stefan.

Gospodaria fiscala se poate constitui din mai multe persoane indiferent daca sunt sau nu rude, care au un singur reprezentant in raport cu Fiscul, potrivit proiectului PSD.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Social »



Setari Cookie-uri